Muffini s nutellom, jagodama, tikvicama... isprobajte ih sve!
Muffini s nutellom
Sastojci
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica šećera
- 1 žličica vanilija ekstrakta
- 1 jaje
- 3 žlice ulja
- 1,5 šalica brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica nutelle
- nutella za kasnije
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 C. U jednoj zdjeli pomiješajte jaje i šećer, zatim dodajte mlijeko, ulje ,ekstrakt vanilije te 1 žlicu nutelle. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo. Sjedinite s mokrim sastojcima, ali miješajte samo dok se ne poveže, ne smijete puno mješati inače će muffini biti tvrdi. Ako treba u smjesu dodajte još malo mlijeka. Posložite papirnate kalupe u kalup za muffine. Stavite malo smjese u kalupe te stavite po jednu žličicu nutelle i opet pokrijte sa smjesom. Muffine pecite 18-20 minuta. Dobar tek!
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Muffini s jagodama i sirom
Sastojci
Toping:
- 1/2 šalice integralnog brašna
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- 3 žlice otopljenog maslaca
Tijesto:
- 1 šalica bijelog brašna
- 2 šalice integralnog brašna
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 1/2 šalice ulja
- 2 šalice mlijeka
- 2 žlice vanilije burbon
- Nadjev od sira:
- 2 šalice svježeg sira + malo mlijeka
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 žličica vanilije burbon
- jagode (za ukras)
Priprema
Sve sastojke za toping zajedno pomiješajte i pustite sa strane. Za tijesto u posudi pomiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i vaniliju. U posebnoj posudi istucite jaja sa šećerom te dodajte ulje i mlijeko. Mokre sastojke dodajte u suhe i sve dobro promiješajte. Ostavite sa strane dok ne pripremite nadjev od sira.
Za nadjev pomiješajte sir s malo mlijeka te ga izmiksaj u kremu. Dodajte šećer, jaja i vaniliju te dobro promiješajte. Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama te u svaki kalup stavite po 3 žlice tijesta, 2 žličice nadjeva od sira te po vrhu posipajte topingom. Muffine ukrasite jagodama. Pecite na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta dok tijesto ne otvrdne, a nadjev treba biti malo drhtav. Ostavite da se ohladi.
Recept blogerice Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdrava Krava.
Muffini s tikvicama i mozzarelom
Sastojci
- 1 šalica kukuruznog brašna
- 1 šalica glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode
- 1 žličica soli i grublje mljevenog šarenog papra po želji
- 1 šalica parmezana
- 1/2 šalice jogurta
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 veća jaja
- 1 šalica naribanih tikvica
- 1/4 šalice nasjeckanog vlasca (ili peršina ili žlica nasjeckane svježe majčine dušice, ružmarina ili po želji)
- 100 g mozzarelle
- 100 g šunke narezane na kockice
- malo kukuruzne krupice (palente) za posipanje muffina i kalupa
- malo ulja za premazivanje kalupa
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 C. Premažite uljem kalupe i pospite kukuruznom krupicom (palentom). Izmiješajte kukuruzno brašno, glatko brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, papar i parmezan. U manjoj zdjeli pomiješajte jogurt, maslinovo ulje i jaja. Spojite suhe i vlažne sastojke, te umiješajte tikvice i vlasac. U kalupe stavljajte po jednu, vrhom punu, žlicu smjese. Zatim u sredinu stavite kockice mozzarelle (preporuka: dodajte malo mekanog sira u trokutićima) i šunke. Prekrijte žlicom smjese. Malo pospite kukuruznom krupicom (palentom) i sezamom. Pecite muffine oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđi.
Recept Sanje Bilandžije preuzet je s portala Zdrava Krava.
Zdravi muffini s breskvama, šljivama i orasima
Sastojci za 8 muffina
- 200 g integralnog brašna
- Prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1⁄2 žličice cimeta
- Ribana korica 1⁄2 limuna
- 1 jaje
- 175 g jogurta
- 50 ml maslinovog ulja
- 30 g meda
- 2 šake krupno sjeckanih oraha
- 4-5 šljiva
- 1-2 breskve
Za posip:
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1⁄2 žličice cimeta
- Šaka krupno sjeckanih oraha
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za muffine obložite košaricama. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, u drugoj mokre, a voće operite i nasjeckajte na promjer cca 1 cm. Sjedinite sve sastojke i umiješajte voće i orahe. Pazite da pomiješate samo koliko je potrebno da se sve dobro poveže, ne smijete premiješati smjesu jer će muffini biti žilavi. Napunite košarice za muffine gotovo do vrha. Najlakše ih je puniti pomoću grabilice za sladoled kako biste u svaku košaricu stavili istu količinu smjese. Za kraj pomiješajte sve sastojke za posip pa posipajte malo po svakom muffinu. Pecite 25-30 minuta tj. dok čačkalica koju ste uboli u muffin ne izađe čista. Poslužite tople ili hlade.
Recept Matejke Buča preuzet je s portala Gastro.hr
Proljetni muffini bez mlijeka i jaja
Sastojci
- 1 ½ šalica brašna T-850
- 1/3 šalice integralnog brašna
- 1 šalica sitno mljevenih prženih lješnjaka
- 3 žlice prženih pšeničnih klica (nije nužno)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo bez aluminija
- ¼ žličice soli
- 1 ¼ šalice sojinog mlijeka
- ¾ šalice rižinog slada/agava sirupa
- 1 mala jabuka, oguljena i očišćena
- ½ šalice suncokretovog ulja
- Sok ½ limuna
- 2/3 šalice malina
- 2/3 šalice kupina
- (ukoliko koristite zamrznuto voće, odmrznite bobice u hladnjaku na kuhinjskom papiru)