Je li dijete prenisko za svoju dob?

Thinkstock
Zabrinutu mamu zanima je li njen dvogodišnji dječak prenizak za svoju dob, a pedijatrica Iva Palčić odgovara je li potrebna daljnja obrada
Vidi originalni članak

Imam dječaka od dvije i pol godine i brine me njegova visina. Visok je 87 cm i ima 11 kilograma. Okolina mi već mjesecima

govori da bih se trebala brinuti zbog njegove visine, odnosno "nizine". Koliko sam ja gledala po tablicama percentile on je ispod najniže linije. Rođen je s 3480 grama i 50 cm. Ja sam visoka 168 cm, a suprug 172 cm. Da se brinem i idem u daljnju obradu ili da ga pustim da raste svojim tempom?

Visina vašeg dječaka je u između 10 i 25 percentile za dob što nije zabrinjavajuće, naravno ako je u tim centilima bio i prije godinu dana. Ono što me više brine je tjelesna masa koja je ispod 5 centile za dob što upućuje na pothranjenost stoga bih preporučila da se javite na pregled specijalisti dječjem gastroenterologu.

On će procijeniti na temelju kliničkog pregleda, jelovnika djeteta i krivulja tjelesne mase od ranije treba li dječaku dodatna obrada ili se hiperkalorijskim pripravcima uz modifikaciju jelovnika, ako isti nije adekvatan, može postići bolje napredovanje.

Posjeti missMAMA