Šest osvježavajućih slastica od sezonskog voća
Ljeto je vrijeme kada možemo uživati u mnogim vrstama svježeg, sezonskog voća. Iako ga je najzdravije konzumirati svježeg, ako vaša djeca baš i ne vole jesti voće, možete im spremiti slasne voćne deserte. Donosimo vam šest recepata za osvježavajuće slastice sa sezonskim voćem!
Galette s borovnicama
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 170 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Punjenje:
- 350 g borovnica
- 4 žlice meda
- 1 žličica limunove korice
- 1 žlica oštrog brašna
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- Šećer za posip
Priprema:
- Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa). Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi
- Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana)
- Borovnice pomiješati s medom, limunovom koricom, brašnom i prstohvatom soli. Ako vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti. Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm te izrezati krugove željenog promjera
- Na sredinu posložiti borovnice, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti. Premazati jajem i posipati krajeve šećerom.
- Pecite na 190 C cca 30 min. Ostavite na rešetki da se ohlade. Na kraju po želji možete dodati i par svježih borovnica, te posipati šećerom u prahu
Tart s nektarinama
Sastojci:
Za tijesto:
- 1 dcl hladne vode
- 250 g brašna
- Prstohvat soli
- 170 g maslaca
Za nadjev:
- 3-4 zrele nektarine
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žličice pekmeza od limuna
Priprema:
- Pomiješajte brašno i sol, vilicom utisnite maslac u brašno i postepeno dodajte vodu. Trebate dobiti mrvičastu, ljepljivu smjesu. Zamotajte je u prozirnu foliju u obliku kugle i dobro pritisnite da bi kasnije lakše razvaljali tijesto. Ostavite 30 min u hladnjaku
- U zdjeli pomiješajte nektarine narezane na ploške sa šećerom i pekmezom od limuna
- Tijesto razvaljajte na više malih krugova, dno na par mjesta izbockajte vilicom pa na tijesto posložite nektarine i podignite krajeve tijesta. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta
Sladoled od crnog ribizla
Sastojci:
- 2 šalice crnog ribiza
- 2 šalice jogurta od vanilije
- 2 žlice meda
Priprema:
- Operite bobičasto voće, stavite ga u blender i miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete pire
- Dodajte ostale sastojke i miksajte još oko minutu
- Dobivenu smjesu sipajte u kalupe i zabodite štapiće. Smrzavajte najmanje 6 sati ili preko noći
Krema od mascarponea s bobičastim voćem
Sastojci:
Za kremu:
- 250 g mascarpone sira
- 150 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica meda
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 limun (sok i naribana korica)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za podlogu:
- 50 g McVities keksa
- 1 žlica otopljenog maslaca
- 1 žlica šećera u prahu
- malo cimeta
- Višnje, ribiz, borovnice
Priprema:
- Voće oprati, višnjama ukloniti koštice
- Mascarpone, šećer i vrhnje za šlag miješati mikserom par minuta, dok se sastojci ne sjedine i krema postane gusta. Dodati med, vaniliju, limunov sok i naribanu koricu pa još kratko miješati
- Kremu staviti u slastičarsku vrećicu i ostaviti u hladnjaku 10 minuta
- Za to vrijeme pripremiti podlogu od keksa – kekse zgnječiti/usitniti u mužaru, dodati šećer, otopljeni maslac i malo cimeta pa sve dobro promiješati
- Smjesu od keksa rasporediti u čaše, po keksima staviti sloj voća zatim sloj kreme i tako dok ne iskoristite voće i kremu
- Prije posluživanja dobro ohladiti
Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr
Sorbet od dinje
Sastojci:
- 1 velika dinja (mase oko 1 kg)
- 1 šalica šećera
- 1/2 šalice vode
- 1 limun
Priprema:
- Vodu i šećer zagrijte na malo jačoj vatri povremeno miješajući. Kada se sav šećer otopi, prestanite miješati, pustite sirup da zavrije i neka tako kuha 5 minuta prije nego ga maknete s vatre
- Dok se šećerni sirup hladi, očistite dinju, izrežite ju na manje komade te ju potpuno izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Pred kraj miksanja dodajte naribanu koricu od 1 limuna i sok od njegove polovice
- Šećerni sirup (nemojte ga pustiti da se previše ohladi se ne bi počeo stvrdnjavati) dodajte u kašu od dinje i sve dobro promiješajte kako bi se sastojci proželi
- Smjesu smrznite u aparatu za sladoled ili je stavite u zamrzivač na 5 sati, a tijekom prva 4 sata svakih sat vremena izvadite smjesu i dobro je promiješajte pjenjačom ili ručnim mikserom