Jednostavna jela za obiteljsko putovanje
Što jesti u ljetnim mjesecima, a što izbjegavati?
Crijevne infekcije u ljetnim mjesecima često nam mogu pokvariti veselje, a određena hrana predstavlja osobito plodno tlo za širenje crijevnih infekcija.
"To su svježi sirevi, mlijeko, sladoled, osobito onaj pripremljen u slastičarnici, kremasti kolači, šlag, hrana koja sadrži jaja koja nisu u potpunosti termički obrađena, meso i to perad, mljeveno meso, salame, svi proizvodi od nepasteriziranog mlijeka, nedovoljno oprano voće i povrće", pojašnjava nutricionistica Mirja Jošić iz Vitaminoteke koje su to nepoželjne namirnice. Dodaje kako bi ljeti svakako trebalo izbjegavati jela poput sushija, carpaccia, sireve od nepasteriziranog mlijeka, jela sa sirovim jajima i klice iz neprovjerenih izvora.
Nutricionistica preporučuje da se hrana tijekom putovanja čuva u čistim vrećicama ili posudama s poklopcem, u prijenosnom hladnjaku, a svu "sumnjivu" hranu trebalo bi baciti.
"Sa sobom na put uvijek nosite vodu u boci te vlažne maramice. Prije svakog jela ili rukovanja hranom operite ili obrišite dobro ruke", napominje Mirja Jošić.
Domaća granola
Sastojci:
- 300 g zobenih pahuljica i suncokretovih sjemenki (pomiješano, ali više zobenih pahuljica)
- 150 g nasjeckanih oraha/lješnjaka/badema
- 100 ml ulja
- 120 ml meda
- 80 g grožđica ili sušenih brusnica
- cimet
- đumbir u prahu
- kokos
Priprema:
- Pomiješajte zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, orahe (ili lješnjake i bademe). Dodajte ulje i med. Promiješajte da se sve sjedini
- Zatim mješavini dodajte grožđice ili brusnice (a možete ih dodati i nakon pečenja). Smjesu sjedinite i istresite na protvan prekriven papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 150°C, povremeno miješajući
- Pečenu granolu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posipajte ju kokosom, cimetom i đumbirom u prahu
- Kako se hladi, granola se stvrdnjava, no samo ju razlomite prstima i spremite u zatvorenu posudu
Pesto od graška
Sastojci:
- 200 gr graška
- 2-3 mlada luka
- 2 režnja češnjaka
- 50 gr ribanog sira (parmezan ili grana Padano)
- 2 velike žlice mljevenih badema (ili prženih pinjola)
- 4-5 listića svježeg bosiljka
- 50 ml maslinova ulja
- Sol, papar
- 750 ml vode (za kuhanje graška)
Priprema:
- Očišćeni mladi grašak stavite u kipuću vodu (750 ml) u koju ste dodali prstohvat soli. Dodajte i na kolutiće sjeckani mladi luk te 2 žlice maslinova ulja. Pustite da se sve zajedno kuha na srednje jakoj vatri 15 minuta
- Kad ste skuhali grašak, ocijedite ga i pustite da se ohladi. Možete ga brže ohladiti tako da ga stavite u veliku zdjelu hladne vode pa ga kasnije još jednom ocijedite
- Kad je grašak potpuno hladan, stavite ga u električnu sjeckalicu ili u visoku usku posudu u kojoj ćete ga s ostalim sastojcima štapnim mikserom izraditi u pesto. Dodajte mu na grublje sjeckan češnjak, natrgane listiće bosiljka, sol i papar po ukusu, svježe ribani sir, dvije žlice mljevenih badema i na kraju polovicu od potrebne količine maslinova ulja. Dobro usitnite smjesu dodajući preostalo maslinovo ulje. Tekstura treba biti kremasta i bez većih komadića, kao fini namaz
- Pesto stavite u čistu staklenku, dobro zatvorite, zalijte po površini maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku najduže 5-6 dana
Integralni krekeri sa sjemenkama
Sastojci:
- 1 čajna šalica integralnog brašna
- Pola šalice brašna tip 550
- Pola šalice sjemenki sezama
- Pola šalice sjemenki suncokreta
- Pola šalice zobenih pahuljica
- Pola žličice soli
- Prstohvat praška za pecivo
- Prstohvat češnjaka u granulama
- 1/2 dcl ulja (ja koristim suncokretovo), a po želji može i maslinovo
- 1 dcl vode
- Sjemenke kima, origano
Priprema:
- Sve sastojke osim vode i ulja stavite u posudu i izmiješajte na suho pa dodajte ulje i vodu i umijesite tijesto
- Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite da odstoji najmanje sat vremena, po mogućnosti u hladnjaku
- Kad se tijesto odmori razvaljajte ga na debljinu oko 2 milimetra i to između kuhinjske folije jer je tijesto malo ljepljivo
- Izrežite tijesto na željene oblike, posipajte začinima po želji i stavite u zagrijanu pećnicu na negdje 170 stupnjeva oko 20 minuta
Bezglutenski muffini s tikvicama
Sastojci za 12 komada:
- 1 veća tikvica
- 1 jaje
- 1 šalica sojinog jogurta
- 2 šalice kukuruznog brašna
- pola šalice maslinovog ulja
- prašak za pecivo, malo soli
Priprema:
- Naribajte tikvicu te je posolite i pustite da stoji 15-ak minuta dok ne ispusti dio tekućine
- Odlijte tekućinu te umiješajte ostale sastojke. Kalup za muffine namažite maslinovim uljem ili stavite papir za pečenje
- Punite kalupe do 4/5
- Pecite 20-ak min na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici
Nutricionistica Vitaminoteke Mirja Jošić preporučuje začiniti muffine ružmarinom ili origanom jer mogu suzbiti rast štetnih mikroorganizama