Jesenske bebe podložnije alergijama

Thinkstock
Djeca rođena tijekom listopada i studenog izložena su dvostruko većem riziku da budu netolerantna na neku hranu prije četvrte godine nego mališani koji rođendane slave u lipnju ili srpnju
Vidi originalni članak

Alergija na hranu dva puta je češća kod mališana koji rođendan slave tijekom jeseni nego kod ljetnih beba, tvrde finski stručnjaci. Potvrđeno je da je "krivac" pelud koji tijekom prvog tromjesečja trudnoće pokreće razvoj jednog tipa antitijela, ali znanstvenici još nisu uspjeli utvrditi razloge za takvu reakciju organizma.

Djeca rođena tijekom listopada i studenog izložena su dvostruko većem riziku da budu netolerantna na neku hranu prije četvrte godine nego mališani koji rođendane slave u lipnju ili srpnju.

Rezultati istraživanja koje su proveli finski stručnjaci potvrdili su da je oko 9,5 posto jesenjih beba imalo alergijsku reakciju, dok je tek pet posto djece rođene tijekom ljetnih mjeseci imalo sličan zdravstveni problem.

Alergija na mlijeko i jaja tri puta češća

Kada je riječ o alergiji na mlijeko i jaja, kod jesenskih beba javljaju se čak tri puta češće nego kod djece rođene tijekom ljeta.

Istraživači vjeruju da je osjetljivost na namirnice koje sadrže alergene rezultat izloženosti fetusa polenu tijekom kritičnog razdoblja trudnoće. Tek krajem trećeg mjeseca beba u maminom trbuhu počinje proizvoditi antitijela.

Pelud izgleda izaziva razvoj jednog tipa antitijela, imunoglobulina E, čija je veza s alergijama na hranu znanstvenicima već dobro poznata, navode autori studije čiji su rezultati objavljeni u specijaliziranom časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

Studijom su obuhvaćeni podaci o zdravstvenom stanju 5.920 djece rođene u Finskoj u razdoblju između travnja 2001. i ožujka 2006. godine od kojih je 961 mališan bio alergičan na neku namirnicu.

Posjeti missMAMA