Zatvor (konstipacija)

Patrik Tocko
Vidi originalni članak

Vaše dijete je opstipirano ako su mu stolice tvrde i rijetke: manje od jedne dnevno do dobi od jedne godine, manje od jedne svakih 48 sati između 1. i 4. godine, te manje od tri tjedno nakon 4. godine.

Probava se razlikuje od djeteta do djeteta, i u svakoj dobi vrijedi drugačije pravilo. Prije navršene prve godine, smatramo da je dijete opstipirano ako ima stolicu manje od jednom dnevno; između 1. i 4. godine manje od jednom svaka dva dana; nakon 4. godine manje od 3 puta tjedno.

Dijete se hrani na bočicu

 Ako vam se čini da je opstipirano, poduzmite prije svega nekoliko jednostavnih mjera: provjerite je li mlijeko pravilno razrijeđeno, ponudite mu mineralnu vodu s blagim laksativnim djelovanjem i dajte mu da pije svjež sok od naranče ili šljiva. Probava će se prirodno ponovno uspostaviti. Nije preporučljivo pribjegavati lijekovima, a čepići su u toj dobi beskorisni.

Dijete se hrani na prsima

 Bez sumnje ima česte stolice, obično jednu nakon svakog dojenja; međutim nije rijetkost da neka dojenčad nema više od jedne mekane stolice dnevno, pa čak i svaka dva dana, bez bolova i nadutosti, uz redovno dobivanje na težini. U takvim je slučajevima majčino mlijeko potpuno iskorišteno, i ne ostavlja nikakva ostatka. Govorimo o "lažnoj" opstipaciji.

U starijeg djeteta

 Djeca vole meso, tjesteninu i njoj sličnu hranu, ali takav način prehrane smanjuje količinu stolice i često uzrokuje zatvor. Morate stoga dati djetetu povrće i voće, te ga podsjećati da redovno pije. Međutim, i druge situacije mogu biti uzrok zatvorenosti: želite da brzo postane uredno (kako bi što prije moglo u vrtić, na primjer), a to mu se učenje čini teškim; ne osjeća se ugodno u zahodu svoga vrtića pa se suzdržava; upravo se vratilo s puta ili je boravilo izvan obitelji. Probava će brzo proraditi ako razriješite navedene probleme. U međuvremenu liječnik će mu propisati spazmolitike zbog ublažavanja boli u trbuhu kao i pripravke koji služe za omekšavanje stolice.  

Posjeti missMAMA