Zdrave slastice koje mogu pripremiti i predškolci
Naučiti djecu o važnosti zdrave prehrane te im pokazati da se i od najzdravijih namirnica mogu pripremiti slasna jela, a sve to uz obilje smijeha i zabave, bio je glavni cilj dipl. nutricionistice Mirjane Matulić kada je odlučila pokrenuti radionice kuhanja za djecu Sana Culina. Radionice se održavaju u prostorijama dječjeg vrtića Limač u Ulici Dubravica u Zagrebu, gdje mališani jednom tjedno pripremaju zdrave obroke i usput na zabavan način uče o hrani i namirnicama koje koriste.
"Poznate su borbe koje vode roditelji i djeca oko zdrave prehrane i povrća. Uopće nije lako privoljeti djecu na zdravu prehranu, pogotovo u današnje vrijeme, uz veliku ponude brze hrane i hrane pune šećera i aditiva. Upravo zbog toga odlučila sam pokrenuti Sana Culinu - razigranu kuhinju, u kojoj će se djeca zabavljati, i uz smijeh i igru pripremati zdrave obroke, učiti o njihovim vrijednostima, i naravno sve degustirati. S radom smo započeli u prosincu, imamo odličan odaziv, a raste i interes za predstojeće radionice", ispričala nam je nutricionistica.
Za sve uzraste
Vesele radionice namijenjene su djeci svih uzrasta, na svakoj radionici obično bude desetak polaznika, a voditeljica Sane Culine za djecu mlađu od četiri godine preporučuje dolazak s roditeljima zbog lakše prilagodbe.
Do sada su se održale četiri radionice – 'Veselje za božićnim stolom', na kojoj su djeca pekla ukusne i zdrave kolačiće, zatim radionica 'Učimo o zdravim namirnicama – brokula i cvjetača' na kojoj su se radile zdrave pljeskavice te 'Party za ekipu' na kojoj su djeca učila raditi vesele zdrave sendviče i slavljeničku tortu, a koju je posjetila i ekipa Klokanice.
Uz pomoć voditeljice Mirjane djeca su prvo učila raditi jedan od najpoznatijih specijaliteta Bliskog istoka - humus, zdravi namaz od slanutka.
Humus i zdrava torta
"Prvo smo skuhali slanutak, a zatim ćemo ga staviti u blender zajedno s vodom u kojoj se kuhao, režnjem češnjaka, malo svježeg peršina, poprženog sezama, limunovog soka te malo maslinovog ulja", objašnjavala je Mirjana djeci koja su joj pomogla u miksanju svih sastojaka za humus. Polaznici radionice zatim su od tosta uz pomoć modlica oblikovali sendviče na koje su osim humusa stavili još i zelenu salatu, kukuruz, mrkvicu i kisele krastavce.
Nakon što su pojeli zdrave sendviče, desetak djece s veseljem je prionulo na izradu torte od petit beurre keksa, pudinga od vanilije, svježeg i suhog voća. Razigrane mališane najviše je razveselilo posipavanje torte nezaobilaznim bombončićima te šarenim mrvicama za dekoraciju.
Posljednja u nizu radionica bila je priprema zdravih bezmesnih ćufti od graha, a u planu su još slatka radionica na kojoj će se pripremati domaća vruća čokolada s uštipcima od jabuka te slana radionica na kojoj će djeca raditi muffine od špinata i svježeg sira.
I dječaci vole kuhati
Ako ste mislili da na kuharske radionice više dolaze djevojčice, iznenadit će vas Mirjanin odgovor na naše pitanje koga više zanima kuhanje.
"Dečki i curice podjednako uživaju u kuhanju i na radionicama ih je gotovo uvijek podjednak broj. Curice više vole raditi kolače i torte, dok su dečki više zainteresirani za konkretne namirnice", objašnjava Mirjana. Unatoč ovoj podjeli, Mirjana kaže kako sva djeca ipak najradije pripremaju slatkiše.
"Sve što je šareno i slatko - jako je primamljivo. Na radionicama uvijek radimo neke slastice – od kolačića, kuglica, keksića do različitih torti, za koje uvijek rabimo zdrave slatke namirnice, koje nisu pune šećera i aditiva. Izrada naših slastica je uvijek vrlo jednostavna, kako bi ih djeca mogla samostalno pripremiti i osjetiti radost i zadovoljstvo kada ih isprobavaju", zaključuje nutricionistica.