Oprez, pametni telefoni mogu utjecati na razvoj vašeg djeteta

Thinkstock
Svi roditelji povremeno djeci daju mobitel u ruke kako bi ih smirili, ne znajući koje to posljedice nosi. Pokazalo se i da korištenje aplikacija koje bi recimo trebale pomoći u razvoju govora, u biti ga ometaju, kao i razvoj osjećaja povezanosti
Vidi originalni članak

Budimo iskreni, postoje situacije kad su roditelji spremni učiniti bilo što da smire dijete. Bilo da je riječ o kilometarskoj koloni na putu prema moru ili čekanju na vađenje krvi kod liječnika, svi su se našli u situaciji kad su shvatili da je dijete najlakše umiriti tako da mu daju pametni telefon u ruke. No Dan Siegel, osnivač istraživačkog centra "Svjesna svijest", savjetuje da se toj situaciji pristupi oprezno. Naime, bitno je pripaziti da ne utječe na važan razvoj djeteta.

Tema s foruma Kada je vrijeme za prvi mobitel?

"Koristimo tehnologiju kako bi djecu odvratili od povezivanja s roditeljima, braćom i sestrama, pa čak i drugom djecom, a to nije u redu. Čak se pokazalo i da korištenje aplikacija koje bi recimo trebale pomoći u razvoju govora, u biti ga ometaju, kao i razvoj osjećaja povezanosti. Tako da iako možda mislite da neke stvari stimuliraju vaše dijete, one ga u biti ometaju u njegovom društvenom i emotivnom razvoju, pogotovo ako je riječ o djetetu starom tri ili četiri godine, tj. u ranom razvoju", izjavio je Siegel.

Siegel nije toliko zabrinut za primjerice 10-godišnjake koji su već uvelike razvijene osobe s mnoštvom sposobnosti, ali kaže da se uvijek zabrine kad vidi jednogodišnjake i dvogodišnjake koji su navikli na svijet kakav je prikazan na zaslonu ekrana.

Stručnjaci poručuju: Ne dajte djeci mobitele do 11. godine!

"Kad bi takav svijet prikazivao društvene i emotivne veze, to bismo mogli nekako smjestiti u svakodnevicu trogodišnjaka ili četverogodišnjaka, ali moramo biti sigurni da u dijete usađujemo temelje za uvid u ono što je najvažnije, empatiju i integraciju. To je važan dio komunikacije i neverbalnog dijeljenja, koji će vam pomoći da upoznate sami sebe, ali i dubinski se povežete s drugim ljudima. A to bi roditelji trebali podupirati u razvoju svoje djece", kaže Siegel za Business Insider.  

Potražite još zanimljivih članaka na portalu Express.hr

Posjeti missMAMA