Što su predmatematičke vještine i kako ih poticati?

Katica Podlesek, Ana Hrečuk
Naše suradnice, odgojiteljice Katica Podlesek i Ana Hrečuk, donose nam ovoga puta ideje za - zabavno učenje, odnosno učenje kroz igru, i to na temu matematike. Budući da matematika nekima ne ide u školi lako, nije loše početi na vrijeme pripremati predškolce.
Vidi originalni članak

Pojam predmatematičke vještine odnosi se na niz znanja, činjenica i postupaka koja djeca usvajaju prije polaska u školu, a koja će im biti potrebna za razumijevanje matematike. Dijete u predškolskoj dobi uči o: odnosima u prostoru (unutra – vani, gore – dolje, ispod – iznad), odnosima predmeta (veće – manje, lako – teško), svojstvima predmeta (tvrd – mekan, topao – hladan), količini i pojmu broja (brojenje, prebrojavanje, povezivanje broja i količine).

Savjeti stručnjaka Kako postići da dijete postane, ali i ostane motivirano za rad i suradnju?

Sva ova znanja djeca stječu kroz igru, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga igara koje možete izraditi sa djetetom od pedagoški neoblikovanih materijala.

1. Geometrijski likovi, umetaljka

Zajedno sa djetetom na papiru nacrtajte geometrijske likove i izrežite ih. Pripremite 4 posude na koje ćete nalijepiti kartice s izrezanim prozorčićima u obliku geometrijskih likova. Djetetov zadatak je kroz prozorčiće ubaciti određeni geometrijski lik i imenovati ga. Kroz ovu igru dijete usvaja znanja o geometrijskim oblicima, uči ih prepoznati, imenovati i razvrstavati.

 

2. Brojanje, pokrivaljka

Za ovu igru potrebna vam je ravna podloga i drvene kvačice. Uz djetetovu pomoć ispišete brojeve na podlogu i kvačice (prijedlog – lesonit ploča). Zadatak djeteta je prepoznati broj na podlozi, imenovati ga te mu pridružiti kvačicu sa istim brojem.

 

3. Skupovi

Za ovu igru potrebne su vam plastične boce sa čepovima na koje ćete zajedno sa djetetom ispisati brojeve, te kartice na koje ćete nacrtati određenu količinu. Zadatak djeteta je prebrojati zadanu količinu sa kartice i pridružiti joj određeni broj. Na ovaj način djecu potičete na usvajanje pojma broja, te povezivanje broja i količine.

 

4. Nizovi

Za ovu igru potrebna vam je kutija, 4  štapića, špaga, kvačice i kartice na kojima ćete zajedno sa djetetom ispisati broj i količinu. Na kutiju ćete staviti štapiće i špagu. Nakon što izradite kartice djetetu ćete postaviti nekoliko zadataka, npr. složi niz od 1 do 10; složi niz od 10 do 1; složi niz od 3 do 7; složi niz od 8 do 4 itd. Zadatak djeteta je pomoću drvenih kvačica staviti kartice na špagu prema postavljenom zadatku.

 

5. Skupovi

Za ovu igru vam je potrebna drvena letvica (ili od nekog drugog materijala) na koju ćete zajedno sa djetetom ispisati brojeve od 1 do 10. Uz to ćete djetetu ponuditi drvene štapiće (ili neki drugi pedagoški neoblikovani materijal). Djetetov zadatak je zadanom broju pridružiti određenu količinu štapića.

Ovom igrom kod djeteta potičete razvoj pojma o broju kroz brojanje, prebrojavanje i povezivanje broja i količine.

Uvijek pozitivno

Važno je da ove aktivnosti provodite kroz igru sa vašim djetetom i učinite ih pozitivnim, opuštajućim iskustvom za dijete. Brojevi i matematika važan su aspekt našega života stoga potičite djecu, ohrabrujte ih i pohvalite kako biste potaknuli njihov interes za ovakvim načinom učenja kroz igru.

Igrom do učenja Kako izraditi šuškalicu s djetetom – recept za kućni koncert!

 

Posjeti missMAMA