Beba Dohrana 17. siječnja 2018.

Prerano uvođenje dohrane: Znaš li kad je pravo vrijeme?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Čak dvije trećine roditelja daje bebama krutu hranu prije šestog mjeseca života', piše u nedavno objavljenom istraživanju

Već dugo vremena Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje roditeljima da ne bi smjeli ponuditi bebama krutu hranu prije šestog mjeseca života. S time se slaže i nedavno istraživanje koje je upozorilo roditelje da s dohranom, odnosno hranom i pićem koje nije majčino ili adaptirano mlijeko, ne započinju prerano.

Majčino i adaptirano mlijeko sadrže specifične nutrijente koje bebe trebaju prvih šest mjeseci

Naime, bebe koje započnu s dohranom prije šestog mjeseca, mogu propustiti ključne nutritivne vrijednosti koje bi primile isključivo putem majčinog ili adaptiranog mlijeka. "S druge strane, upoznavanje beba s dohranom prekasno - povezano je s nedostatkom mikronutrijenata, alergijama i siromašnijom prehranom kasnije u životu", objašnjava Chloe M. Barrera iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

beba, kašica Možda te zanima... Pravila prehrane za djecu mlađu od godinu dana Beba

Obrazloženje stručnjaka je da majčino i adaptirano mlijeko sadrže specifične nutrijente koje bebe trebaju prvih šest mjeseci, a koji su ključno razdoblje u njihovom razvoju. Omogućiti bebama da jedu drugu hranu može smanjiti njihove šanse da dobiju te ključne nutrijente koje bi dobile samo iz mlijeka. 

beba dohrana hranjenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Moguće je da postoji još više roditelja koji ne slijede preporuke pravilne dohrane'

Istraživači su proučavali 1482 djece u dobi od šest do 36 mjeseci te proveli detaljne upitnike među roditeljima. Između ostalog, roditelji su trebali reći kada je njihovo dijete prvi put jelo nešto drugo osim majčinog ili adaptiranog mlijeka. To uključuje sokove, kravlje mlijeko, kašice, krutu hranu pa čak i vodu

beba dohrana Možda te zanima... S čime započeti dohranu i kako dalje uvoditi namirnice? Beba

Njihovi rezultati otkrili su kako samo jedna trećina beba u SAD-u započinje dohranu u preporučenom vremenu od šest mjeseci života, odnosno, dvije trećine beba dohranu započinje prije navršenih šest mjeseci. S obzirom da su podaci primarno temeljeni na samostalnom izvještavanju, istraživači vjeruju kako je moguće da postoji još više roditelja koji ne slijede preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno pravilne prehrane.

beba jede dohrana Možda te zanima... Revolucija u prehrani: Nova pravila u dohrani beba Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.