Cijepiti dijete protiv pneumokoka ili ne?

Thinkstock
Vidi originalni članak

Imam sina od 16 mjeseci, rođenog i uredno cijepljenog u Hrvatskoj. Trenutno smo u Švicarskoj gdje je tata dobio dvogodišnji ugovor. Kada smo bili kod švicarskog pedijatra, zahtijevao je da se dijete cijepi protiv pneumokoka i meningitisa c. Još nisam pričala sa svojom pedijatricom o tome, i naravno da nisam dala cijepiti dijete. Ako je počeo prema hrvatskom kalendaru, bilo mi je bedasto i neoprezno onako, usput, ubaciti dva cjepiva. Uglavnom, postoji li zakonska obveza da moram cijepiti dijete po švicarskom kalendaru? Kako se po tom pitanju tretiraju strane bebe u Hrvatskoj? Nisam još pričala sa svojom pedijatricom, ali me zanima što vi mislite o tome?

Cijepljenja protiv pneumokoka (Streptococcus pneumoniae) i meningokoka (Neisseria meningitidis) nisu sastavni dio Kalendara cijepljenja u Hrvatskoj. Međutim, pedijatri u Hrvatskoj svakako preporučuju cijepljenje protiv pneumokoka kao dodatno cijepljenje, izvan Kalendara, pogotovo za djecu koja pohađaju kolektiv (bez obzira na učestalost boravka u kolektivu).  

Pneumokok je bakterija koja uzrokuje upalu pluća, ali i druge teške bolesti kao što su meningitis, sepsa, upala srednjeg uha i upalna bolest paranazalnih sinusa,  pogotovo u male djece.  Najbolji način zaštite od invazivne pneumokokne bolesti je cijepljenje koje vam je i preporučeno.

Meningokok je bakterija koja najčešće uzrokuje infekcije gornjeg dijela dišnog sustava, međutim može uzrokovati vrlo tešku i ozbiljnu bolest (meningokoknu sepsu i meningitis). Kako bi se takvi ozbiljni oblici bolesti smanjili na minimum, svakako se preporučuje cijepljenje, što je vaš pedijatar u Švicarskoj i učinio.

Bitno je napomenuti da u Hrvatskoj meningokoknu bolest u 85 posto slučajeva uzrokuje meningokok serogrupe B. Postojeća cjepiva štite protiv sojeva  A i C, stoga, cjepivo koje bi vaše dijete primilo u Švicarskoj protiv meningokoka, ne štiti dijete od meningokokne sepse ili meningitisa uzrokovanih u nas najčešćim sojem. 

Stranci koji dolaze živjeti u Hrvatsku svakako su obavezni poštivati Kalendar cijepljenja naše zemlje, koji je propisan zakonom te izrađen na temelju epidemiološkog stanja naše populacije. Sukladno tome, pedijatar u Švicarskoj preporučuje cjepiva sukladno epidemiološkom stanju populacije u toj zemlji. 

Koje god cjepivo da dijete primi, važno je voditi evidenciju cijepljenja u cijepnoj iskaznici.

Posjeti missMAMA