Beba Razvoj u 1. godini 18. svibnja 2020.

Znaš li u kojim zemljama bebe najviše plaču?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Pediatrics otkrilo je u kojim zemljama djeca najviše plaču

Bez obzira na djetetovo raspoloženje, možete računati na jednu stvar: ona ili on plakat će puno više nego što mislite. Ali, evo nečega što bi vam moglo pomoći cijelu situaciju zadržati u nekoj perspektivi. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Pediatrics otkrilo je u kojim zemljama djeca najviše plaču

Znanstvenici su sastavili ljestvice koje ukazuju na normalnu količinu plača beba u prva tri mjeseca života i analizirali nekoliko drugih istraživanja u koja je bilo uključeno 8700 beba diljem svijeta. Htjeli su saznati više o tome koliko djeca plaču i postoji li neka geografska poveznica kad je u pitanju plač.

Beba plače Možda te zanima... Čini ti se da ćeš poludjeti zbog bebinog vrištanja? Znanstvenici kažu da si normalna Beba

Otkrili su da bebe plaču oko dva sata dnevno tijekom prvih šest tjedana. Trajanje plača se postupno smanjuje na oko sat vremena dnevno. Međutim, znanstvenici su zaključili da geografija igra veliku ulogu u tome koliko će svaka beba plakati. Prema rezultatima, bebe u Italiji, Velikoj Britaniji, Kanadi i Nizozemskoj plaču najviše, dok su bebe u Njemačkoj, Danskoj i Japanu posebno tihe bebe. 

Nimalo iznenađujuće, djeca koja su živjela u zemljama s više plača, imala su problema s grčevima, te su bebe u Italiji, Kanadi i Velikoj Britaniji najviše imale kolike, koje se mogu prepoznati po tome da beba plače tri sata dnevno, najmanje tri dana u tjednu.

beba novorođenče plač Možda te zanima... Tri jednostavna načina za ublažavanje kolika kod bebe Beba

"Bebe se puno razlikuju po tome koliko puno plaču u prvim tjednima života, postoje velike, ali normalne varijacije. Možemo saznati više od promatranja kultura u kojima ima manje plače i je li to zbog roditeljstva ili drugih čimbenika koji su povezani s trudnoćom ili genetikom", rekao je Dieter Wolke, koji je provodio istraživanje. "Nova tablica plača pomoći će zdrastvenim djelatnicima kako bi razuvjerili roditelje plače li beba u normalnom rasponu u prva tri mjeseca ili pokazuje znakove pretjeranog plača što može zahtijevati daljnju procjenu i dodatnu podršku roditeljima."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.