Pet slasnih domaćih namaza

Thinkstock
Ne želite djetetu davati kupovne paštete ili neke druge gotove namaze jer sadrže konzervanse, umjetne boje i općenito su sumnjivog sastava? Klokanica vam predlaže pet recepata za zdrave i ukusne namaze koje možete sami pripremiti, a vaši će mališani zasigurno biti oduševljeni domaćom Nutellom!
Vidi originalni članak

Maslac s okusom

Maslac s limunom i začinskim biljem

  • Dobro promiješajte 1/2 šalice omekšalog maslaca, 1/4 šalice sitno nasjeckanog peršina, 2 žlice nasjeckanog luka kozjaka, 1 žlicu svježe nasjeckanog timijana, 2 čajne žličice svježe nasjeckanog ružmarina, sitno naribanu koru 1 limuna, 1 žlicu soka limuna, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra 

Maslac s medom

  • U 1/2 šalice omekšalog maslaca dodajte 1 čajnu žličicu meda i 1/8 čajne žličice mljevenog cimeta i dobro promiješajte

Maslac sa senfom i vlascem

  •  Dobro promiješajte 1/2 šalice omekšalog maslaca, 4 čajne žličice senfa i 1 žlicu sitno nasjeckanog vlasca

Maslac s marmeladom

  •  U 1/2 šalice omekšalog maslaca dodajte 1/4 šalice svoje omiljene marmelade, dobro promiješajte i uživajte!

Ideja za pripremu aromatiziranog maslaca ima bezbroj i vjerojatno ćete vrlo brzo razviti svoj omiljeni recept. Imajte na umu da pripremljeni maslac valja čvrsto zamotati u plastičnu foliju ili staviti u dobro zatvorenu posudu i tako ga možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna

Recepti Sandre Krstev Barać preuzeti su s portala Gastro.hr

Domaća pileća pašteta

Sastojci za jednu zdjelicu paštete:

  • 2 komada pilećih prsa
  • 1 svježi luk
  • 1-2 žličice kapara
  • 10-ak crnih maslina bez koštica
  • 1 mali svežnjić peršina
  • 2-3 grančice svježe majčine dušice ili malo suhe
  • maslinovo ulje
  • sok od 1/2 limuna
  • sol, papar
  • 1 žlica senfa

Priprema:

  • Piletinu skuhajte u slanoj vodi. Kad je skuhana, ocijedite ju, ali zadržite pola šalice vode od kuhanja. Pustite piletinu da se skroz ohladi
  • U blender stavite piletinu na komadiće, dodajte sve sastojke i pola šalice vode od kuhanja pilećih prsa. (preporučujemo da vodu dodajete malo po malo)
  • Miksajte sve dok smjesa ne postane kremasta. Ako je potrebno dodajte još soli, papra, limunovog soka i senfa. Testirajte. Umjesto senfa možete dodati majonezu ako vam je draže
  • Stavite paštetu u hladnjak da se ohladi

Recept Neli Nežić preuzet je s portala Gastro.hr

Domaća Nutella

Sastojci:

  • 100 g lješnjaka
  • 100 g mliječne čokolade sobne temperature
  • 200 g tamne čokolade (za kuhanje ili s minimalno 70% kakaa) sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 1,5 dl punomasnog mlijeka (3,2% m.m.)
  • 1 dl suncokretovog ulja (može i biljno, lješnjakovo, kokosovo)
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  • Lješnjake posložite na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu na 170 stupnjeva – 15 minuta, Svakih 5 minuta lješnjake promiješajte da se ravnomjerno ispeku. Nakon što su gotovi potrebno ih je ohladiti
  • Pečenim lješnjacima ogulite ljusku (ne brinite ako nisu savršeno oguljeni)
  • U mlincu za kavu ili blenderu sameljite lješnjake u što finiju pastu sličnu maslacu ili nekom drugom namazu (oko 3 minute)
  • Ako ste lješnjake mljeli u mlincu za kavu prebacite ih u blender, dodajte im šećer u prahu i kratko izmiksajte
  • Tamnu i mliječnu čokoladu isjeckajte na jako sitno i dodajte u blender. Opet izmiksajte
  • Dodajte vanilin šećer, mlijeko i ulje i opet miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu
  • Smjesu stavite u posudu i kuhajte na parnoj kupelji stalno miješajući drvenom kuhačom do željene gustoće
  • Namaz ulijte u suhu zagrijanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem. Naravno, možete ga jesti i odmah dok je topao
  • Čuvajte na hladnom mjestu

Recept Sanje Štrbac preuzet je s portala Gastro.hr

Namaz od bundeve i slanutka

Sastojci:

  • 200 g mesa/pirea bundeve
  • 150 g slanutka
  • češnjak
  • bučino ulje
  • 100gr sirnog namaza
  • kurkuma
  • kumin
  • cimet
  • sol, papar
  • pečene sjemenke bundeve

Priprema:

  • Ispecite očišćenu bundevu narezanu na kriške u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva.
  • Nakon što se bundeva ohladila, ubacite je u blender s ostalim sastojcima.
  • Začinite po želji pa servirajte uz bučine sjemenke, slani sir poput fete i prepečeni hrskavi tost 

Recept Anje Maršić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Namaz od kestena

Sastojci:

  • 250 g pirea od kestena
  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 g čokolade sa 70% kakaa
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  • Pire od kestena pomiješajte sa smeđim šećerom i vanilin šećerom
  • U posudu stavite pire od kestena i 2 dl vode, kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada se smjesa počne odvajati od posude dodajte čokoladu, ugasite vatru i miješajte dok se čokolada ne poveže sa smjesom
  • Vrući namaz premjestite u staklenke, pustite da se ohladi

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Posjeti missMAMA