Šest osvježavajućih slastica od sezonskog voća

Tamara Gužvinec
Ljeto je vrijeme kada možemo uživati u mnogim vrstama svježeg, sezonskog voća. Iako ga je najzdravije konzumirati svježeg, ako vaša djeca baš i ne vole jesti voće, možete im spremiti slasne voćne deserte. Donosimo vam šest recepata za osvježavajuće slastice sa sezonskim voćem!
Vidi originalni članak

Galette s borovnicama

Sastojci:

Tijesto: 

  • 250 g glatkog brašna 
  • Prstohvat soli 
  • 2 žlice šećera 
  • 170 g hladnog maslaca 
  • 2 žlice hladne vode 

Punjenje: 

  • 350 g borovnica 
  • 4 žlice meda 
  • 1 žličica limunove korice 
  • 1 žlica oštrog brašna 
  • Prstohvat soli 
  • 1 jaje 
  • Šećer za posip

Priprema:

  • Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa). Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi
  • Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana)
  • Borovnice pomiješati s medom, limunovom koricom, brašnom i prstohvatom soli. Ako vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda
  • Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti. Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm te izrezati krugove željenog promjera
  • Na sredinu posložiti borovnice, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti. Premazati jajem i posipati krajeve šećerom.
  • Pecite na 190 C cca 30 min. Ostavite na rešetki da se ohlade. Na kraju po želji možete dodati i par svježih borovnica, te posipati šećerom u prahu

 Recept Tihane Topčić preuzet je s portala Gastro.hr

Tart s nektarinama

Sastojci:

Za tijesto:

  • 1 dcl hladne vode
  • 250 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 170 g maslaca

Za nadjev:

  • 3-4 zrele nektarine
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žličice pekmeza od limuna

Priprema:

  • Pomiješajte brašno i sol, vilicom utisnite maslac u brašno i postepeno dodajte vodu. Trebate dobiti mrvičastu, ljepljivu smjesu. Zamotajte je u prozirnu foliju u obliku kugle i dobro pritisnite da bi kasnije lakše razvaljali tijesto. Ostavite 30 min u hladnjaku
  • U zdjeli pomiješajte nektarine narezane na ploške sa šećerom i pekmezom od limuna
  • Tijesto razvaljajte na više malih krugova, dno na par mjesta izbockajte vilicom pa na tijesto posložite nektarine i podignite krajeve tijesta. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta

 Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Sladoled od crnog ribizla

Sastojci:

  • 2 šalice crnog ribiza 
  • 2 šalice jogurta od vanilije
  • 2 žlice meda 

Priprema:

  • Operite bobičasto voće, stavite ga u blender i miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete pire
  • Dodajte ostale sastojke i miksajte još oko minutu
  • Dobivenu smjesu sipajte u kalupe i zabodite štapiće. Smrzavajte najmanje 6 sati ili preko noći

Recept Tamare Gužvinec preuzet je s portala Gastro.hr 

Krema od mascarponea s bobičastim voćem

Sastojci:

Za kremu:

  • 250 g mascarpone sira
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za podlogu:

  • 50 g McVities keksa
  • 1 žlica otopljenog maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
  • malo cimeta
  • Višnje, ribiz, borovnice

Priprema:

  • Voće oprati, višnjama ukloniti koštice
  • Mascarpone, šećer i vrhnje za šlag miješati mikserom par minuta, dok se sastojci ne sjedine i krema postane gusta. Dodati med, vaniliju, limunov sok i naribanu koricu pa još kratko miješati
  • Kremu staviti u slastičarsku vrećicu i ostaviti u hladnjaku 10 minuta
  • Za to vrijeme pripremiti podlogu od keksa – kekse zgnječiti/usitniti u mužaru, dodati šećer, otopljeni maslac i malo cimeta pa sve dobro promiješati
  • Smjesu od keksa rasporediti u čaše, po keksima staviti sloj voća zatim sloj kreme i tako dok ne iskoristite voće i kremu
  • Prije posluživanja dobro ohladiti

Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr

Sorbet od dinje

Sastojci:

  • 1 velika dinja (mase oko 1 kg)
  • 1 šalica šećera
  • 1/2 šalice vode
  • 1 limun

Priprema:

  • Vodu i šećer zagrijte na malo jačoj vatri povremeno miješajući. Kada se sav šećer otopi, prestanite miješati, pustite sirup da zavrije i neka tako kuha 5 minuta prije nego ga maknete s vatre
  • Dok se šećerni sirup hladi, očistite dinju, izrežite ju na manje komade te ju potpuno izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Pred kraj miksanja dodajte naribanu koricu od 1 limuna i sok od njegove polovice
  • Šećerni sirup (nemojte ga pustiti da se previše ohladi se ne bi počeo stvrdnjavati) dodajte u kašu od dinje i sve dobro promiješajte kako bi se sastojci proželi
  • Smjesu smrznite u aparatu za sladoled ili je stavite u zamrzivač na 5 sati, a tijekom prva 4 sata svakih sat vremena izvadite smjesu i dobro je promiješajte pjenjačom ili ručnim mikserom

Recept je preuzet s portala Gastro.hr 

Kuglice od malina i bijele čokolade

Recept Kristine Grofelnik za kuglice od malina i bijele čokolade možete pronaći među našim receptima s malinama!

Posjeti missMAMA