Pet kolača s orašastim plodovima

Thinkstock
Orašasti plodovi i kikiriki bogati su hranjivim tvarima. U prehranu dojenčadi orašasti plodovi mogu se uvesti već oko 11. mjeseca života, najbolje mljeveni, a kasnije s njima možete raditi razne slastice. Isprobajte naših pet recepata!
Vidi originalni članak

Orašasti plodovi u prehrani djece

"Pravilna prehrana djeteta treba uključivati sve skupine namirnica, pa tako i između ostalog i orašaste plodove često nazivane i orašastim voćem i orašidima", kaže nutricionistica Tena Niseteo, dodajući da ova skupina namirnica uključuje orahe, bademe, lješnjake, kesten, indijske oraščiće, pistacije i mnoge druge. Naglašava kako je zanimljivo da se u ovu skupinu vrlo često uključuje i kikiriki iako je u osnovi ova namirnica mahunarka. Orašasti plodovi i kikiriki bogati su hranjivim tvarima među kojima se u prvom redu ističu omega 3 masne kiseline, vlakna i bjelančevine te minerali kalija, fosfora, magnezija, cinka pa i željeza. U prehranu dojenčadi orašasti plodovi mogu se uvesti oko 11. mjeseca djetetova života, s preporukom da ih sameljete i u takvom obliku dodate obroku.

Nutricionistica Tena Niseteo upozorava: "Orašasti plodovi spadaju u osam najjačih alergena, stoga se prilikom uvođenja u dohranu djeteta, osobito djeteta s nutritivnom alergijom ili predispozicijom za razvoj alergije, savjetuje dodatna pažnja roditelja na znakove pojave alergije." Orašasti plodovi su sitni i tvrdi te u u male djece može doći do aspiracije i gušenja pa ih je preporuka ne davati u tom obliku do 5. godine života. Orašasti plodovi su skupina visokovrijednih namirnica zbog čega trebaju predstavljati bitan dio djetetove prehrane. U najranijoj dobi kao mljeveni dodatak jelima, a u starije djece kao zdrava grickalica

Medene jabuke punjene orasima

Sastojci:

  •    1 jabuka
  •     4 žlice mljevenih oraha
  •     1 žlica meda
  •      žličica cimeta
  •      1 žlica listića badema
  •      1 žlica sušenih brusnica

Priprema:

Izmiješajte mljevene orahe s 1 žlicom meda, cimetom, bademima i suhim brusnicama. Jabuku oprezno izdubite i napunite smjesom mljevenih oraha, meda, cimeta, badema i brusnica. Kada se jabuka napuni, omotajte je u alufoliju i pecite u pećnici od 20 do 25 minuta na 180 stupnja Celzijusa. Kada se jabuke ispeku servirajte ih na tanjuru zajedno sa sokom koji su ispustile tijekom pečenja i po želji prelijte žlicom meda. 

Recept je preuzet s portala Zdrava krava

Kolačići od kikirikija

Sastojci:

  •     75 g    maslac, neslani
  •     1 kom  jaje kokošje (cijelo)
  •     100 g   šećer, kristal
  •     100 g   šećer, smeđi (djelomično rafinirani)
  •     1 kom   vanilin šećer
  •     5 kapi    aroma maslac-vanilija
  •     125 g    pšenično brašno, bijelo
  •     1 mala žlica    prašak za pecivo
  •     200 g    kikiriki

Priprema:

U posudu stavite omekšani maslac ili margarin i dobro izmiješajte električnom miješalicom (metlicama). Dok miješate postupno dodajte šećer i aromu dok ne dobijete povezanu smjesu. Jaje umutite pola minute na najvećoj brzini. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i umiješajte na srednjoj brzini, potom još brzo umiješajte dio slanog kikirikija kojeg ste nasjeckali. Uz pomoć dviju žličica odvojite porcije veličine oraha, s razmakom ih rasporedite na lim koji ste prethodno obložili masnim papirom te lagano pritisnite. Ukrasite ih ostatkom kikirikija. Stavite u srednji dio zagrijane pećnice. Pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva (električna pećnica 2-3 ) u prethodno zagrijanoj pećnici. Ispečene kolačiće s masnim papirom povucite na rešetku i ostavite da se ohlade.  

