Premijera predstave Eko Eko

Ines Novković
Premijera predstave Eko Eko u režiji Nevena Hitreca u Zagrebačkom kazalištu lutaka održat će se u petak u 19 sati. Autor teksta je Hrvoje Hitrec kojeg mnogi naraštaji djece pamte po televizijskoj seriji Smogovci
Vidi originalni članak

Djeca već u sklopu školske lektire upoznaju priču o djevojčici Vesni i blizancima Vokiju i Tokiju koji moraju svrgnuti Zmazove, stvorove što uživaju u gomilanju i širenju smeća, da bi spasili civilizaciju svemirskih čistača Bonova. Na lutkarskoj sceni, prizori koje je u dječjoj mašti prizvala Hitrecova klasična knjiga sada će dobiti opipljivo obličje u pustolovnoj i poučnoj predstavi.

Roman Hrvoja Hitreca "Eko Eko" pojavio se prvi put 1978. u nakladi "Mladosti" i od tada doživio brojna izdanja te je uvršten u školsku lektiru. Pametni, mali svemirac Eko Eko osvojio je srca mlade publike i uz "Smogovce" postao najčitanijom knjigom za djecu autora koji je prvi u nas uveo u književnost za mlade ekološku temu, na humorističan način.

Djeca su i junaci romana koji se igra postulatima znanstveno-fantastičnoga žanra, iznimno popularnog sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada se ujedno i u Hrvatskoj počinju osjećati sve znatnije posljedice onečišćenja okoliša. Ugroženi su i stanovnici maloga naselja na rubu grada gdje nesavjesni ljudi iskrcavaju otpad i uništavaju prirodu. Ova svevremena priča pokazuje kako upravo djeca mogu (i katkad moraju) uzeti stvar u svoje ruke da bi spasili ne samo svoju onečišćenu Jarugu, nego i druge planete. Onečišćenje je, kaže Hitrec, globalni problem, baš kao i despoti koji u trci za vlastitim interesom ne haju za sudbinu okoliša i njegovih stanovnika.

Autorski tandem - otac i sin Hitrec

Roman "Eko Eko" pretočen je u kazališnu predstavu svršetkom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Sada se vraća na kazališne daske u obliku lutkarske predstave koja djeci na najbolji način prenosi čaroliju svevremenske priče o očuvanju Zemlje, ali i drugih planeta podobnih za život. "Svi smo mi svemirci, svi živimo u istom svemiru", poruka je Eka Eka, vođe svemirskih "smetlara".

Osobitost ovog scenskog uprizorenja jest i autorski tandem koji čine otac i sin Hitrec kao dramatičar i redatelj te izuzetna glumačka postava Katarina Perica Kirin, Luka Peroš, Mladen Čutura, Boris Mirković, Nela Čolić Prižmić, Anđelko Petric, Mira Bosanac, Matija Prskalo, Žarko Savić, Branko Smiljanić, Jadran Grubišić i Gordana Džepina te Janko Popović Volarić kao poseban gost među lutkarima. Scenografiju i lutke potpisuje Miljenko Sekulić, glazbu Darko Hajsek, a oblikovanje svjetla Aleksandar Mondekar.

Posjeti missMAMA