Beba Svijet kako ga vide mame 29. lipnja 2020.

5 promjena s kojima se sve novopečene mame trebaju suočiti

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinstvo svakoj ženi donosi velike životne promjene – više niste same na svijetu, a slobodno vrijeme svedeno je na minimum dok upoznajete to maleno mirišljavo biće koje je čovjek za sebe, sa svojim htijenjima, žudnjama i potrebama

Rođenjem djeteta novopečene majke prolaze kroz kompletnu transformaciju i na neki način više nikad nisu ista osoba.

Spoznaja da se sad brineš za jednog malenog čovjeka i neizmjerno ga voliš ujedno je proces u kojem treba  prihvatiti da više nemaš sve vrijeme svijeta rezervirano samo za sebe - često nećeš imati vremena istuširati se, a kamoli popiti kavu s prijateljicama ili izaći s partnerom. Ta promjena i igranje najvažnije životne uloge niti za jednu ženu nisu laki, pa bez dobre organizacije i pomoći sa strane često „pati“ društveni život.

No sve te promjene koje donosi majčinstvo u toj su svojoj kompleksnosti neizrecivo lijepe i kao da se srce multiplicira do neslućenih razmjera.

Od emocionalnih i hormonalnih turbulencija do činjenice da će ti nedostajati sna i da će se svi prioriteti promijeniti, novopečene majke prođu cijeli dijapazon promjena kojima se treba prilagoditi.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Emocionalni makeover

Nakon stoljeća promatranja, istraživanja su pokazala da se rođenjem djeteta događaju mnoge neurološke promjene, koje počinju još u trudnoći. Moždana aktivnost se, posebice amigdale, i centara koji reguliraju nečiji osjećaj empatije ili tjeskobe te potrebu za socijalnom interakcijom, pojačava. Hormonalna poplava izazvana pojačanim lučenjem oksitocina i promjenama u dopaminskom sustavu te talamusu omogućuje ti da se povežeš s djetetom. Zato je svaka majka zaštitnički nastrojena, prolazi tjeskobna razdoblja, empatična je, brine se i voli.

Još su znanstvenici Ruth Feldman i Aron Weller sa Sveučilišta u Bar-Ilanu, Ramat-Gan, Izrael, u istraživanju iz 1999. godine  koje su objavili sa skupinom suradnika, a koje je izdalo  Sveučilište Cambridge, dokazali da postati majkom izaziva isti osjećaj kao što je zaljubljenost. I doista, to je najveća ljubav koju ćeš  iskusiti.

Promjena životnih prioriteta

Promjenom perspektive dolazi i do promjene prioriteta - materijalne stvari nisu ono što je zaista vrijedno, a za budućnost se pripremaš i planiraš u skladu s potrebama djeteta - ono što se nekad činilo važnim sad je palo u drugi plan. Rođenjem djeteta vidiš širu sliku onoga što je zaista bitno u životnom vijeku jednog čovjeka i živiš ispunjeniji život. Vodiš zabavne razgovore, izmišljaš svakojake priče za laku noć i oživljavaš svoje unutarnje dijete.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Samopouzdanje raste

Velika pozitivna transformacija koju prolazi mlada majka jest i porast samopouzdanja. Više vjeruješ u sebe i znaš koliko si zapravo jaka. Hrabrost koju neminovno donosi majčinstvo dio je osobnog životnog razvoja, što se odražava na sve aspekte života žene.

Neki novi raspored

Nekad si se mogla spremiti na brzinu i izaći. Sada, dok spremiš maleno dijete, potrebno je minimalno pola sata. A ni to nije garancija da se isti scenarij neće odigrati iznova zbog prolivenog soka ili prljave pelene. O nedostatku sna uopće ne trebamo niti govoriti, no i tome možeš doskočiti uz dobru logistiku – naspavana mama znači sretno dijete, pa mladoj majci svakako treba pomoći da ulovi sat-dva na dan za sebe i iskoristi to vrijeme za odmor.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Društveni život? Moguće je

Iako ti se možda čini kako je tvoj društveni život nestao, to ne mora biti tako. Uz dobru organizaciju i malu pomoć bliskih ljudi moguće je imati vremena za sebe i zadovoljavanje svojih potreba za socijalnim kontaktom. Danas, lakše nego ikad prije, komuniciramo na sve moguće načine i stalno smo online, pa kad možda i nemaš vremena za izlazak s najboljom prijateljicom, uvijek možeš kasne noćne sate ispuniti razgovorima i videopozivima te „ukrasti“ malo vremena za druženje. A kako bi se lakše suočile s izazovima majčinstva, A1 poklanja neograničen internet i do 500 kuna popusta na mobitel svim mamama koje su rodile, posvojile ili udomile u 2020. godini.

Kada bi se gledale samo brojke, mame bi uvijek bile na gubitku. Jer svaka mama mora računati na manje sna, manje vremena, manje udovoljavanja sebi. Srećom, postoje stvari koje to nadoknađuju. Tu je bezuvjetna ljubav, nesebičnost, osobni rast. A tu je i A1, brand koji razumije majke i spreman je okrenuti brojke na pravu stranu - na stranu ljubavi i onih koji je neumorno dijele.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.