Recept je preuzet s portala Gastro.hr    

Slatko-slani browniesi s indijskim oraščićima

Sastojci:

Brownies

  •     250 ml    badem, oljušteni suhi
  •     150 ml    orah, suhi
  •     100 ml    indijski oraščić
  •     1 mala žlica    kava instant
  •     150 ml    kakao u prahu, nezašećereni
  •     100 ml    kokosovo brašno
  •     ekstrakt vanilije
  •     1 prstohvat    sol
  •     500 ml   datule, sušene
  •     25 ml    agavin sirup

Preljev

  •     50 g    tamna čokolada
  •     krupna morska sol 

Priprema: 

U blender stavite 200 ml badema, 100 ml oraha, 50 ml indijskih oraščića i žličicu kave te usitnite do finog praha. Dodajte kokosovo brašno, kakao, ekstrakt vanilije, prstohvat soli i blendajte sve zajedno dok se sve fino ne sjedini. Prebacite mješavinu u drugu zdjelu. Datulje stavite u blender i usitnite do što manjih komadića. Dodajte mix orašastih plodova i sirup od agave i sve dobro izblendajte dok ne dobijete smjesu sličnu "tijestu". Nasjeckajte 50 ml badema, 50 ml oraha i 50 ml indijskih oraščića i dodajte smjesi. Još jednom sve dobro izmiješajte. Smjesu stavite na pek papir i dobro rukama pritisnite. Stavite u hladnjak na minimalno sat vremenaČokoladu otopite, prelijte preko browniesa te pospite krupnom morskom soli.        

Recept je preuzet s portala Gastro.hr, autorice Tihane Topčić                        

Zdrave krafne iz pećnice s lješnjacima

Sastojci:

Tijesto

  • 600 g namjenskog brašna
  • 1 kvasac
  • 300 ml mlijeka
  • 3 prstohvata soli
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 3 žlice maslaca
  • vanilija
  • muškatni oraščić

Nadjev

  • pekmez
  • bijela ili tamna čokolada
  • lješnjaci
  • suho voće
  • naranče

Priprema:

Kvasac rastopite u malo tople vode sa žličicom šećera i ostavite 10 minuta. Pomiješajte posebno suhe i posebno mokre sastojke te ih sjediniti u jednu smjesu. Tijesto dobro izmijesite udarajući ga u stijenku posude dok se ne počnu pojavljivati mjehurići u tijestu. Ostavite da se diže 60 minuta. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm te napravite kružiće pomoću čaše ili kalupa. Ako želite napraviti američke krafne, u sredini svake krafne napravite okruglu rupu pomoću manjeg kalupa. Peći na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta dok ne poprime lijepu boju. Krafne možete puniti pekmezom ili ukrasiti ganacheom od bijele ili tamne čokolade. Bijela čokolada izvrsno se slaže s lješnjacima i suhim voćem, a tamna čokolada sa slatkim kandiranim narančama.

Recept preuzet s portala Zdrava krava, autorice Kristine Grofelnik

Poljupci od badema

Sastojci:

  • 275 g  pšenično brašno, bijelo
  • 100 g  ušećereni mljeveni bademi
  • 250 g  maslac, neslani
  • 100 g  šećer, u prahu
  • 1 prstohvat sol
  • 1 kom jaje kokošje (cijelo)
  • 1 kom aroma od naranče
  • 1 kom mahuna vanilije
  • 50 g  listići badema
  • 150 g čokolada, mliječna

Priprema:

Prosijte brašno i promiješajte ga s bademima. Izdubite srž prutića vanilije i pjenasto je izmiješajte sa svim ostalim sastojcima za tijesto, umiješajte i smjesu brašna i badema pa napunite tijestom tuljac sa srednjim otvorom. Na obložen lim za pečenje istiskujte tijesto u kružnom obliku. Pecite kekse 8-10 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva Celzijusa. Listiće badema prepržite u tavi bez masnoće. Ostavite da se ohlade. Oprezno odvojite kekse od papira za pečenje, premažite podnicu jednog keksa marmeladom i priljubite na marmeladu drugi keks.

Rastopite čokoladu na vodenoj pari, poljupce umočite do pola u toplu glazuru pa rasporedite nekoliko bademovih listića na čokoladu dok je još topla. Kolačiće ostavite na kuhinjskoj rešetki da se ohlade.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Posjeti missMAMA