Keksi i kolači bez mlijeka i jaja
Slatko za zdravlje
„Razlog zbog kojega bih svakome, bio vegan ili ne, preporučila da konzumira veganske deserte je osjećaj koji imate nakon što ste pojeli zdraviji i prirodniji desert koji nije prepun jaja, mlijeka i šećera - tri sastojka koja u kombinaciji, pogotovo ako se koriste bijelo brašno i šećer, zaista dugoročno štete zdravlju nas i naše djece“ kaže Dunja Gulin, koja je s nama podijelila svoja tri recepta iz kuharice 'The Vegan Baker' koja je, osim na engleskom, izdana i na njemačkom i talijanskom jeziku, a kod nas se može kupiti u Algoritmu.
U njoj ćete pronaći više od 50 slasnih recepata za veganske torte, kolače, kekse i ostale delicije iz pećnice, koji su pogodni i za djecu alergičnu na mlijeko ili jaja.
Pored ove kuharice, Dunja Gulin je autorica kuharica 'Doručak' i 'Raw Food Kitchen', također na engleskom jeziku, voditeljica radionica kuhanja i zanimljivog projekta 'Rentaj Chefa' u sklopu kojeg možete "unajmiti kuhara" koji vam dolazi kući i priprema za vas ukusna i zdrava jela ili vas u vašoj kuhinji podučava različitim kuharskim tehnikama.
Keksi od kokosa
Omiljeni keksići s jakom aromom kokosa, a ukoliko ih ukrasite tamnom čokoladom nitko im neće moći odoljeti!
Sastojci
Za tijesto:
- 1/3 šalice kokosovog ili sojinog mlijeka
- 2/3 šalice Demerara šećera ili rižinog slada
- 1/3 šalice kokosovog ili suncokretovog ulja
- 1 šalica brašna od pira ili pšeničnog brašna T-850
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice praha bourbon vanilije
- 1 ½ šalica kokosovog brašna
Za preljev: (nije nužan)
- 40g tamne čokolade
- 2 žličice suncokretovog ulja
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ukoliko koristite kokosovo ulje, otopite u lončiću s vrućom vodom. U većoj zdjeli pomiješajte mlijeko, šećer/slad i ulje. Na zdjelu stavite veliko cjedilo pa u njega dodajte brašno, sodu, sol i vaniliju. Sve prosijte u tekuće sastojke pa kutljačom povežite u srednje gustu smjesu. Na kraju dodajte kokos te još jednom dobro izmješajte.
Kekse možete oblikovati rukom (dodajte još kokosa ukoliko je smjesa suviše ljepljiva) pa slagati na pliticu obloženu papirom za pečenje, no ukoliko želite rustikalne keksiće, male količine tijesta nanesite žlicom. Pecite 12 do 14 minuta i izvadite ih čim dno keksa počne vrlo lagano rumenjeti. Minuta-dvije previše i keksi će se prepeći i biti tvrdi!
Dok se peku, na pari otopite čokoladu pa dodajte ulje. Ostavite da se lagano ohladi kako ne bi bila suviše tekuća. Kada su keksi pečeni, pustite da se skroz ohlade pa žličicom umočenom u čokoladu pošpricajte svaki keksić, ili pomoću šprice napišite poruku na keksu! Pričekajte da se čokolada stvrdne, spremite u staklenku i čuvajte na hladnom.
Lagane voćne pite
Umjesto margarina, u ovom prhkom tijestu koristim maslinovo ulje što male pite čini puno zdravijima!
Sastojci
Za tijesto (za 12 košarica):
- 2 šalice + 1 žlica brašna T-850
- 3 žlice kukuruznog brašna
- ½ žličice praška za pecivo bez aluminija
- ¼ žličice soli
- 2/3 šalice maslinovog ulja
- 1 žličica soka limuna
- Par kapi ledene vode
Za voćno punjenje:
- 12 žlica sjeckanog sezonskog voća
- 1 žlica ruma
- ¼ žličice praha burbon vanilije
- 5 žlica domaćeg pekmeza
- Par kapi limuna
- Prstohvat soli
- Javorov sirup /rižin slad, za serviranje
Priprema
Kroz cjedilo prosijte brašna s praškom za pecivo i soli. Dodajte ulje, promiješajte vilicom pa dodajte limunov sok i par kapi vode. Mijesite u zdjeli nekoliko sekundi, da se sastojci povežu. Ako vam se čini previše suho (to ovisi o brašnu) dodajte još par kapi vode. Oblikujte u kuglu i omotajte ju prozirnom folijom te ostavite da odstoji u hladnjaku barem jedan sat, a najbolje preko noći.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadite loptu tijesta iz hladnjaka i razdvojite na 12 jednakih dijelova (poslužite se kuhinjskom vagom ako vam je lakše). U svaki kalup za muffine utisnite dio tijesta tako da dobijete košaricu koja će se nakon pečenja moći puniti voćem. Prazne košarice pecite 12-15 minuta ili dok ne porumene. Ostavite da se potpuno ohlade u kalupu, pa ih pažljivo vadite uz pomoć spatule ili nožića, kako tijesto ne bi pucalo.
Za punjenje očistite i na sitno nasjeckajte sezonsko voće (jednu ili više vrsta) te u zdjeli pomiješajte s ostalim sastojcima. Pustite da odstoji oko pola sata pa svaku košaricu napunite nadjevom, te prije serviranja poškropite javorovim sirupom ili rižinim sladom. U slast!
Proljetni muffini
Rahli veganski biskvit i kiselkasto voće. idealna kombinacija za doručak, školsku užinu, desert ili piknik!
Sastojci
- 1 ½ šalica brašna T-850
- 1/3 šalice integralnog brašna
- 1 šalica sitno mljevenih prženih lješnjaka
- 3 žlice prženih pšeničnih klica (nije nužno)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo bez aluminija
- ¼ žličice soli
- 1 ¼ šalice sojinog mlijeka
- ¾ šalice rižinog slada/agava sirupa
- 1 mala jabuka, oguljena i očišćena
- ½ šalice suncokretovog ulja
- Sok ½ limuna
- 2/3 šalice malina
- 2/3 šalice kupina
- (ukoliko koristite zamrznuto voće, odmrznite bobice u hladnjaku na kuhinjskom papiru)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prosijte brašno sa sodom i praškom za pecivo pa dodajte ostale suhe sastojke i promiješajte. Mlijeko, slad, ulje i sok limuna izmiksajte s jabukom. U zdjeli povežite suhe i tekuće sastojke lagano miješajući dok se svi sastojci dobro ne povežu. Nemojte previše miješati!
Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i jednoliko rasporedite smjesu. Nježno utisnite dvije maline i dvije kupine u svaki muffin. Pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica ubodena u tijesto ne izađe suha. Pustite muffine u kalupu da se do pola ohlade pa ih nježno izvadite i pustite da se ohlade do kraja na rešetki za hlađenje. Pazite da ih ne pojedete previše odjednom!