Zdrava jela sa špinatom
Zašto jesti špinat?
Špinat je bogat vitaminima A, C i B, odličan je izvor folne kiseline i željeza te magnezija i mangana, a izrazito zelenu boju listovima daje velika količina klorofila. Ima nisku energetsku vrijednost, bogat je vodom i dijetalnim vlaknima. Špinat je najbolje kuhati na pari ili u maloj količini vode, a nakon kuhanja treba ga izvaditi iz vode kako bi zadržao svoju boju.
Važno je znati i da u špinatu ima oksalne kiseline, koja može tvoriti malene kristaliće i taložiti se u djetetovim mokraćnim kanalima i bubrezima, pa je prije kuhanja potrebno odstraniti peteljke i veće poprečne žile na listovima budući da su upravo oni bogati oksalnom kiselinom. To je i razlog zašto se špinat najčešće priprema s mlijekom. Naime, oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka te tvori spoj koji se lako izlučuje iz organizma.
Osim toga, voda iz špinata je puna nitrata koji prelaze u nitrite, a oni se djelovanjem bakterija u debelom crijevu mogu pretvoriti u kancerogene nitrozamine pa se špinat priprema neposredno prije posluživanja i ne smije se zagrijavati.
Krem juha od špinata
Sastojci:
- 1 veći luk, oguljen i sitno nasjeckan
- 5 češnjeva češnjaka, oguljeni i sitno nasjeckani ili protisnuti kroz prešu
- 2 srednja krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 750 ml hladne vode
- žličica soli
- 500 g špinata
- 50 g maslaca
- 3 žlice brašna
- 750 ml mlijeka
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 6-8 žlica kiselog vrhnja
Priprema:
- Luk, češnjak i krumpir u većoj posudi preliti vodom, začiniti s pola količine soli i zagrijavati do vrenja. Pokriti i kuhati 15-20 minuta ili dok krumpir omekša.
- Špinat posebno kuhati 10-ak minuta
- U drugoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i miješati na laganoj vatri oko dvije minute. Maknuti posudu s vatre pa uz miješanje dodavati mlijeko malo po malo. Vratiti na vatru i miješati neprekidno 5-8 minuta, da umak bude bez grudica i srednje gust. Dodati muškatni oraščić u prahu
- Pomoću štapnog miksera usitniti ohlađeni krumpir u vodi, zatim dodati kuhani špinat i još jednom zajedno umiksati smjesu da bude jednolična. Zatim postepeno umiješati bijeli umak. Začiniti po ukusu te ponovno zagrijati na laganoj vatri bez vrenja
- Servirati u zdjelice za juhu pa dodati po jednu žlicu kiselog vrhnja
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Polpete sa špinatom
Sastojci:
- 2 svežnja špinata, očistiti, oprati i ugrubo usitniti
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 luka, sitno nasjeckati
- 1 režanj češnjaka, usitniti ili protisnuti kroz prešu
- 1 šalica suhih krušnih mrvica
- prstohvat soli i papra
- 3 jaja, razmutiti
- biljno ulje
Priprema:
- U tavi na zagrijanom maslinovom ulju pirjati luk i češnjak oko 5 minuta dok luk omekša i postane staklast
- Zatim dodati špinat i još kratko zagrijavati dok povene. Maknuti s izvora vatre pa dodati krušne mrvice, sol, papar i umiješati razmućena jaja
- Ako je smjesa prerijetka, dodati još krušnih mrvica
- Od dobivene smjese oblikovati polpete i peći u tavi na zagrijanom biljnom ulju do zlatno smeđe boje uz jedno okretanje
- Staviti na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi višak ulja
Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Špageti sa špinatom i bademima
Sastojci:
- 300 g špinata
- 340 g špageta
- 100 ml vode
- 100 g kravlje skute
- 40 g parmezana
- režanj češnjaka
- 50 g badema
- maslinovo ulje
- žlica putra
- sol
Priprema:
- Operite i očistite špinat pa ga ostavite da se kratko ocijedi
- Bademe polijte vrućom vodom i ostavite da stoje unutra šest, sedam minuta. Zatim im zarežite kožicu na vrhu i odstranite je
- U mužaru zdrobite bademe
- Na jednoj žlici maslinovog ulja i putra dodajte jedan režanj češnjaka i špinat. Pustite ga dvije, tri minute da uvene na laganoj vatri
- Izvadite češnjak i izmiksajte špinat sa 100 ml vode uz pomoć štapnog miksera. Dodajte mu skutu i parmezan i dalje miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako se umak čini pregust, dodajte malo maslinovog ulja radi lakšeg miksanja. Posolite po želji
- U smjesu dodajte polovicu zdrobljenih badema i sve dobro promiješajte
- Skuhajte špagete al dente.
- U skuhane špagete umiješajte umak i servirajte na tanjure
- Na svaki tanjur na vrh špageta stavite malo badema
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Zlevanka sa špinatom
Sastojci:
- 500 g špinata
- 50 g svježeg sira
- 1 šalica kukuruznog brašna
- 1/2 kiselog vrhnja 12% m.m.
- 2 jaja
- 30 g dimljenog kravljeg sira
- sol, papar, 1/2 praška za pecivo
- maslinovo ulje
Priprema:
- Špinat operite i kratko blanširajte. Dobro ocijedite i grubo nasjeckajte
- U zdjeli izmiješajte jaja sa sirom, vrhnjem. Dodajte suhe sastojke i špinat. Smjesa bi trebala biti malo gušća od one za palačinke, po potrebi dodajte mlijeka
- Lim premažite maslinovim uljem, na njega izlijte smjesu
- Sir razmrvite rukama i posipajte po smjesi, pecite u zagrijanoj pećnici 30-tak minuta na 200°C
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Popajeva snaga
Sastojci:
- 1 puna ruka svježeg špinata
- 1/4 svježeg oguljenog ananasa
- 1 jabuka
- 1 kriška oguljenog limuna
- led
Priprema:
- Stavite u sokovnik prvo jabuku, špinat, ananas i na kraju limun
Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr