Pet kolača s orašastim plodovima
Orašasti plodovi u prehrani djece
"Pravilna prehrana djeteta treba uključivati sve skupine namirnica, pa tako i između ostalog i orašaste plodove često nazivane i orašastim voćem i orašidima", kaže nutricionistica Tena Niseteo, dodajući da ova skupina namirnica uključuje orahe, bademe, lješnjake, kesten, indijske oraščiće, pistacije i mnoge druge. Naglašava kako je zanimljivo da se u ovu skupinu vrlo često uključuje i kikiriki iako je u osnovi ova namirnica mahunarka. Orašasti plodovi i kikiriki bogati su hranjivim tvarima među kojima se u prvom redu ističu omega 3 masne kiseline, vlakna i bjelančevine te minerali kalija, fosfora, magnezija, cinka pa i željeza. U prehranu dojenčadi orašasti plodovi mogu se uvesti oko 11. mjeseca djetetova života, s preporukom da ih sameljete i u takvom obliku dodate obroku.
Nutricionistica Tena Niseteo upozorava: "Orašasti plodovi spadaju u osam najjačih alergena, stoga se prilikom uvođenja u dohranu djeteta, osobito djeteta s nutritivnom alergijom ili predispozicijom za razvoj alergije, savjetuje dodatna pažnja roditelja na znakove pojave alergije." Orašasti plodovi su sitni i tvrdi te u u male djece može doći do aspiracije i gušenja pa ih je preporuka ne davati u tom obliku do 5. godine života. Orašasti plodovi su skupina visokovrijednih namirnica zbog čega trebaju predstavljati bitan dio djetetove prehrane. U najranijoj dobi kao mljeveni dodatak jelima, a u starije djece kao zdrava grickalica!
Medene jabuke punjene orasima
Sastojci:
- 1 jabuka
- 4 žlice mljevenih oraha
- 1 žlica meda
- žličica cimeta
- 1 žlica listića badema
- 1 žlica sušenih brusnica
Priprema:
Izmiješajte mljevene orahe s 1 žlicom meda, cimetom, bademima i suhim brusnicama. Jabuku oprezno izdubite i napunite smjesom mljevenih oraha, meda, cimeta, badema i brusnica. Kada se jabuka napuni, omotajte je u alufoliju i pecite u pećnici od 20 do 25 minuta na 180 stupnja Celzijusa. Kada se jabuke ispeku servirajte ih na tanjuru zajedno sa sokom koji su ispustile tijekom pečenja i po želji prelijte žlicom meda.
Recept je preuzet s portala Zdrava krava
Kolačići od kikirikija
Sastojci:
- 75 g maslac, neslani
- 1 kom jaje kokošje (cijelo)
- 100 g šećer, kristal
- 100 g šećer, smeđi (djelomično rafinirani)
- 1 kom vanilin šećer
- 5 kapi aroma maslac-vanilija
- 125 g pšenično brašno, bijelo
- 1 mala žlica prašak za pecivo
- 200 g kikiriki
Priprema:
U posudu stavite omekšani maslac ili margarin i dobro izmiješajte električnom miješalicom (metlicama). Dok miješate postupno dodajte šećer i aromu dok ne dobijete povezanu smjesu. Jaje umutite pola minute na najvećoj brzini. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i umiješajte na srednjoj brzini, potom još brzo umiješajte dio slanog kikirikija kojeg ste nasjeckali. Uz pomoć dviju žličica odvojite porcije veličine oraha, s razmakom ih rasporedite na lim koji ste prethodno obložili masnim papirom te lagano pritisnite. Ukrasite ih ostatkom kikirikija. Stavite u srednji dio zagrijane pećnice. Pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva (električna pećnica 2-3 ) u prethodno zagrijanoj pećnici. Ispečene kolačiće s masnim papirom povucite na rešetku i ostavite da se ohlade.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Slatko-slani browniesi s indijskim oraščićima
Sastojci:
Brownies
- 250 ml badem, oljušteni suhi
- 150 ml orah, suhi
- 100 ml indijski oraščić
- 1 mala žlica kava instant
- 150 ml kakao u prahu, nezašećereni
- 100 ml kokosovo brašno
- ekstrakt vanilije
- 1 prstohvat sol
- 500 ml datule, sušene
- 25 ml agavin sirup
Preljev
- 50 g tamna čokolada
- krupna morska sol
Priprema:
U blender stavite 200 ml badema, 100 ml oraha, 50 ml indijskih oraščića i žličicu kave te usitnite do finog praha. Dodajte kokosovo brašno, kakao, ekstrakt vanilije, prstohvat soli i blendajte sve zajedno dok se sve fino ne sjedini. Prebacite mješavinu u drugu zdjelu. Datulje stavite u blender i usitnite do što manjih komadića. Dodajte mix orašastih plodova i sirup od agave i sve dobro izblendajte dok ne dobijete smjesu sličnu "tijestu". Nasjeckajte 50 ml badema, 50 ml oraha i 50 ml indijskih oraščića i dodajte smjesi. Još jednom sve dobro izmiješajte. Smjesu stavite na pek papir i dobro rukama pritisnite. Stavite u hladnjak na minimalno sat vremena. Čokoladu otopite, prelijte preko browniesa te pospite krupnom morskom soli.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr, autorice Tihane Topčić
Zdrave krafne iz pećnice s lješnjacima
Sastojci:
Tijesto
- 600 g namjenskog brašna
- 1 kvasac
- 300 ml mlijeka
- 3 prstohvata soli
- 3 žlice smeđeg šećera
- 3 žlice maslaca
- vanilija
- muškatni oraščić
Nadjev
- pekmez
- bijela ili tamna čokolada
- lješnjaci
- suho voće
- naranče
Priprema:
Kvasac rastopite u malo tople vode sa žličicom šećera i ostavite 10 minuta. Pomiješajte posebno suhe i posebno mokre sastojke te ih sjediniti u jednu smjesu. Tijesto dobro izmijesite udarajući ga u stijenku posude dok se ne počnu pojavljivati mjehurići u tijestu. Ostavite da se diže 60 minuta. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm te napravite kružiće pomoću čaše ili kalupa. Ako želite napraviti američke krafne, u sredini svake krafne napravite okruglu rupu pomoću manjeg kalupa. Peći na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta dok ne poprime lijepu boju. Krafne možete puniti pekmezom ili ukrasiti ganacheom od bijele ili tamne čokolade. Bijela čokolada izvrsno se slaže s lješnjacima i suhim voćem, a tamna čokolada sa slatkim kandiranim narančama.
Recept preuzet s portala Zdrava krava, autorice Kristine Grofelnik
Poljupci od badema
Sastojci:
- 275 g pšenično brašno, bijelo
- 100 g ušećereni mljeveni bademi
- 250 g maslac, neslani
- 100 g šećer, u prahu
- 1 prstohvat sol
- 1 kom jaje kokošje (cijelo)
- 1 kom aroma od naranče
- 1 kom mahuna vanilije
- 50 g listići badema
- 150 g čokolada, mliječna
Priprema:
Prosijte brašno i promiješajte ga s bademima. Izdubite srž prutića vanilije i pjenasto je izmiješajte sa svim ostalim sastojcima za tijesto, umiješajte i smjesu brašna i badema pa napunite tijestom tuljac sa srednjim otvorom. Na obložen lim za pečenje istiskujte tijesto u kružnom obliku. Pecite kekse 8-10 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva Celzijusa. Listiće badema prepržite u tavi bez masnoće. Ostavite da se ohlade. Oprezno odvojite kekse od papira za pečenje, premažite podnicu jednog keksa marmeladom i priljubite na marmeladu drugi keks.
Rastopite čokoladu na vodenoj pari, poljupce umočite do pola u toplu glazuru pa rasporedite nekoliko bademovih listića na čokoladu dok je još topla. Kolačiće ostavite na kuhinjskoj rešetki da se ohlade.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr