Pet slasnih domaćih namaza
Ne želite djetetu davati kupovne paštete ili neke druge gotove namaze jer sadrže konzervanse, umjetne boje i općenito su sumnjivog sastava? Klokanica vam predlaže pet recepata za zdrave i ukusne namaze koje možete sami pripremiti, a vaši će mališani zasigurno biti oduševljeni domaćom Nutellom!
Maslac s okusom
Maslac s limunom i začinskim biljem
- Dobro promiješajte 1/2 šalice omekšalog maslaca, 1/4 šalice sitno nasjeckanog peršina, 2 žlice nasjeckanog luka kozjaka, 1 žlicu svježe nasjeckanog timijana, 2 čajne žličice svježe nasjeckanog ružmarina, sitno naribanu koru 1 limuna, 1 žlicu soka limuna, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra
Maslac s medom
- U 1/2 šalice omekšalog maslaca dodajte 1 čajnu žličicu meda i 1/8 čajne žličice mljevenog cimeta i dobro promiješajte
Maslac sa senfom i vlascem
- Dobro promiješajte 1/2 šalice omekšalog maslaca, 4 čajne žličice senfa i 1 žlicu sitno nasjeckanog vlasca
Maslac s marmeladom
- U 1/2 šalice omekšalog maslaca dodajte 1/4 šalice svoje omiljene marmelade, dobro promiješajte i uživajte!
Ideja za pripremu aromatiziranog maslaca ima bezbroj i vjerojatno ćete vrlo brzo razviti svoj omiljeni recept. Imajte na umu da pripremljeni maslac valja čvrsto zamotati u plastičnu foliju ili staviti u dobro zatvorenu posudu i tako ga možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna
Recepti Sandre Krstev Barać preuzeti su s portala Gastro.hr
Domaća pileća pašteta
Sastojci za jednu zdjelicu paštete:
- 2 komada pilećih prsa
- 1 svježi luk
- 1-2 žličice kapara
- 10-ak crnih maslina bez koštica
- 1 mali svežnjić peršina
- 2-3 grančice svježe majčine dušice ili malo suhe
- maslinovo ulje
- sok od 1/2 limuna
- sol, papar
- 1 žlica senfa
Priprema:
- Piletinu skuhajte u slanoj vodi. Kad je skuhana, ocijedite ju, ali zadržite pola šalice vode od kuhanja. Pustite piletinu da se skroz ohladi
- U blender stavite piletinu na komadiće, dodajte sve sastojke i pola šalice vode od kuhanja pilećih prsa. (preporučujemo da vodu dodajete malo po malo)
- Miksajte sve dok smjesa ne postane kremasta. Ako je potrebno dodajte još soli, papra, limunovog soka i senfa. Testirajte. Umjesto senfa možete dodati majonezu ako vam je draže
- Stavite paštetu u hladnjak da se ohladi
Recept Neli Nežić preuzet je s portala Gastro.hr
Domaća Nutella
Sastojci:
- 100 g lješnjaka
- 100 g mliječne čokolade sobne temperature
- 200 g tamne čokolade (za kuhanje ili s minimalno 70% kakaa) sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 1,5 dl punomasnog mlijeka (3,2% m.m.)
- 1 dl suncokretovog ulja (može i biljno, lješnjakovo, kokosovo)
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Lješnjake posložite na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu na 170 stupnjeva – 15 minuta, Svakih 5 minuta lješnjake promiješajte da se ravnomjerno ispeku. Nakon što su gotovi potrebno ih je ohladiti
- Pečenim lješnjacima ogulite ljusku (ne brinite ako nisu savršeno oguljeni)
- U mlincu za kavu ili blenderu sameljite lješnjake u što finiju pastu sličnu maslacu ili nekom drugom namazu (oko 3 minute)
- Ako ste lješnjake mljeli u mlincu za kavu prebacite ih u blender, dodajte im šećer u prahu i kratko izmiksajte
- Tamnu i mliječnu čokoladu isjeckajte na jako sitno i dodajte u blender. Opet izmiksajte
- Dodajte vanilin šećer, mlijeko i ulje i opet miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu
- Smjesu stavite u posudu i kuhajte na parnoj kupelji stalno miješajući drvenom kuhačom do željene gustoće
- Namaz ulijte u suhu zagrijanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem. Naravno, možete ga jesti i odmah dok je topao
- Čuvajte na hladnom mjestu
Recept Sanje Štrbac preuzet je s portala Gastro.hr
Namaz od bundeve i slanutka
Sastojci:
- 200 g mesa/pirea bundeve
- 150 g slanutka
- češnjak
- bučino ulje
- 100gr sirnog namaza
- kurkuma
- kumin
- cimet
- sol, papar
- pečene sjemenke bundeve
Priprema:
- Ispecite očišćenu bundevu narezanu na kriške u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva.
- Nakon što se bundeva ohladila, ubacite je u blender s ostalim sastojcima.
- Začinite po želji pa servirajte uz bučine sjemenke, slani sir poput fete i prepečeni hrskavi tost
Recept Anje Maršić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Namaz od kestena
Sastojci:
- 250 g pirea od kestena
- 200 g smeđeg šećera
- 200 g čokolade sa 70% kakaa
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Pire od kestena pomiješajte sa smeđim šećerom i vanilin šećerom
- U posudu stavite pire od kestena i 2 dl vode, kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada se smjesa počne odvajati od posude dodajte čokoladu, ugasite vatru i miješajte dok se čokolada ne poveže sa smjesom
- Vrući namaz premjestite u staklenke, pustite da se ohladi
Recept je preuzet s portala Gastro.hr