Smijemo li djetetu davati hladne napitke i hranu kada je bolesno?

Shutterstock
Velik broj roditelja smatra da djetetu ne bi smjeli dati ništa hladno za jelo ili piće kad je bolesno. Iako očito postoje neke stvari koje je dobro izbjegavati, hladna hrana i piće imaju određene prednosti.
Vidi originalni članak

Kad je netko u našem domu bolestan, obično posežemo za toplom pilećom juhom s rezancima i šalicom vrućeg  čaja. Topli obroci često pomažu smiriti upalu grla, ukloniti začepljenost, pa čak i spriječiti sinuse od isušivanja. S druge strane, mnogi misle da djetetu ne smiju dati ništa hladno za jelo ili piće kada se dijete ne osjeća dobro. Iako postoje određene namirnice koje bismo trebali izbjegavati, hladni napitci i jela zapravo imaju neke prednosti, jednako kao i topli. 

zdrave navike 5 tajni djece koja nikad nisu bolesna

Međutim, postoje trenuci kada hladna hrana i pića mogu biti od pomoći bolesnom djetetu. Prema klinici Cleveland, tekućine i prehrambeni proizvodi koji sadrže veliku količinu vode mogu biti izvrsni za bolesno dijete koje je dehidrirano. Ti proizvodi uključuju vodu, žele, sladoled od jabuka i puding, prenosi portal Moms.

Nadalje, hladni napitci koji sadrže elektrolite i druge vitamine, poput sokova ili sportskih napitaka, također mogu pomoći djetetu i zaštiti ga od dehidracije. Štoviše, hladna hrana i pića umiruju grlo, što može biti od pomoći za dijete koje ima upalu grlo ili jak kašalj. Slično, djeci koja se bore s mučninom ili drugim probavnim problemima može biti od pomoći jesti stvari koje su hladne i slabog mirisa, poput sladoleda, jogurta ili smrznutog voća.

Koju hranu i pića izbjegavati?

Iako je većina hladne hrane i pića dobar izbor kada je vaše dijete bolesno, uvijek postoje iznimke. Iako ta pravila uvelike ovise o specifičnim simptomima koje vaše dijete doživljava, postoji nekoliko nepoželjnih opcija. Prema Parenting.com, možda biste trebali izbjegavati citrusno voće i sok od naranče. Ovo voće doista sadrži puno ključnih vitamina, ali kiselost često smeta želucu, pa čak i grlu.

Izbjegavajte zašećerene i kofeinske napitke što je više moguće kada je vaše dijete bolesno jer oni često dehidriraju dijete, a ne pružaju nikakvo olakšanje. Osim toga, ne biste trebali hraniti svoje dijete mlijekom ili mliječnim proizvodima ako povraća ili ima jaku mučninu jer te vrste namirnica mogu čak i pojačati simptome.

Definitivno nema ništa loše u klasičnoj BRAT dijeti ili receptu za bakinu pileću juhu s rezancima kada je vaše dijete bolesno. Međutim, također je u redu da svom djetetu donesete sladoled i druge hladne namirnice. Najvažnija stvar koju trebate učiniti kad god je dijete bolesno jest da ga hidratizirate, utoplite i budete mu podrška, a za izlječenje će jednostavno trebati vremena.

Razvoj imuniteta Zašto su djeca najčešće bolesna do treće godine?

Posjeti missMAMA