Kako ojačati imunitet i preduhitriti bolesti koje se nalaze na svakom koraku

Promo
Zima još nije gotova i još haraju najučestalije sezonske bolesti – prehlada i gripa.
Vidi originalni članak

Zimi se djeca dulje i češće zadržavaju u zatvorenim prostorima kao što su vrtići, škole i dom, što značajno povećava mogućnost prijenosa virusa.

Simptomi prehlade

Prehlada je bolest kod koje se postepeno pojavljuju simptomi poput: kihanja, kašlja, grlobolje, umora, gubitka apetita te visoke tjelesne temperature, osobito kod djece.

Srećom, postoje razni načini na koje možete olakšati ovo razdoblje vašem djetetu. Zaokupite mu pažnju igranjem koje ne zahtijeva puno fizičke aktivnosti kao što su: bojanje, crtanje ili čitanje te ih potičite na odmor i puno spavanja. Zbog većeg rizika od dehidracije, nužno je osigurati djetetu dovoljne količine tekućina poput vode i čaja s dodatkom limuna. Ako su djeca starija, začepljenost nosa možete olakšati ispiranjem slanom vodom.

Iako prehlada može djelovati na ljude svih uzrasta, djeca su prehlađena češće nego odrasli i kod njih simptomi obično duže traju. Važno je biti na oprezu jer brojni virusi koji kod odraslih uzrokuju samo prehladu, kod dojenčadi i male djece postaju opasniji i mogu prouzročiti bronhiolitis.

Koja je razlika između prehlade i gripe?

I prehlada i gripa virusne su bolesti dišnog sustava koje se ne liječe antibioticima. Gripa, za razliku od prehlade, započinje iznenada. Neki od simptoma su vrlo visoka temperatura, suhi kašalj, bolovi u mišićima, smetenost i dezorijentiranost te glavobolja.

Djeca nemaju razvijene higijenske navike kao odrasli ljudi pa curenje nosa, kihanje i kašljanje bez zaklanjanja usta rukom, guranje ruku i raznih predmeta u usta te diranje svega oko sebe, velikom brzinom širi različite uzročnike infekcije dišnih putova, pa tako i gripe. Kako bi djeca čim brže preboljela gripu iznimno je bitno mirovanje i ležanje te već spomenuti veći unos tekućina kao što su voda, čaj i juha. Za bolove u tijelu isprobajte toplu kupku koja će opustiti mišiće i ublažiti bolove. Virus gripe znatno će oslabiti djetetov organizam pa vrijeme oporavka traje i do mjesec dana, što je znatno dulje nego kod prehlade.

Gripa u najranijoj dječjoj dobi predstavlja znatno težu i opasniju bolest nego kod odraslih. Virus može prouzročiti upalu pluća, mozga i srčanog mišića te se nerijetko bakterije, koje su inače prisutne u dišnim putovima, razmnože i izazovu upalu. Kod dojenčadi znakovi teške bolesti mogu biti skriveniji nego kod starije djece. Ako beba djeluje mirno, blijedo, otežano diše ili se teško razbuđuje, svakako treba žurno obaviti pregled kod liječnika.

Savjeti za liječenje prehlade i gripe

Neovisno o tome je li dijete napala gripa ili prehlada, preporučuje se unošenje veće količine tekućine, puno odmora i spavanja te jačanje imuniteta zdravom i uravnoteženom prehranom, što uključuje juhu, puno voća i povrća te variva.

Kako bi odmah u početku izbjegli izostanak iz vrtića ili škole, ključna je prevencija bolesti. Najbolja prevencija zasigurno je jačanje imuniteta koje osigurava da se organizam sam obrani kada dođe u kontakt sa zaraženom osobom.

Na tržištu su prisutni dodaci prehrani koji pospješuju jačanje imuniteta.

Immun 44® je dodatak prehrani čiji sastojci doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava kod odraslih i djece.

Immun 44® sadrži 44 bioaktivne tvari: vitamine, minerale, elemente u tragovima. Sadrži i Plantovir® ekstrakt iz sivog dlakavog bušina Cistus incanus ssp. creticus, vrlo prilagodljive biljke rasprostranjene sve od Kavkaza do Sredozemlja.

Immun 44® preparati se preporučuju:

  1. preventivno – kod svih stanja koja potencijalno mogu narušiti normalnu funkciju imunološkog sustava odraslih i djece (mikronutritivni deficit, stres, nedovoljna fizička aktivnost, loša higijena, prekomjerno konzumiranje alkohola i cigareta...)
  2. u aktivnoj fazi bolesti – osobito izazvane virusom

Zbog oblika prilagođenog potrebama i ugodnog okusa, djeci se preporučuje Immun 44® tekući dodatak prehrani, a odraslima Immun 44® u obliku kapsula. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

IMM-AD-005-20122019

Posjeti missMAMA