Te slasne bobice: recepti s malinama!
Maline
Jeste li znali da maline pripadaju porodicama ruža? Ovo slasno ljetno voće dostupno je od kraja lipnja pa sve do rujna, a najbolje uspijeva u svježoj klimi s dovoljno oborina. Maline su bogate vitaminom C i manganom, a sjemenke sadrže i vitamin E te omega 3-masne kiseline. Osim toga, bogate su prehrambenim vlaknima.
Kao i ostalo bobičasto voće, maline imaju kratak vijek trajanja i svježe ostaju dva do tri dana. Najbolje ih je držati u hladnjaku i oprati prije konzumacije. Maline se mogu zamrznuti, no prije spremanja u zamrzivač, potrebno ih je oprati i osušiti.
Smoothie od malina i kupina
Sastojci:
- 1 čaša od 1 dcl puna malina
- 1 banana (još bolje ako je zamrznuta da smoothie odmah bude hladan)
- 1 čaša od 2 dcl puna kupina
- bademovo mlijeko
Priprema:
- Sve sastojke izmiksati dok se ne dobije željena gustoća
Recept Maje Bevande preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Kuglice od malina i bijele čokolade
Sastojci:
- 1/4 šalice slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade
- maline
- štapić vanilije
- mljeveni lješnjaci
Priprema:
- Zagrijati slatko vrhnje i u njega ostrugati štapić vanilije
- U posudi usitniti bijelu čokoladu i preko nje preliti vruće vrhnje. Promiješati dok se bijela čokolada u potpunosti ne otopi. Ako želite, u ovoj fazi možete dodati ekstrakte. Ostaviti da se ohladi
- Za to vrijeme očistiti maline i izmiksati ih u pire. Pire procijediti kroz sito kako bi se uklonile sjemenke. U smjesu s čokoladom polako dodati pire od malina, ali paziti na konzistenciju smjese (mora ostati dosta kompaktna, a ne izlijevati se)
- Kada se smjesa oboji, ostaviti je još neko vrijeme na hladnom, a zatim oblikovati kuglice te ih uvaljati u mljevene lješnjake. Ako je smjesa prerijetka, ostaviti je od 10 do 15 minuta u zamrzivaču pa zatim oblikovati kuglice
Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Muffini s malinama
Sastojci:
- 300 g svježih malina
- 250 g glatkog brašna
- 180 g smeđeg šećera
- 10 g čokolade za kuhanje
- 0,5 maslinova ulja
- 1 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
Priprema:
- Brašno pomiješajte s vanilin šećerom i praškom za pecivo. Jaja miksajte sa smeđim šećerom, dodajte mlijeko i ulje pa pomiješajte sa suhim sastojcima. U smjesu umiješajte polovicu malina
- Kalupe za muffine premažite maslacem i napunite smjesom do 2/3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 7 minuta. Izvadite muffine iz pećnice, na vrh poslažite preostale maline i pecite još 7-10 min
- Kada su muffini gotovi, posipajte ih s listićima čokolade za kuhanje
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Cheesecake s malinama i pistacijama
Sastojci:
Brownie baza
- 200 g tamne čokolade
- 160 g maslaca
- 100 g šećera
- 40 g muscovado šećera
- ¼ žličice soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 jaja srednje veličine
- 120 g mljevenih badema
- 60 g oljuštenih pistacija (oko 130 g neoljuštenih)
Cheesecake preljev
- 200 g kremastog sira ili skute
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- ribana korica pola limete ili limuna
- 100 g malina
Priprema:
- U dubljoj zdjeli na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu. Maknite s vatre i malo ohladite. Dodajte šećere, sol i vaniliju pa dobro promiješajte
- Zatim umiješajte jaja koja ste prethodno umutili. Sve zajedno dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu
- Bademe prosijte kroz sito kako biste se riješili prevelikih komadića i umiješajte u smjesu, a na kraju dodajte grubo nasjeckane pistacije
- Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, pazeći da papir viri preko rubova kalupa. Ulijte smjesu od čokolade
- Sve sastojke osim malina pomiješajte i prelijte preko brownie baze. Vrhom noža prođite po površini torte kako biste na nekim dijelovima pomiješali gornji i donji sloj. Utisnite maline tako da samo malim dijelom ostanu viriti iz kolača
- Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite tortu oko 35 minuta. Površina taman treba početi tamniti, a u sredini kolač i dalje treba biti mekan (nema smisla da čačkalicom probavate je li torta gotova jer ona mora ostati 'gnjecava' u sredini)
- Kad se ohladi, izvadite je iz kalupa (za to služi onaj papir koji viri iz kalupa) i skinite papir. Tortu poslužite dobro ohlađenu
Recept je preuzet s bloga Matejke Paladin Buča Life Tastes Like Chocolate
Sorbet od malina
Sastojci:
- 680 ml vode
- 200 g šećera
- 4 grančice natrgane svježe metvice
- Šaka malina
Priprema:
- U loncu zakuhajte vodu i šećer. Smanjite vatru i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Umiješajte metvicu
- Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Maline izmiksajte u blenderu i dodajte u smjesu
- Ostavite smjesu u zamrzivaču barem 9 sati, a svaka tri sata je dobro promiješajte
- Kuglice poslužite s vaflima ili nekim drugim keksima ili s nekoliko malina
Recept je preuzet s portala Gastro.hr