Domaće i hrskave pogačice s čvarcima
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić (40 g) svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 300 ml toplog mlijeka
- 1,5 žličica soli
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- 1 jaje
- 1 žličica masti (svinjske, domaće)
- 250 g mljevenih čvaraka
- jaje i žlica vode, za premazivanje
Priprema:
1. Čvarke sameljite. U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.
2. Brašno posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac (pjenicu), jaje, mast i ostatak toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu, da naraste.
3. Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom.
4. Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka i opet preklopite. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
5. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite).
6. Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) i pecite skupa s pogačicama.
7. Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.
Potražite još odličnih recepata na portalu Gastro.hr