Psiholozi: Nagrađivanje djeteta može imati štetne posljedice!

Shutterstock
Stručnjaci otkrivaju zašto će davanje nagrada za obavljen posao djecu učiniti manje motiviranom i što treba raditi umjesto toga...
Vidi originalni članak

Stručnjaci su otkrili da će davanje nagradnih naljepnica za obavljanje kućanskih poslova djecu učiniti manje zainteresiranima i manje motiviranima kada je riječ o pomaganju oko kućanskim poslova. U Velikoj Britaniji, davanje naljepnica uobičajena je nagrada nakon obavljenog posla i jedan je od načina na koji roditelji i učitelji natjeraju djecu da pomažu u kućanskim poslovima ili pišu zadaće. 

No, stručnjaci su se složili da takvo nagrađivanje nije korisno i da bi roditelji trebali prestati s tom praksom. Štoviše takva praksa, tvrde stručnjaci, može podučavati djecu štetnom ponašanju. Psihologinja Erica Reischer upozorila je da djeca na kraju ne žele raditi ništa ako za to ne dobiju nagradu, prenosi The Sun

savjeti stručnjaka 5 životnih vještina koje djeca nauče iz kućanskih poslova

Reischer je dodala: "Kartice s naljepnicama snažni su psihološki alati i mogu imati dalekosežan utjecaj na motivaciju djece. Mogu utjecati na njihov način razmišljanja, pa čak i na njihov odnos s roditeljima." Iako ne poriče da "Nagrade" djeluju, osobito kratkoročno, rekla je da njihovo korištenje na kraju "stvara značajne negativne i nenamjerne dugoročne posljedice i za djecu i za njihove obitelji".

Djeca se toliko naviknu na nagrađivanje, očekuju pohvale i ohrabrenje za sve što rade - i počinju usvajati pogrešan način razmišljanja. U nastavku psihologinja savjetuju nekoliko  alternativnih tehnika kojima možeš usaditi dobru praksu svojoj djeci.

  • Kelly Bartlett, autorica knjige Ohrabrujuće riječi za djecu, ohrabrila je roditelje da bilo koji zadatak s kojim se djeca bore pretvore u igru.
  • Također je savjetovala nuđenje izbora - unutar zadatka - kako bi im se pružio veći stupanj autonomije i sudjelovanja. Na primjer, ako mališan ne želi oprati zube, možeš ga zamoliti da odabere koju zubnu pastu ili četkicu želi koristiti.
  • Kelly je dodala da je potvrđivanje dječjeg osjećaja također važno, kao i riječi ohrabrenja poput "Znam da to možeš napraviti".
  • I na kraju, važno je komunicirati, ako se muče sa zadatkom, upitaj ih zašto, što ih posebno muči i što možeš učiniti da im to olakšaš.

Ukratko, kako pristupiti "zadacima" bez naljepnica s nagradama:

  • Učini zadatak zabavnim
  • Ponudi izbor
  • Potvrdi djetetove osjećaje
  • Komunikacija je ključna

Majčinstvo i odgoj 5 stvari koje bi trebala prestati očekivati od djece (i što možeš raditi umjesto toga)

Posjeti missMAMA