Vrtić Igre za djecu 27. prosinca 2022.

Pedijatrica upozorava koje igračke nisu za malu djecu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razvojna pedijatrica upozorila je roditelje na opasne i nepotrebne igračke za djecu mlađu od četiri godine

Igračke mogu biti edukacijske, odlične za zaokupljanje djetetove pažnje ili jednostavno zabavne za igru. No nisu sve igračke sigurne za upotrebu, posebno ne za djecu mlađu od četiri godine.

Razvojna pedijatrica dr. Victoria Ang, upozorila je roditelje na neke od takvih igračaka:

1. Televizija, tableti i mobiteli

"Posljednje smjernice Američkog udruženja pedijatara upozoravaju roditelje da ne daju djeci mlađoj od 18 mjeseci pristup ekranima osim kada je u pitanju razgovor preko videa", govori dr. Ang. Za djecu od 18 do 24 mjeseca, roditelji bi trebali birati kvalitetne televizijske programe ili aplikacije i naravno - upotreba bi trebala biti pod nadzorom roditelja. "Nemojte dopuštati djeci da sama koriste medijske sadržaje", ističe i dodaje kako za djecu mlađu od dvije godine treba ograničiti upotrebu medija na najviše jedan sat dnevno.

Možda te zanima... Tablica prema dobi: Koliko vremena bi djeca trebala provesti ispred ekrana? Vrtić

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Također upozorava na upotrebu medija tijekom obroka i neposredno prije odlaska na spavanje. Istraživanja su pokazala kako je vjerojatnije da će djeca koja su bila izložena pretjeranoj upotrebi medijskih sadržaja u ranom djetinjstvu, kasnije imati većih razvojnih problema ili problema u ponašanju.

2. Jako male igračke poput špekula ili igračke s malim labavim dijelovima

"Jaslička djeca obožavaju stavljati stvari u usta te postoji velika opasnost da dijete proguta ili se počne gušiti ako je igračka premala", naglašava pedijatrica. Kako možeš procijeniti je li igračka premala? "Iskorištena kartonska rola wc papira može poslužiti kao odličan pokazatelj. Ako je igračka dovoljno mala da stane u sredinu role papira, premala je da ju dajete jasličkom djetetu", savjetuje. 

Također, dobro je provjeriti plišane igračke kako ne bi imale male, labave dijelove koji se lako mogu progutati poput gumbi. Druge potencijalno opasne igračke su one koje imaju oštre rubove ili igračke s baterijama koje nisu u sigurno zatvorenim odijelcima

10 igračaka koje ne biste trebali kupovati djetetu

3. Igračke koje su lako lomljive

"Zapamtite da mlađa djeca već znaju uzrok i posljedice. Vole testirati što su naučili bacajući igračke ili lupajući s njima. To je dio njihovog razvoja i nisu namjerno zločesti. Stoga nemojte davati maloj djeci bilo kakvu igračku koja je krhka i lako lomljiva jer ćete biti isfrustrirani ako je dijete slomi u sekundi ili još gore - ako se ozljedi slomljenim dijelovima", savjetuje pedijatrica. 

hodalica | Author: Guliver Foto: Guliver ; hodalice se štetne za razvoj djeteta

4. Hodalice

"Dječje hodalice ne pomažu bebama i maloj djeci da nauče hodati", ističe dr. Ang. "Ono još gore je da se mnoga djeca ozljede koristeći hodalice. Čak ako roditelj ili druga odrasla osoba nadgleda dijete, ono se može kretati tako brzo da odrasli neće stići spriječiti nezgodu", govori pedijatrica i savjetuje roditeljima da umjesto hodalice radije odaberu guralicu. "Guralice su puno sigurnije i više će pomoći djetetu s motoričkim razvojem nego hodalica."

Možda te zanima... Liječnici žele zabraniti hodalice za djecu: 'Usporavaju motorički razvoj' Beba

5. Trampolini

"Američko udruženje pedijatara ne preporučuje držanje trampolina kod kuće, odnosno u dvorištu. Trampolini bi se trebali koristiti samo pod nadzorom profesionalaca", govori pedijatrica i dodaje kako su sva djeca mlađa od šest godina zapravo pod rizikom da budu ozbiljno ozlijeđena kada skaču na trampolinu. "Postoje mnogi drugi sigurniji načini za zabavnu tjelovježbu, a igranje na tlu jednako je zabavno", ističe. Pročitaj upozorenje mame nakon teške ozljede sina na trampolinu

6. Igračke koje mogu imati toksične tvari, poput boje na bazi olova

Kao posljednju vrstu igračaka, pedijatrica ističe one koje mogu imati toksične tvari te upozorava roditelje da uvijek pri kupnji provjere ambalažu i sastav igračke. "Provjerom pakiranja vidjet ćete je li igračka prošla kroz sigurnosno testiranje koje je u skladu s dječjim sigurnosnim standardima i je li igračka napravljena s materijalima koji su prilagođeni djeci."

beba žvače Možda te zanima... 9 opasnih stvari u kući kojima se beba može ugušiti Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wadoran

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci