Sunce i dječje zdravlje: Ovo su neke od koristi koje nam donosi jarka sunčeva svjetlost

Thinkstock : Svakodnevno izlaganje djece jarkoj sunčevoj svjetlosti pomaže u tretiranju kratkovidnosti kod djece
Jarka sunčeva svjetlost može pomoći i u prevenciji bolesti, poremećaja spavanja i kratkovidnosti koja je postala prava pošast među djecom.
Vidi originalni članak

Djeci i odraslima je prijeko potrebno danje svjetlo. Jarka svjetlost poboljšava raspoloženje i koncentraciju. Sjetite se samo kako ste raspoloženi kada je sunčan dan, a kako kada je tmurno i oblačno. Jarka sunčeva svjetlost može pomoći i u prevenciji bolesti, poremećaja spavanja i kratkovidnosti koja je postala prava pošast među djecom. Nova istraživanja sugeriraju da je jarka svjetlost ključna za razvoj mozga, odnosno može potaknuti stvaranje novih sinapsi i poboljšati sposobnost učenja.

Evo malo uvida u jačinu svjetlosti kojoj smo izloženi kada smo na otvorenom, a kojoj kada smo u zatvorenom prostoru. Za sunčanog dana jačina svjetlosti na otvorenom je oko 100,000 luxa, kada je oblačno jačina je između 10,000 do 40,000 luxa. Pa čak i kada je najtmurniji dan, jačina svjetlosti je oko 1,000 luxa.

Za razliku od toga, u zatvorenom prostoru, jačina svjetlosti varira između 50 do 500 luxa koliko je izmjereno u jako osvijetljenim učionama. To ukazuje da kada se nalazimo u zatvorenom, izloženi smo potpuno drukčijem osvjetljenju od onog prirodnog i to je problem. Svjetlost nije potrebna samo biljkama kako bi mogle odraditi fotosintezu, već je ključna i za razvoj čovjeka.

Pa evo nekih od koristi koje nam donosi jarka sunčeva svjetlost.

1.    Jarka sunčeva svjetlost poboljšava raspoloženje. Psihijatri Maruani i Geoffroy su u svom istraživanju iz 2019. godine utvrdili da je sunčeva svjetlost vrlo učinkovita u tretiranju depresije.
2.    Svakodnevno izlaganje djece jarkoj sunčevoj svjetlosti pomaže u tretiranju kratkovidnosti kod djece (Norton 2017).
3.    Sunce pomaže dječjem tijelu u proizvodnji dovoljnih količina D vitamina. Pokazalo se da manjak D vitamina kod djece uzrokuje probleme s kostima, kardiovaskularne bolesti, smanjenu funkcionalnost mišića, preuranjeni pubertet kod djevojčica i kognitivne probleme (Chew and Harris 2013).
4.    Brojna istraživanja su pokazala i da izlaganje djece jarkoj sunčevoj svjetlosti štiti od razvoja multiple skleroze u odrasloj dobi.

Kada se govori o izlaganju djece jarkoj sunčevoj svjetlosti, tu se misli na svakodnevnu igru u parku i boravku na otvorenom tijekom cijele godine, a ne na boravak na jakom suncu za vrijeme ljeta. Napomenimo za kraj da je od presudne važnosti zaštiti dijete s kremama sa visokim zaštitnim faktorima za vrijeme boravka na suncu.

 

beba i ljeto Treba li bebu mazati kremom za sunčanje: Što kažu pedijatri i dermatolozi?

Posjeti missMAMA