Kroz igru naučite dijete gledati na sat

Thinkstock
Vrijeme je nešto što se ne vidi i zato je gledanje na sat mnogo kompliciranije od, recimo, brojanja bombona. Djecu također zbunjuje što se ovdje polazi od nule, a ne od jedinice
Vidi originalni članak

Djeci je teško shvatiti da dan ima 24 sata, jedan sat 60 minuta, a jedna minuta 60 sekundi. Donosimo vam nekoliko savjeta kako djeci kroz igru ​​približiti vrijeme koje je za njih apstraktan pojam.

Vrijeme je nešto što se ne vidi i zato je gledanje na sat mnogo kompliciranije od, recimo, brojanja bombona. Djecu također zbunjuje što se ovdje polazi od nule, a ne od jedinice, i što sat ima 60 minuta, a dan 24 sata. Kako bi mu sve te stvari oko vremena postale jasnije, igrajte se s njim jednostavnu igru. Zamislite određenu radnju te tražite od djeteta procijeniti koliko ona traje: jedan dan, jedan sat, jednu minutu, jednu sekundu. Na primjer, koliko traje zeleno svjetlo na semaforu, šišanje, kupovina, putovanje i slično.

Kad vam dijete može pomoći u obavljanju kućanskih poslova?

Kada je vrijeme za spavanje?

Uzmite nekoliko listova papira i na svakom nacrtajte po jedan sat: prvi neka pokazuje sedam sati (kad dijete ustaje), drugi pola osam (vrijeme odlaska u vrtić ili školu), treći dva (vrijeme ručka), četvrti osam (vrijeme kupanja) i peti recimo devet (vrijeme spavanja). Poredajte listove na zid, s lijeva na desno. Kada dođe vrijeme kupanja, skrenite djetetu pažnju na odgovarajući sat i tako redom. Vjerovali ili ne, ali djetetu će biti potrebno jako malo da upamti raspored kazaljki na nacrtanim satovima i pokazat pravi sat u trenutku kada dođe vrijeme za spavanje.

Kako predškolca naučiti brojke i slova?

Sat od kartona

Papirnati tanjur, dvije kazaljke napravljene od kartona i igala kojom ćete sve sastaviti je sve što vam je potrebno da napravite sat. Onda zatražite od djeteta da malu kazaljku stavi na dvojku, a veliku na 12, pa mu kažite: "Sada je dva sata. Što ti radiš u to vrijeme?". Kad vam dijete odgovori nastavite igru ​​pomjerajući kazaljke i postavljajući odgovarajuća pitanja.

Posjeti missMAMA