Znate li koliko šećera jede vaše dijete?

Thinkstock
U prosjeku jedno dijete pojede 22 kilograma šećera godišnje, što bi bilo 5,500 kockica šećera, a u pravilu je više od tjelesne težine samog djeteta
Vidi originalni članak

Djeca jedu tri puta više šećera nego što bi trebala, pokazalo je istraživanje britanske vlade koje je promatralo prehrambene navike 3,400 djece u dobi između četiri i 10 godina. U prosjeku jedno dijete pojede 22 kilograma šećera godišnje, što bi bilo 5,500 kockica šećera, a u pravilu je više od tjelesne težine samog djeteta.

Ovo su podaci za Veliku Britaniju, koja je među prvima po pretilosti djece u Europi, no trebamo imati na umu da ni mi puno ne zaostajemo. Hrvatska se nalazi na 7. mjestu u Europi po prekomjernoj tjelesnoj masi i debljini u djece od 7 do 11 godina.

Problemi povezani sa šećerom

Osim pretilosti, prekomjerna konzumacija šećera može prouzročiti karijes, dijabetets tip 2, bolesti srca i neke vrste karcinoma. Problem je što je šećer često skriven u hrani i pićima koja dajemo djeci, a čak 30 posto šećera djeca konzumiraju kroz kupovne sokove, gazirana pića i druge napitke.

Kako bi potaknula roditelje da smanje unos šećera kod svoje djece, britanska vlada lansirala je aplikaciju sugar smat app koja bi im u tome trebala pomoći. 

Vladina agencija Public Health England stvorila je ovu besplatnu aplikaciju koja omogućuje skeniranje barkodova oko 75,000 proizvoda i otkriva količinu šećera u tim proizvodima, u gramima ili kockama šećera. To bi roditeljima trebalo pomoći u odluci koji će proizvod kupiti, odnosno ponuditi svojoj djeci.

Bomboni i sokovi najštetniji

"Kao i među drugim prehrambenim proizvodima, i među slatkišima postoji kategorizacija, stoga, kad se mora, uvijek valja izabrati one slatkiše koji osim šećera djetetu daju i hranjive sastojke kao što su bjelančevine, vitamini i minerali. Lizalice, tvrdi bomboni, karamele, jednostavni keksi te sokovi s aromama i bojama najgori su izbor slatkiša za djecu jer se radi o proizvodima koji su gotovo čisti šećer, voda, boje i arome.

U bolju kategoriju gotovih konditorskih proizvoda spadaju slatkiši kao što su mliječni deserti namijenjeni djeci sa smanjenim udjelom šećera, sladoled, voćni deserti te integralni keksi i tamna čokolada", kaže naša nutricionistica Tena Niseteo, koja ističe kako bi se šećer trebao maksimalno izbjegavati u prvoj godini djetetovog života, a to bi se trebalo primjenjivati i kasnije.

Kada je vrijeme za prve slatkiše?

Posjeti missMAMA