Kako prepoznati upalu pluća kod djece i kako je prevenirati?

Shutterstock Dolaskom hladnijeg doba godine sve su češće bolesti respiratornog sustava, a pluća naših mališana osjetljiva su na razne viruse i bakterije
Upala pluća može biti virusna i bakterijska, a jedan od najčešćih uzročnika je bakterija pneumokok. Ova bolest može biti blaga, ali i teška, i za dijete i za starije i kronično bolesne ukućane, a zaštita postoji u vidu cjepiva koje se nalazi u programu cijepljenja i u našoj zemlji
Vidi originalni članak

Dolaskom hladnijeg doba godine sve su češće bolesti respiratornog sustava, a pluća naših mališana osjetljiva su na razne viruse i bakterije koje se lako prenose među djecom i u obiteljima. Upala pluća jedna je od najčešćih i najtežih bolesti dišnog sustava, a može biti blaga, ali i teška toliko da može ugroziti život. 

Kao i gotovo sve bolesti kod male djece, i upala pluća se može manifestirati samo visokom temperaturom uz respiratorne simptome. Ponekad je teško prepoznati da se radi o pneumoniji jer ovi simptomi gotovo su isti kao i kod većine virusnih respiratornih bolesti, posebno uz dobro opće stanje djeteta.  

"Tu je također važna auskultacija - može se čuti oslabljeno disanje, hropci, krepitacije, klinički pregled te laboratorijska (povišen broj leukocita i C-reaktivni protein) i radiološka (RTG pluća) dijagnostika", objasnila nam je dr. sc. Lorna Stemberger Marić, spec. pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“, Zavoda za infektivne bolesti djece te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Razlika između virusne i bakterijske upale pluća

Također, upala pluća može biti virusna i bakterijska te o tome ovisi način liječenja. Djeca s virusnom upalom pluća obično imaju simptome prehlade koji se postupno pogoršavaju, od temperature od 38.5 °C ili više, kašlja do otežanog i ubrzanog disanja

Ova vrsta upale nije toliko ozbiljna kao bakterijska niti može prerasti u nju, ali zbog nje dijete može biti osjetljivije na bakterijski oblik bolesti. Za razliku od virusne, simptomi bakterijske upale pluća pojavljuju se iznenada.

"Najčešće postoji visoka vrućica, a u periodima povišenja temperature javlja se i tresavica, kada dijete miruje, disanje je ubrzano i površno, a kašalj bude gušeći. Dijete kod ovakve upale pluća najčešće ne želi jesti i općenito izgleda vrlo loše. Puls može biti brži, a usne i nokti mogu poplavjeti. Mogući su proljev i povraćanje, a u pojedinim slučajevima može se javiti bol u trbuhu i ukočenost u vratu", kaže prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, spec. pedijatar te savjetuje da ako primijetite neke od ovih simptoma, obavezno dijete odvedite liječniku koji će znati radi li se o virusnoj ili bakterijskoj upali. 

"Radi li se o virusnoj upali pluća, antibiotici neće pomoći stoga je liječenje ograničeno na odmaranje i ispijanje dovoljno tekućine. Uzrokuje li upalu bakterija, tada se ona liječi antibioticima. Lakši se oblici mogu liječiti pripravcima u obliku sirupa dok se teži oblici liječe u bolničkim uvjetima, najčešće intravenoznim injekcijama", objašnjava primarijus Jovančević te dodaje da upala pluća uz prikladno liječenje može trajati do dva tjedna, a kašalj se može zadržati i dulje. 

"Većina pneumonija je tzv. nebakterijemična, dok oko 10-20 % pneumonija u dječjoj dobi spada u tzv. bakterijemične, tj. kod njih se pneumokok može naći i u krvi (hemokulturi). Bakterijske upale pluća se u određenom postotku djece mogu komplicirati pleuralnim izljevom (tekućinom između dva lista plućne ovojnice) ili empijemom (gnoj u pleuralnoj šupljini) s potrebom za torakalnom drenažom. Kod težih pneumonija opće stanje djeteta je poremećeno, dijete diše ubrzano, “štedi” zahvaćenu stranu prsišta, ponekad ima poteškoće kod disanja, treba dodatni kisik, a stanje može progredirati do zatajenja disanja i potrebe za mehaničkom ventilacijom", kaže pedijatrijska infektologinja dr.sc. Lorna Stemberger Marić.

Pneumokok je jedan od najčešćih uzroka, a zaštita postoji u vidu cjepiva

Iako upala pluća ne mora biti zarazna, virusi i bakterije koji je uzrokuju jesu, a najučinkovitija zaštita od jednog od glavnih uzročnika je cijepljenje.

"Streptococcus pneumoniae ili pneumokok jedan je od glavnih uzroka obolijevanja i vodeći bakterijski uzročnik sluzničkih (akutne upale srednjeg uha, nebakterijemične pneumonije, sinusitisa) i invazivnih (sepse, meningitisa, bakterijemične pneumonije) infekcija u djece", objašnjava dr.sc. Lorna Stemberger Marić.

Djeca tijekom ranog djetinjstva najviše obolijevaju od pneumokoknih bolesti jer većina djece je nositelj klice pneumokoka u svom nosu i može zaraziti sve oko sebe pa i odrasle. Stoga je važno zaštititi dijete, a time i sve ostale ukućane, posebno bake i djedove i članove obitelji s kroničnim bolestima kod kojih upala pluća može biti jako teška bolest.

Cjepivo protiv pneumokoka nalazi se od 2019. godine i u programu cijepljenja u našoj zemlji. "U zemljama koje su uvele pneumokokno cjepivo u nacionalni imunizacijski program, neke su studije pokazale kako je cijepljenje dojenčadi dovelo do smanjenja hospitalizacije zbog pneumonije u odraslih za čak 50%. I inače u cijepljenim populacijama je zamijećeno smanjenje broja pneumonija i invazivnih pneumokoknih bolesti u odraslih, prvenstveno starijih osoba. To je posljedica smanjenja nazofaringealne kolonizacije kod cijepljene djece pa su odrasli manje izloženi “dječjim” sojevima i rjeđe se zaražavaju", kaže pedijatrijska infektologinja te dodaje da ne može dovoljno snažno naglasiti važnost cijepljenja kao nedvojbeno dokazane i učinkovite metode prevencije zaraznih bolesti.

"I to ne samo one djece koja se cijepe, već zbog kolektivnog imuniteta i one druge (kronično bolesne, imunokompromitirane), koji zbog svog stanja imaju kontraindikaciju za cijepljenje", zaključuje dr. sc. Stemberger Marić.

Kako bi zaštitili svoje dijete i sve ukućane potražite više informacija o pneumokoknim bolestima na web stranici pneumokok.hr.

Posjeti missMAMA