Te slasne bobice: recepti s malinama!

Thinkstock
U sezoni bobičastog voća uživajte u slasnim malinama! Osim što su bogate vitaminom C i prehrambenim vlaknima, izvrsno se slažu s jogurtom ili kao dodatak žitaricama za zdrav i hranjiv doručak, a koriste se i za pripremu osvježavajućih deserata. Donosimo vam pet ukusnih recepata s ovim slasnim ljetnim bobicama kojima možete razveseliti cijelu obitelj!
Vidi originalni članak

Maline

Jeste li znali da maline pripadaju porodicama ruža? Ovo slasno ljetno voće dostupno je od kraja lipnja pa sve do rujna, a najbolje uspijeva u svježoj klimi s dovoljno oborina. Maline su bogate vitaminom C i manganom, a sjemenke sadrže i vitamin E te omega 3-masne kiseline. Osim toga, bogate su prehrambenim vlaknima.

Kao i ostalo bobičasto voće, maline imaju kratak vijek trajanja i svježe ostaju dva do tri dana. Najbolje ih je držati u hladnjaku i oprati prije konzumacije. Maline se mogu zamrznuti, no prije spremanja u zamrzivač, potrebno ih je oprati i osušiti. 

Smoothie od malina i kupina

Sastojci:

  • 1 čaša od 1 dcl puna malina
  • 1 banana (još bolje ako je zamrznuta da smoothie odmah bude hladan)
  • 1 čaša od 2 dcl puna kupina
  • bademovo mlijeko

Priprema:

  • Sve sastojke izmiksati dok se ne dobije željena gustoća

Recept Maje Bevande preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Kuglice od malina i bijele čokolade

Sastojci:

  • 1/4 šalice slatkog vrhnja
  • 200 g bijele čokolade
  • maline
  • štapić vanilije
  • mljeveni lješnjaci

Priprema:

  • Zagrijati slatko vrhnje i u njega ostrugati štapić vanilije
  • U posudi usitniti bijelu čokoladu i preko nje preliti vruće vrhnje. Promiješati dok se bijela čokolada u potpunosti ne otopi. Ako želite, u ovoj fazi možete dodati ekstrakte. Ostaviti da se ohladi
  • Za to vrijeme očistiti maline i izmiksati ih u pire. Pire procijediti kroz sito kako bi se uklonile sjemenke. U smjesu s čokoladom polako dodati pire od malina, ali paziti na konzistenciju smjese (mora ostati dosta kompaktna, a ne izlijevati se)
  • Kada se smjesa oboji, ostaviti je još neko vrijeme na hladnom, a zatim oblikovati kuglice te ih uvaljati u mljevene lješnjake. Ako je smjesa prerijetka, ostaviti je od 10 do 15 minuta u zamrzivaču pa zatim oblikovati kuglice

Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Muffini s malinama

Sastojci:

  • 300 g svježih malina
  • 250 g glatkog brašna
  • 180 g smeđeg šećera
  • 10 g čokolade za kuhanje
  • 0,5 maslinova ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja

Priprema:

  • Brašno pomiješajte s vanilin šećerom i praškom za pecivo. Jaja miksajte sa smeđim šećerom, dodajte mlijeko i ulje pa pomiješajte sa suhim sastojcima. U smjesu umiješajte polovicu malina
  • Kalupe za muffine premažite maslacem i napunite smjesom do 2/3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 7 minuta. Izvadite muffine iz pećnice, na vrh poslažite preostale maline i pecite još 7-10 min
  • Kada su muffini gotovi, posipajte ih s listićima čokolade za kuhanje

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Cheesecake s malinama i pistacijama

Sastojci:

Brownie baza 

  • 200 g tamne čokolade
  • 160 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 40 g muscovado šećera
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 3 jaja srednje veličine
  • 120 g mljevenih badema
  • 60 g oljuštenih pistacija (oko 130 g neoljuštenih)

Cheesecake preljev

  • 200 g kremastog sira ili skute
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • ribana korica pola limete ili limuna
  • 100 g malina

Priprema:

  • U dubljoj zdjeli na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu. Maknite s vatre i malo ohladite. Dodajte šećere, sol i vaniliju pa dobro promiješajte
  • Zatim umiješajte jaja koja ste prethodno umutili. Sve zajedno dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu
  • Bademe prosijte kroz sito kako biste se riješili prevelikih komadića i umiješajte u smjesu, a na kraju dodajte grubo nasjeckane pistacije
  • Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, pazeći da papir viri preko rubova kalupa. Ulijte smjesu od čokolade
  • Sve sastojke osim malina pomiješajte i prelijte preko brownie baze. Vrhom noža prođite po površini torte kako biste na nekim dijelovima pomiješali gornji i donji sloj. Utisnite maline tako da samo malim dijelom ostanu viriti iz kolača
  • Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite tortu oko 35 minuta. Površina taman treba početi tamniti, a u sredini kolač i dalje treba biti mekan (nema smisla da čačkalicom probavate je li torta gotova jer ona mora ostati 'gnjecava' u sredini)
  • Kad se ohladi, izvadite je iz kalupa (za to služi onaj papir koji viri iz kalupa) i skinite papir. Tortu poslužite dobro ohlađenu

Recept je preuzet s bloga Matejke Paladin Buča Life Tastes Like Chocolate 

Sorbet od malina

Sastojci:

  • 680 ml vode
  • 200 g šećera
  • 4 grančice natrgane svježe metvice
  • Šaka malina

Priprema:

  • U loncu zakuhajte vodu i šećer. Smanjite vatru i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Umiješajte metvicu
  • Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Maline izmiksajte u blenderu i dodajte u smjesu
  • Ostavite smjesu u zamrzivaču barem 9 sati, a svaka tri sata je dobro promiješajte
  • Kuglice poslužite s vaflima ili nekim drugim keksima ili s nekoliko malina

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Posjeti missMAMA