Sedam ideja za drugačije palačinke
Nema tko ih ne voli, slatke ili slane, palačinke su jedno od najpopularnijih jela koje obožavaju i odrasli i djeca. Savršena su podloga za punjenje, a iako su vrlo jednostavne za pripremu, svaka domaćica ima baš onaj jedan tajni sastojak zbog kojih su palačinke mekše, podatnije i slasnije. Donosimo vam sedam recepata za pripremu malo drugačijih, zdravih i ukusnih palačinki!
Palačinke s narančom
Sastojci:
- 300 ml soja napitka
- maslinovo ulje
- 125 g cjelovitog brašna
- izribana kora 1 narančce
- 2 naranče
- 4 čajne žličice suncokretovog ulja
- 4 čajne žličice šećera u prahu
Priprema:
- Soja napitak stavite u zdjelu ili mikser, dodajte maslinovo ulje, brašno i izribanu koru naranče pa izmiksajte u glatku smjesu
- Poprečno izrežite naranče na kriške
- Zagrijte ulje na tavi za palačinke, stavite jednu zaimaču mješavine za palačinke na ulje, okrećite tavu da se smjesa rasporedi po njezinoj površini i pecite 30 sekundi
- Palačinke stavite na tanjur zagrijan u toploj pećnici
- Istim postupkom napravite još sedam palačinki, međusobno ih razdvajajući papirom za pečenje
- Preklopite palačinke na četvrtinu veličine, poslužite s kriškama naranče i posipajte šećerom u prahu
Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Bundevčinke
Sastojci:
- 1 šalica brašna tip 850
- 2 šalice rižinog brašna
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 1/4 čajne žlice soli
- 1 šalica zobenog napitka
- 1 šalica pirea od bundeve
- 2 čajne žlice cimeta
- 2 jušne žlice suncokretovog ulja
Nadjev:
- 2 šalice tostiranih i sjeckanih badema
- 2 šalice ječmenog slada
- 2 šalice soka naranče ili voćni džemovi
Priprema:
- Pomiješajte brašna, sol, prašak za pecivo i cimet
- Pomiješajte pire od bundeve i zobeni napitak te ih sjedinite sa suhom smjesom
- Tavu premažite uljem pa pravite palačinke (bit će malo deblje od uobičajenih)
Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Palačinke bez jaja, mlijeka i šećera
Sastojci:
- 1 šalica brašna 1100
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica hladno prešanog suncokretovog ulja
- 1/2 žličice jabučnog octa
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- zobeno mlijeko
Priprema:
- Zamiješajte smjesu za palačinke, ostavite da kratko odstoji, pa ispecite na hladno prešanom suncokretovom ulju za prženje
- Punite palačinke domaćom marmeladom
Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Čokoladne palačinke s nadjevom od jabuka i marelica
Sastojci:
- 125 g glatkog brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 300 ml obranog mlijeka
- 1 žlica maslinovog ulja, još malo za pečenje
Nadjev:
- 2 kuhane jabuke, oguljene, očišćene i krupno narezane
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličice muškatnog oraščića
- naribana korica i sok 1 naranče
- 3-4 marelice (može i iz kompota)
Priprema:
- Za smjesu za palačinke u zdjelu stavite brašno i kakao u prahu i ostavite rupu u sredini. Istucite zajedno preostale namirnice. Ulijte smjesu u zdjelu s brašnom i kakaom te tucite sve dok se svi sastojci ne prožmu, a smjesa postane glatka. Smjesu hladite 30 minuta
- U međuvremenu pripremite nadjev. Stavite jabuke u teflonski lonac zajedno sa šećerom, muškatnim oraščićem, narančinom koricom i sokom. Kad smjesa zakuha, smanjite vatru, poklopite i krčkajte približno 3 minute. Dodajte marelice i nastavite kuhati 3 minute, sve dok voće ne omekša
- Zagrijte malo ulja na teflonskoj tavi. Ulijte malo smjese na zagrijanu tavu i razlijte je do rubova da u cijelosti prekrije dno. Pecite na srednje jakoj vatri 1-2 minute dok smjesa ne postane mjehurasta, a zatim je okrenite da se na isti način ispeče i druga strana palačinke. Stavite palačinku na kuhinjski papir. Ispecite i ostale palačinke na isti način. Smjesa bi trebala biti dovoljna za 10 palačinki
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Palačinke sa špinatom i riccotom
Sastojci:
- 4 žlice brašna
- 1 jaje
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- 1,5 dl mlijeka
- 100 g svježeg špinata
- 3 žlice pinjola
- 2/3 šalice ricotte
- 2 žlice ribanog parmezana
- 1 štapić celera, sitno narezan
Priprema:
- U posudu sipati brašno i napraviti udubinu u sredini u koju se stavi razmućeno jaje. Dobro izmiješati brašno i jaje u jednoličnu smjesu. Dodati ulje i ponovno dobro izmiješati pa postepeno ulijevati mlijeko. Ostaviti da kratko odstoji
- Oprani špinat narezan na trakice pa umiješati u smjesu za palačinke
- Na manjoj nauljenoj zagrijanoj tavi ispeći palačinke tako da se jedna kutlača smjese ravnomjerno izlije na tavu i zagrijava dok ne porumeni, nakon čega se okrene na drugu stranu i postupak se ponovi
- Na suhoj tavi kratko prepeći pinjole da porumene. U zdjeli pomiješati ricottu i parmezan pa dodati pinjole i celer. Smjesu s ricottom ravnomjerno premazati po palačinkama i zamotati
- Punjene palačinke smjestiti u vatrostalnu zdjelu, pokriti folijom i peći 15 min u pećnici na 190 stupnjeva
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Američke palačinke
Sastojci za 4 osobe:
- 2 šalice prosijanog brašna
- 2 i pol žličice praška za pecivo
- 3 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 2 velika jaja
- 1 i pol šalica mlijeka
- 2 žlice otopljenog maslaca
Priprema:
- Zajedno prosijte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U posebnoj posudi izmiješajte jaja i 1 i pol šalicu mlijeka te ju dodajte prosijanom brašnu i miješajte sve dok smjesa ne postane glatka
- Umiješajte topljeni maslac. Ako je tijesto pregusto, dodajte malo mlijeka
- Palačinke pecite na tavi manjeg promjera koju ste prethodno namastili. Za svaku palačinku potrebno je 1/4 šalice smjese. Palačinku pecite dok smjesa ne postane mjehurasta, pomalo suha na krajevima i lagano smeđa na dnu te ju okrenite na drugu stranu
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Palačinke od jabuka
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Kakve palačinke pripremate svojoj djeci? Podijelite svoje najdraže recepte na našem forumu!