Zeleno na tanjuru - recepti s graškom
Iako je zamrznut dostupan tijekom cijele godine, svježi, mladi grašak obogatit će svako jelo i učiniti ga ukusnijim. Unesite zelenilo u vaše tanjure, svježim graškom pobijedite umor i svoju obitelj razveselite ukusnim jelima s ovom hranjivom mahunarkom
Grašak za zdrave kosti
Grašak spada u porodicu mahunarki, a dobar je izvor osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina. Bogat je vitaminom K1, koji aktivira protein osteokalcin potreban za ugradnju kalcija u kosti, pa je grašak tako jako važan za zdravlje kostiju.
Bogat je vitaminom B1 i vitaminom B6, pantotenskom kiselinom, riboflavinom i niacinom, nutrijentima važnim za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Ova je mahunarka bogata željezom te nutrijentima važnima za proizvodnju energije.
Juha od graška
Sastojci:
- 12 šalica vode
- 900 g graška
- 1/3 šalice nasjeckanog svježeg kopra
- 1 žličica soli
- papar
- 3/4 šalice nemasnog jogurta
Priprema:
- Prokuhajte vodu u velikom loncu. Dodajte grašak, a zatim smanjite vatru. Kuhati, miješajući povremeno, 45 minuta
- Izvadite 1/3 graška i dodajte 1/2 šalice tekućine u kojoj se kuhao i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u veliku zdjelu. Ponovite s preostalim graškom u 2 serije, sa 1/2 šalice tekućine svaki put
- Ponovno ulijte smjesu u lonac, kada prokuha, pirjati otprilike 30 do 35 minuta. Umiješajte nasjeckani kopar, sol i papar
- Kod posluživanja na vrhu servirati s vrtlogom od jogurta i grančicom kopra, ako želite
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Quiche s graškom
Sastojci:
- 2 dl mlijeka
- 1 dl jogurta
- 2 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- 1 dl ulja
- 12 žlica pšeničnog brašna
- 12 žlica kukuruznog brašna - krupica
- 100 g graška
- 100 g kukuruza šećerca
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1 prašak za pecivo
- sol, mješavina začina, crvena paprika
Priprema:
- U slanoj vodi skuhati grašak, krumpir izrezan na kockice i mrkvu prerezanu na pola po dužini. Kada se skuha, procijediti i odvojiti mrkvu sa strane
- Umutiti jedno jaje, ulje, mlijeko i jogurt u kompaktnu smjesu te posoliti i dodati mješavinu začina po ukusu
- Dodati skuhani krumpir i grašak te sve dobro izmiješati
- U posebnoj posudi izmiješati prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno te postepeno uz lagano miješanje dodavati smjesu od jaja i povrća
- Dobivenu smjesu podijeliti na dva dijela te u jedan dio dodati malo crvene paprike, a drugi dio izliti u tepsiju i zapeći nekoliko minuta, na to zatim poredati skuhanu mrkvu i zaliti ostatkom smjese
- Sve peći na 200 stupnjeva dok ne porumeni
- Izmiješati jedno jaje i vrhnje, po želji posoliti i preliti po vrhu i dodati kukuruz
- Sve zapeći 5 min na 225 stupnjeva
Recept je Dragane Baković preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Šareni rižoto
Sastojci:
- 1 veća glavica crvenog luka
- 200 g graška
- 200 g kukuruza
- 100 g mahuna
- 200 g riže
- sol
- začini
- ulje
Priprema:
- Luk očistite, operite i sitno nasjeckajte. U tavi na najjačoj temperaturi zagrijte ulje i popržite luk, pa dodajte grašak i kukuruz. Smanjite temperaturu na umjerenu, ubacite mahune, pa dinstajte povrće oko 5 minuta
- Rižu operite i dodajte povrću pa sve zajedno dinstajte 2-3 minute. Nalijte mlake vode (da prekrije namirnice u tavi) posolite po ukusu i dobro promiješajte
- Kada rižoto zakuha, smanjite temperaturu na najnižu, poklopite i kuhajte uz miješanje dok riža ne upije svu vodu
- Kad je riža kuhana ostavite je da odstoji 10-15 minuta, u poklopljenoj posudi
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Maneštra od graška
Sastojci:
- 400 g svježe očišćenog graška
- 150 g riže
- 3 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- 10 dag pancete
- 40 g sira ribanca ili parmezana
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žlica putra
- peršin
Priprema:
- Očistiti grašak od ljuske
- U veliku posudu staviti da zakuha voda i posoliti
- Svježi grašak blanširati oko šest do sedam minuta te ga zatim izvaditi i uroniti u hladnu vodu. Ostaviti sa strane dok ne se pripremi ostatak
- Isjeckati mladi luk na sitno
- Pancetu narezati na tanke komadiće veličine oko jedan do dva centimetra. Kratko je popržiti na maslinovom ulju da zamiriše i postane prozirna. Izvaditi pancetu i u istu posudu dodati mladi luk. Dinstati ga dok ne postane lagano proziran
- Iskosati češnjak na sitno. Dodati luku kad je postao proziran te promiješati
- Zatim dodati rižu i kratko popržiti s lukom i češnjakom te dodati goveđi temeljac (oko litru i pol). Dodati komad kore od ribanca ili parmezana (uvijek je dobar za aromatiziranje juha i dobar način da se iskoristi dio koji se inače baci)
- Kuhati oko dvadeset minuta na srednjoj vatri, posoliti i popapriti po želji
- U zadnjih pet minuta kuhanja, kad je riža gotovo al dente dodati grašak i sve dobro promiješati
- Dodati svježi iskosani peršin
- Na kraju kuhanja dodati jednu žlicu putra i postepeno dodavati naribani sir ribanac ili parmezan neprestano miješajući. Na kraju u nju umiješati komadiće pancete
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Umak od graška
Sastojci:
- 2 šalice mlijeka
- 3 režnja češnjaka
- Lovorov list
- 400 g luka srebrnjaka, očistiti i podrezati krajeve
- 3 žlice neslanog maslaca
- 1 1/2 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 2 žlice brašna
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 800 g graška
- 1/4 šalice kiselog vrhnja
Priprema:
- U manjoj posudi zagrijati mlijeko s cijelim režnjevima češnjaka i lovorovim listom do vrenja. Smanjiti jačinu vatre pa kuhati 15 minuta. Zatim procijediti, a krute dijelove odbaciti. Mlijeko pokriti i držati toplim
- U međuvremenu cijele glavice luka staviti u veću posudu te prekriti vodom do polovice. Dodati žlicu maslaca, žličicu soli i šećer. Kuhati na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari, a luk poprimi zlatno smeđu boju. Zatim pažljivo premjestiti glavice luka na veći tanjur
- Ostatak maslaca otopiti u posudi od kuhanja luka te miješajući dodati brašno. Kuhati oko 1 minute, povremeno miješajući da se smjesa ne zalijepi na dno posude. Zatim postupno umiješati toplo mlijeko te kuhati dok se smjesa ne ugusti i zapjeni. Tada dodati još 1/2 žličice soli, papar i muškatni oraščić
- Dodati grašak i luk te kuhati na laganoj vatri 8-10 min dok grašak bude kuhan, a zatim pažljivo umiješati kiselo vrhnje
Recept je preuzet s portala Gastro.hr