Štapići od buče kao idealna jesenska grickalica za najmlađe
Osim što je bogata hranjivim tvarima, buča i svi njeni srodnici poboljšavaju zdravlje srca zbog svog bogatog izvora omega-3 esencijalne masne kiseline, kao i vitamina A i C koji sinergijskim djelovanjem koristi cjelokupnom zdravlju organizma. Kako bi ova zdrava grickalica bila potpuna, servirajte je uz jednako tako hranjivi umak – lažni aioli s bučinim uljem gdje je kremoznost preuzeo grčki jogurt.
Sastojci:
- 300 g muškatne buče
- 3 žlice ribanog parmezana
- 5 žlica krušnih mrvica
- 2 jaja
- 2 žlice glatkog brašna
- maslinovo ulje
- za umak: 1 grčki jogurt, pola češnja češnjaka, 3 žlice bučinog ulja, sol i papar
Priprema:
1. Ogulite buču i narežite ju na duge štapiće debljine 1 centimetar.
2. Od jaja i brašna pjenjačom umutite gustu smjesu, a krušne mrvice i parmezan ravnomjerno izmiješajte.
3. Panirajte buču prvo u smjesi od jaja, zatim u smjesi od parmezana, te prutiće pravilno posložite na pleh prekriven papirom za pečenje da se ne dodiruju.
4. Tako pripremljenu buču pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva tj. dok se ne stvori lijepa hrskava korica.
5. Zadnjih 10-15 minuta ubacite i češnjak u kori, koji će potpuno omekšati i postati sladak, a od njega ćete napraviti umak s grčkim jogurtom i bučinim uljem.
6. Za umak je potrebno izmiješati grčki jogurt s mekanim pečenim češnjakom, malo bučinog ulja, te soli i papra po ukusu.
Potražite još odličnih recepata na blogu Chiarin tanjurić ili posjetite Facebook stranicu mame kuharice koja priprema zdrave obroke i slastice za svoju bebu i obitelj.