Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. ožujka 2021.

13 upozoravajućih znakova kašnjenja u govoru po dobi

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj vodič o upozoravajućim znakovima kašnjenja u govoru i jeziku koji se odnosi na djecu od rođenja do treće godine života te saznaj kako potaknuti razvoj jezika i govora kod djeteta

Svako dijete razvija se svojim tempom. Neka djeca prohodaju ili progovore ranije, drugima treba malo više vremena da usavrše određenu vještinu. No, 'kasni progovarači' su možda jedna od najvećih briga za roditelje jer ukazuju na odstupanja u djetetovom razvoju jezika i govora, odnosno kašnjenje u jeziku i govoru.

Ako sumnjaš na kašnjenje, najbolja stvar koju možeš učiniti za dijete je što prije javiti se stručnjaku (logopedu, psihologu, edukacijskom rehabilitatoru ili neuropedijatru) kako bi procijenili i što prije otkrili kasni li dijete u razvoju ili je u skladu sa normama razvoja za svoju kronološku dob.

dijete djevojčica Možda te zanima... Usporen razvoj govora treba prepoznati do 2. rođendana Vrtić

Poznavanje najvažnijih upozoravajućih znakova od velike je važnosti za roditelje kako bi što ranije uočili problem i mogli intervenirati. Prema Američkoj udruzi za govor, jezik i sluh (ASHA), govor se odnosi na to kako proizvodimo zvukove i kako izgovaramo riječi. On uključuje artikulaciju, glas i tečnost.

S druge strane, jezik se odnosi na riječi koje koristimo i način na koji ih koristimo kako bi prenijeli ideju ili poruku. Kašnjenje u jeziku može uključivati ograničen vokabular i nemogućnost izražavanja ili komuniciranja potreba i želja. Osoba može imati kašnjenje u govoru ili jeziku, ali i oboje. 

dječak beba Možda te zanima... Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije? Vrtić

Pročitaj vodič od rođenja do treće godine o upozoravajućim znakovima kad su u pitanju govor i jezik:

0 do 3 mjeseca

  • beba se ne smiješi, ne smije se ili ne guguće kada se zabavljate s njom
  • ne pridaje pažnju zvukovima

Samo zato što se od male bebe ne očekuje da govori, to ne znači da treba ignorirati prekretnice u razvoju koje mogu igrati veliku ulogu u djetetovom razvoju. Upravo zbog toga, socijalne vještine važne su od samog početka. U prvih šest mjeseci života svakako treba raditi na izgradnji tih društvenih veza.

4 do 7 mjeseci

  • beba ne žamori niti brblja

Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci

beba igračka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7 do 12 mjeseci

  • beba proizvodi samo nekoliko zvukova
  • beba ne koristi geste poput mahanja ili pokazivanja
  • beba ne reagira kad ju zovete imenom
  • beba ne razumije što drugi govore

Druga polovica prve godine života trebala bi biti posvećena proizvodnji zvukova. 'Ma-ma', 'ba-ba', 'ta-ta' - slogovi su koji imaju fonološki oblik riječi (slično zvuče) te upravo zato okolina na njega reagira kao na riječi sa značenjem iako to još nisu prave prve riječi. Ali, čak i zvukovi koji ne znače ništa od velike su važnosti za razvoj govora i jezika. Također, geste poput mahanja pozdrava ili pokazivanja prstićem u nešto - prvi su rani znakovi govornih vještina

12 do 18 mjeseci

  • dijete govori samo nekoliko riječi - trebalo bi koristiti barem šest do deset riječi
  • dijete ne slijedi jednostavne upute

Između prve i druge godine života, djetetov vokabular trebao bi se povećati do oko 50 riječi i više. Do godine i pol, dijete bi trebalo razumjeti i slijediti jednostavne upute poput: 'Dođi ovdje' ili 'Daj mi svoju ruku'.

dječak dečko lopta Možda te zanima... Je li normalno da dijete od dvije godine ne govori? Vrtić

18 do 24 mjeseci

  • dijete ne koristi dvije ili više riječi kako bi složilo rečenicu
  • dijete govori manje od 50 riječi

dijete, mama, govor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2 do 3 godine

  • dijete ima problema u igri i razgovoru s drugom djecom
  • dijete ima problema s ranim čitanjem i pisanjem (u smislu da ne voli crtati, gledati u slikovnice ili slušati priče)

Vokabular djeteta trebao bi se povećati od 50 do 1000 riječi. Dijete bi trebalo biti sposobno sudjelovati u razgovoru koristeći jednostavne rečenice, primjerice: 'Mama, mlijeko!' Ako nepoznata osoba ili osoba koja ne provodi puno vremena s djetetom ne može razumjeti 50 do 75 posto onoga što dijete govori - tada je najbolje da dijete odvedete na pregled.

Treba li potražiti pomoć ako dijete kasni s prvim riječima?

Zapamti da, ako tvoje dijete ne dosegne razvojnu prekretnicu na vrijeme - ne znači nužno da postoji problem. Bez obzira na to, najbolje je da dijete pregleda stručna osoba. 

Kako možete potaknuti razvoj jezika i govora?

'Bavi' se s djetetom. Razgovor s bebom koja ne može odgovoriti možda se čini besmislenim, ali nije! Razgovor od početka pomaže njegovati bebine socijalne vještine i poticati ju da bude u interakciji i komunicira na svoj način s vama. 

Razgovaraj s djetetom o svemu i ni o čemu. Pokušaj opisivati svoje radnje kada si zajedno s bebom, bilo da si negdje u šetnji izvan kuće ili da samo mijenjaš pelene. Nauči dijete još jedan jezik - bez brige, dodatni jezik ima i više nego povoljan utjecaj na djetetov razvoj. Također, ne zaboravi koristiti geste!

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

beba mama majka Možda te zanima... Četiri načina kako djetetu pomoći da progovori Vrtić

Igraj se s djetetom i uključi sva djetetova osjetila. Spusti se na pod s djetetom, puži, pjevaj i pleši, uživajte zajedno u kreativnim aktivnostima. Slušaj i odgovori djetetu, čak i kad dijete samo 'brblja' riječi bez značenja. Čitanje također igra veliku ulogu, kao i igra djeteta s vršnjacima. 

Ponavljanje je majka znanja! Ponovi riječi koje tvoje dijete izgovori ili pokušava izgovoriti i zatim ih proširi. Nemoj se bojati upoznati dijete s novim riječima. Asocijacija riječi i predmeta također povećava djetetov vokabular. Pokaži na psa ili na sliku psa i recite: 'Pas!' Počnite s jednom riječi, zatim udružite drugu povezanu riječ ('Vau'), zatim treću i tako dalje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.