Imaš malog priljepka? Evo kako se nositi s pretjerano vezanim djetetom

Freepik ; kako se nositi s pretjerano vezanim djetetom
Osjećaj da te nitko ne čuje i da si preopterećena, svakog će dovesti do ludila. Međutim, gubljenje živaca neće riješiti problem vezanosti djeteta za tebe. Što onda možeš učiniti?
Vidi originalni članak

Biti roditelj je predivno, ali budimo realni, svi ponekad trebamo svoj prostor i mir. Ali kada imaš dijete koje je stalno uz tebe, poput priljepka može biti jako iscrpljujuće i frustrirajuće. Nakon nekog vremena, jednostavno pukneš. Osjećaj da te nitko ne čuje i da si preopterećena, svakog će dovesti do ludila. Međutim, gubljenje živaca neće riješiti problem vezanosti djeteta za tebe. Što onda možeš učiniti?

Nemoj ignorirati svoje dijete jer će to samo pogoršati njihovo ponašanje. Umjesto toga, evo šest koraka terapeuta Eli Harwood koji ti mogu pomoći da bolje postupaš s djetetom koje je pretjerano vezano, prenosi Yourtango.

Uvijek na rukama Pismo mojoj dragoj maloj bebi priljepku

Kako se nositi s pretjerano vezanim djetetom

Suosjećaj s njima

Najučinkovitiji način da smiriš pretjerano vezano dijete je da pokažete empatiju. Spusti se na njihovu razinu i nježno ih potapšaj po leđima. probaj shavtiti odakle dolaze njihovi strahovi. Osjećaju li se preopterećeno? Jesu li nervozni zbog druge djece u vrtiću? Kada otkriješ njihov strah, izravno ga rješi. Priznaj njihove osjećaje i nemoj ih umanjivati. Reci: "Razumijem da se osjećaš nervozno."

Smirite se zajedno

Nakon što ste priznali njihov strah, vrijeme je za opuštanje. Ponovno se spusti na njihovu razinu i pozovi ih bliže. Pokušajte zajedno raditi vježbe dubokog disanja. Na primjer, koristite tehnike disanja - udišite kroz nos zajedno s djetetom, zadržite dah na jednu sekundu, a zatim izdahnite uz šištanje, slično zmiji.

Drži se granica

Kada si smirila svoje dijete, važno je održavati granice. Ne mogu preskakati vrtić ili školu samo zato što imaju probleme s vezanošću. Ponavljaj im da će ići u vrtić ili školu. Razumljivo je da će to uznemiriti dijete jer se ne osjeća ugodno. Međutim, nastavite regulirati i rješavajte problem zajedno.

Koregulirajte dok rješavate problem

Kad se dijete uznemiri, uskladi se s njim i pokušaj se regulirati zajedno s njim. Održavanje njihova mirnoće ključno je za poboljšanje ponašanja. Nakon što se smire, pokušaj reći: "Hajde da smislimo plan u kojem ćeš se ti osjećati sigurno, a ja ću moći raditi što moram." Zatim ponudi djetetu dva prijedloga. Reci: "Bi li ti pomoglo da te netko drži za ruku danas u vrtiću? Ili bi radije ponio jednu od svojih plišanih igračaka da ti pravi društvo?".

Prenesi fokus ili brigu

Nakon toga, obavijesti osobu koja će biti s djetetom što mu treba. Na primjer, reci: "Hej, moje dijete se danas osjeća malo preopterećeno. Možeš li provesti neko vrijeme s njim prije nego što izađe vani?" 

Otiđi

Na kraju, ako ostavljaš svoje dijete, pozdravi ga i reci mu da ćeš se uskoro vratiti. Izgrli ga, poljubi i prije nego što odeš i naglasite da ćeš se brzo vratiti. 

faza u razvoju Vodič kroz sve faze dječjeg straha od odvajanja

Posjeti missMAMA