Cheesecake na pet načina
Nutella cheesecake
Sastojci za bazu:
- 150 g Oreo keksa
- 40 g Nutelle
- 40 g rastopljenog maslaca
- 30 g tostiranih lješnjaka
Sastojci za punjenje:
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 250 g mascarponea
- 60 g krem sira
- 5 g želatine
- 80 g Nutelle
- 40 g tamne čokolade
- 2 dl šlaga
Čokoladna jaja za dekoraciju.
Priprema:
Prvo je potrebno napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnjake. Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnjacima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u hladnjaku. U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i pol žlice vode i ostavimo da bubri. Jaja postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 min kuhajući ih na taj način. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili. U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima. Izradimo šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga. Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu. U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 min u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u hladnjak, najmanje par sati ili preko noći. Ukrasimo po želji.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr, autorice bloga Cooking with the cat, Jelene Markote.
Cheesecake od mrkve bez jaja
Sastojci za biskvit:
- 2 šalice integralnog brašna
- pola šalice rogača
- pola šalice čokolade
- pola šalice kakaa u prahu
- 1 žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 šalice maslinova ulja
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- stevija
- 1 šalica naribanih tikvica
- 3/4 šalice zobenog mlijeka
- cimet, vanilija
Sastojci za nadjev:
- 3 mrkve
- 200 g posnog sira
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- pirov griz (1 velika žlica)
- stevija, cimet
Sirni nadjev:
- 200 g posnog sira
- naribana korica limuna
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- pirov griz (otprilike 1 velika žlica)
- stevija
Priprema:
Posebno pomiješati suhe i posebno mokre sastojke. Sjediniti sastojke u jednu smjesu te staviti u kalup premazan uljem. Peći na 180 stupnjeva dok se ne napravi korica, ali ne smije biti do kraja pečeno! Za nadjev mrkve narezati i skuhati dok ne omekšaju. Zatim ih izmiksati u pire. Posni sir izmiksati dok ne postane kremast (možete dodati mlijeka). Sve sastojke zajedno izmiješati te na kraju dodati pirov griz.
Priprema sirnog nadjeva:
Posni sir izmiksati dok ne postane kremast, pomiješati sve sastojke i dodati pirov griz. Na kraju, na biskvit (koji mora biti još malo sirov) staviti 2 žlice jedne pa na nju 2 žlice druge kreme kako bi dobila zebrasti uzorak. Staviti peći na 180 stupnjeva oko pola sata dok ne otvrdne i krema počne pucati pri rubu.
Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Kristine Grofelnik.
Torta sa sirom i narančama
Sastojci:
- 1 naranča (žuto - narančasto meso)
- 1 šalica šećera
- 2 žlice limunovog soka
- 100 g krekera
- 3 žlice neslanog maslaca
- 250 g krem sira
- 4 kom jaja
- 2 žlice pšeničnog brašna (puno zrno 100% )
- 100 ml kiselog vrhnja (10% masti )
- 1 žlica likera od naranče
- 3 žlice soka od naranče (prirod. svježi)
Priprema:
Narežite veću naranču s tankom korom na tanke ploške i počistite je od koštica. U dublju tavu nalijte 150 ml vode, dodajte šalicu šećera i sok od limuna te stavite na srednje jaku vatru. Dok se šećer otopi dodajte ploške naranče i pirjajte prekriveno 5 minuta. Skinite poklopac i pirjajte na laganoj vatri još 15-20 minuta uz dolijevanje malo vode po potrebi tako da na kraju ostane oko 100 ml tekućine za kasnije. Ostavite da se naranče ohlade. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Pomiješajte mrvljene krekere i maslac te rasporedite u okrugli kalup za pečenje sa rubovima koji se mogu skinuti (prekrijte dno i 1-1,5 cm stranica). U većoj posudi izmiksajte sir i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i izmiksajte. Dodajte brašno, vrhnje i liker od naranče te izmiksajte. Nalijte u kalup. Pecite u pećnici 60-70 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku. Uklonite rub kalupa. Izvadite naranče iz tave i osušite papirnatim ručnicima. Rasporedite naranče na vrh torte. U zdjelici za umak zagrijte preostalu tekućinu od naranči. Držite na vatri 2-3 minute. Maknite sa vatre te pomiješajte sa sokom od naranče. Malo ohladite i premažite preko torte.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.
Torta od sira i bundeve
Sastojci za podlogu:
- 170 g keksa
- 100 g maslaca
- 1 žlica muscovado šećera
- malo cimeta
Sastojci za kremu:
- 500 g krem sira
- 4 žlice šećera
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200 g pirea od hokaido tikve
Sastojci za preljev:
- 400 ml kiselog vrhnja
- 3 žlice šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za karamel:
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 5 žlica slatkog vrhnja
- prstohvat soli
Priprema:
Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite. Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca. Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u kalup i žlicom izravnajte podlogu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu. Krem sir i šećer izmiješajte mikserom, dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) kada sir postane kremast uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve. Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup. Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr Tatjane Pastuović Klaić, autorice bloga COOKam i guštam.
Cheesecake od jagoda
Sastojci za biskvit:
- 250 g keksa Digestive
- 50 g maslaca
- 1 žlica meda
Sastojci za kremu:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 500 ml kiselog vrhnja
- 1 kefir
- 100 g šećera u prahu
- 2 vrećice želatine
- korica od 3 limuna
- svježe jagode
Priprema:
Za biskvit kekse sameljite te ih sjedinite s otopljenim maslacem i medom. Stavite sve u kalup (cca. 20 cm) i rasporedite smjesu ravnomjerno te stavite u frižider da se malo stisne. U posebnu posudu stavite vrhnje za šlag i kiselo vrhnje te ga pjenjačom umutite sa šećerom u prahu i tek onda dodajte kefir i koricu limuna. Želatinu razmutiti u 1 dl hladne vode i kad nabubri zagrijte je na vatri te onda lagano dodajte u kremu uz konstantno miješanje. Izvaditi biskvit iz frižidera i lagano istresiti kremu na koru. Poravnajte s lopaticom po površini i stavite u frižider na hlađenje (4 - 5 sati). Svježe jagode nasjeckajte i stavite na ohlađenu tortu, po želji možete sve ukrasiti bijelom čokoladom.
Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Matee Aščić.