Jednostavna jela za obiteljsko putovanje

Thinkstock
Crijevne infekcije u ljetnim nam mjesecima često mogu pokvariti veselje, a određene namirnice predstavljaju plodno tlo za izazivanje tih neugodnih tegoba. Saznajte kako pakirati hranu tijekom putovanja te koje namirnice biste svakako trebali izbjegavati. Klokanica vam donosi i nekoliko jednostavnih recepata za jela koja možete ponijeti na put!
Vidi originalni članak

Što jesti u ljetnim mjesecima, a što izbjegavati?

Crijevne infekcije u ljetnim mjesecima često nam mogu pokvariti veselje, a određena hrana predstavlja osobito plodno tlo za širenje crijevnih infekcija

"To su svježi sirevi, mlijeko, sladoled, osobito onaj pripremljen u slastičarnici, kremasti kolači, šlag, hrana koja sadrži jaja koja nisu u potpunosti termički obrađena, meso i to perad, mljeveno meso, salame, svi proizvodi od nepasteriziranog mlijeka, nedovoljno oprano voće i povrće", pojašnjava nutricionistica Mirja Jošić iz Vitaminoteke koje su to nepoželjne namirnice. Dodaje kako bi ljeti svakako trebalo izbjegavati jela poput sushija, carpaccia, sireve od nepasteriziranog mlijeka, jela sa sirovim jajima i klice iz neprovjerenih izvora.

Nutricionistica preporučuje da se hrana tijekom putovanja čuva u čistim vrećicama ili posudama s poklopcem, u prijenosnom hladnjaku, a svu "sumnjivu" hranu trebalo bi baciti.

"Sa sobom na put uvijek nosite vodu u boci te vlažne maramice. Prije svakog jela ili rukovanja hranom operite ili obrišite dobro ruke", napominje Mirja Jošić.

Domaća granola

Sastojci:

  • 300 g zobenih pahuljica i suncokretovih sjemenki (pomiješano, ali više zobenih pahuljica)
  • 150 g nasjeckanih oraha/lješnjaka/badema
  • 100 ml ulja 
  • 120 ml meda
  •  80 g grožđica ili sušenih brusnica 
  • cimet 
  • đumbir u prahu 
  • kokos

Priprema:

  • Pomiješajte zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, orahe (ili lješnjake i bademe). Dodajte ulje i med. Promiješajte da se sve sjedini
  • Zatim mješavini dodajte grožđice ili brusnice (a možete ih dodati i nakon pečenja). Smjesu sjedinite i istresite na protvan prekriven papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 150°C, povremeno miješajući
  • Pečenu granolu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posipajte ju kokosom, cimetom i đumbirom u prahu
  • Kako se hladi, granola se stvrdnjava, no samo ju razlomite prstima i spremite u zatvorenu posudu

Recept Anje Bajt preuzet je s portala Gastro.hr 

Pesto od graška

Sastojci:

  • 200 gr graška
  • 2-3 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 gr ribanog sira (parmezan ili grana Padano)
  • 2 velike žlice mljevenih badema (ili prženih pinjola)
  • 4-5 listića svježeg bosiljka
  • 50 ml maslinova ulja
  • Sol, papar
  • 750 ml vode (za kuhanje graška)

Priprema:

  • Očišćeni mladi grašak stavite u kipuću vodu (750 ml) u koju ste dodali prstohvat soli. Dodajte i na kolutiće sjeckani mladi luk te 2 žlice maslinova ulja. Pustite da se sve zajedno kuha na srednje jakoj vatri 15 minuta
  • Kad ste skuhali grašak, ocijedite ga i pustite da se ohladi. Možete ga brže ohladiti tako da ga stavite u veliku zdjelu hladne vode pa ga kasnije još jednom ocijedite
  • Kad je grašak potpuno hladan, stavite ga u električnu sjeckalicu ili u visoku usku posudu u kojoj ćete ga s ostalim sastojcima štapnim mikserom izraditi u pesto. Dodajte mu na grublje sjeckan češnjak, natrgane listiće bosiljka, sol i papar po ukusu, svježe ribani sir, dvije žlice mljevenih badema i na kraju polovicu od potrebne količine maslinova ulja. Dobro usitnite smjesu dodajući preostalo maslinovo ulje. Tekstura treba biti kremasta i bez većih komadića, kao fini namaz
  • Pesto stavite u čistu staklenku, dobro zatvorite, zalijte po površini maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku najduže 5-6 dana

Recept Sandre Rončević preuzet je s portala Gastro.hr 

Integralni krekeri sa sjemenkama

Sastojci:

  • 1 čajna šalica integralnog brašna
  • Pola šalice brašna tip 550
  • Pola šalice sjemenki sezama
  • Pola šalice sjemenki suncokreta
  • Pola šalice zobenih pahuljica
  • Pola žličice soli
  • Prstohvat praška za pecivo
  • Prstohvat češnjaka u granulama
  • 1/2 dcl ulja (ja koristim suncokretovo), a po želji može i maslinovo
  • 1 dcl vode
  • Sjemenke kima, origano

Priprema:

  • Sve sastojke osim vode i ulja stavite u posudu i izmiješajte na suho pa dodajte ulje i vodu i umijesite tijesto
  • Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite da odstoji najmanje sat vremena, po mogućnosti u hladnjaku
  • Kad se tijesto odmori razvaljajte ga na debljinu oko 2 milimetra i to između kuhinjske folije jer je tijesto malo ljepljivo
  • Izrežite tijesto na željene oblike, posipajte začinima po želji  i stavite u zagrijanu pećnicu na negdje 170 stupnjeva oko 20 minuta

Recept Dalibora Gelenđera preuzet je s portala Gastro.hr

Bezglutenski muffini s tikvicama

Sastojci za 12 komada:

  • 1 veća tikvica 
  • 1 jaje 
  • 1 šalica sojinog jogurta 
  • 2 šalice kukuruznog brašna 
  • pola šalice maslinovog ulja 
  • prašak za pecivo, malo soli

Priprema:

  • Naribajte tikvicu te je posolite i pustite da stoji 15-ak minuta dok ne ispusti dio tekućine
  • Odlijte tekućinu te umiješajte ostale sastojke. Kalup za muffine namažite maslinovim uljem ili stavite papir za pečenje
  • Punite kalupe do 4/5
  • Pecite 20-ak min na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici

Nutricionistica Vitaminoteke Mirja Jošić preporučuje začiniti muffine ružmarinom ili origanom jer mogu suzbiti rast štetnih mikroorganizama

Recept Alise Bektaš preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Posjeti missMAMA