Znate li koliko šećera jede vaše dijete?
Djeca jedu tri puta više šećera nego što bi trebala, pokazalo je istraživanje britanske vlade koje je promatralo prehrambene navike 3,400 djece u dobi između četiri i 10 godina. U prosjeku jedno dijete pojede 22 kilograma šećera godišnje, što bi bilo 5,500 kockica šećera, a u pravilu je više od tjelesne težine samog djeteta.
Ovo su podaci za Veliku Britaniju, koja je među prvima po pretilosti djece u Europi, no trebamo imati na umu da ni mi puno ne zaostajemo. Hrvatska se nalazi na 7. mjestu u Europi po prekomjernoj tjelesnoj masi i debljini u djece od 7 do 11 godina.
Problemi povezani sa šećerom
Osim pretilosti, prekomjerna konzumacija šećera može prouzročiti karijes, dijabetets tip 2, bolesti srca i neke vrste karcinoma. Problem je što je šećer često skriven u hrani i pićima koja dajemo djeci, a čak 30 posto šećera djeca konzumiraju kroz kupovne sokove, gazirana pića i druge napitke.
Kako bi potaknula roditelje da smanje unos šećera kod svoje djece, britanska vlada lansirala je aplikaciju sugar smat app koja bi im u tome trebala pomoći.
Vladina agencija Public Health England stvorila je ovu besplatnu aplikaciju koja omogućuje skeniranje barkodova oko 75,000 proizvoda i otkriva količinu šećera u tim proizvodima, u gramima ili kockama šećera. To bi roditeljima trebalo pomoći u odluci koji će proizvod kupiti, odnosno ponuditi svojoj djeci.
Bomboni i sokovi najštetniji
"Kao i među drugim prehrambenim proizvodima, i među slatkišima postoji kategorizacija, stoga, kad se mora, uvijek valja izabrati one slatkiše koji osim šećera djetetu daju i hranjive sastojke kao što su bjelančevine, vitamini i minerali. Lizalice, tvrdi bomboni, karamele, jednostavni keksi te sokovi s aromama i bojama najgori su izbor slatkiša za djecu jer se radi o proizvodima koji su gotovo čisti šećer, voda, boje i arome.
U bolju kategoriju gotovih konditorskih proizvoda spadaju slatkiši kao što su mliječni deserti namijenjeni djeci sa smanjenim udjelom šećera, sladoled, voćni deserti te integralni keksi i tamna čokolada", kaže naša nutricionistica Tena Niseteo, koja ističe kako bi se šećer trebao maksimalno izbjegavati u prvoj godini djetetovog života, a to bi se trebalo primjenjivati i kasnije.
Kada je vrijeme za prve slatkiše?