5 životnih vještina koje djeca nauče iz kućanskih poslova

Guliver ; Zašto nije dobro djeci zabranjivati dirati stvari po kući?
'Nemoj čekati da tvoje dijete bude 'spremno' prije nego li ga upoznaš s kućanskim poslovima', naglašavaju stručnjaci. Saznaj zašto
Vidi originalni članak

Kada god misliš da je tvoje dijete spremno za kućanske poslove, tada je već vjerojatno prekasno. Tako barem tvrde stručnjaci koji objašnjavaju kako roditelji predugo čekaju kako bi uveli dijete u svijet kućanskih poslova jer misle da djeca trebaju biti spremna. 

"Najbolji način za biti spreman je da dijete uči obavljati poslove", govori Roger W. McIntire, stručnjak za roditeljstvo i autor nekoliko knjiga o odgoju djece.

mamin popis Kućanski poslovi koje djeca mogu raditi, a roditelji im ne dopuštaju

Kućanski poslovi od najranije dobi pomažu djeci izgraditi osjećaj vještina, odgovornosti i samostalnosti. Uz to, kućanski poslovi su ključni faktor kada je u pitanju uspjeh - vještine i vrijednosti koje dijete nauči jednako su korisne kao i upravljanje odraslim životom. 

Pročitaj pet životnih vještina koje djeca nauče kada rade kućanske poslove:

1. Kućanski poslovi razvijaju osjećaj odgovornosti kod djeteta

Zbog toga što mala djeca obožavaju kopirati svoje roditelje, prirodno je da žele pomoći kod kuće, posebno ako te vide u akciji. Potiči djetetovo sudjelovanje i zapamti da veličina zadatka nije važna - izgradnja osjećaja odgovornosti povezana s tim obavezama je ono što se broji. 

Dobar primjer je glumica Bettina Carlos koja je nedavno na Instagramu objavila tablicu obaveza koju je napravila za svoju sedmogodišnju kćer kako bi je naučila da bude 'odgovorna članica njihovog kućanstva'. Neki zabavan popis poput ovog ili raspored pomoći će tvojoj djeci u planiranju i organiziranju njihovog vremena i svakodnevnog rasporeda

2. Obaveza je, bez obzira koliko mala bila, odlična vježba za vještine donošenja odluka

Amber Folkman, blogerica i mama troje djece, ima pametno rješenje kako svoju djecu navesti na obavljanje kućanskih poslova: Ona dodjeljuje nagrade za svaki obavljeni zadatak. Primjerice, ima kutiju koju je nazvala 'Mamin dućan', a koja je puna slatkiša, slikovnica, bojica, papira, zagonetki i drugih zabavnih sitnica . Kada je jedno od njezine djece gotovo sa svojim zadatkom, može izabrati bilo što iz kutije. 

Obveze i očekivanja: 15 navika koje odgajaju odgovorno dijete

Dodjeljivanjem ovakvih nagradica omogućuješ djetetu da donese informiranu odluku i pomažeš mu naučiti o uzrocima i učincima. Primjerice, ako kažeš djetetu da prebriše stol nakon obroka, može dobiti nagradu. Dijete na taj način odabire hoće li to učiniti ili ne, ali to također znači da možda neće ništa dobiti pa će samo procijeniti. 

Iako zvuči jednostavno, ovo su neke od važnijih životnih vještina koje će trebati djetetu kada odraste. Na taj način se uči suočavati s problemima i uči se prilagoditi na neočekivane situacije

Malo upozorenje za nagrade: Budi oprezna oko dijeljenja nagrada. Nagrade s vremenom prestanu djelovati. "Ako dijete govori da zbilja htjelo nešto napraviti i to proizlazi iz njegovih unutrašnjih interesa, tada to prestaje biti mito, već način na koji dijete strukturira svoje jutro", objašnjava stručnjakinja za roditeljstvo, Katherine Reynolds Lewis.

3. Djeca uče osnovne vještine kroz kućanske poslove

Samo pomaganjem s jednostavnim kućanskim poslovima, djeca uče mnoge osnovne vještine koje će kasnije trebati u školi. Poslovi poput razvrstavanja rublja ili kuhanja mogu naučiti djecu brojevima, bojama, rezanju, dopunjavanju i brojnim drugim stvarima. 

Vrtić test

4. Kućanski poslovi uče djecu samostalnosti

"Kućanski poslovi od najranije dobi od velike su važnosti za stvaranje navika koje će značajno utjecati na djetetov sadašnji i budući razvoj", govori odgajateljica i profesorica na Učiteljskom fakultetu, Elizabeth Anne King-Santos. Ona dodaje kako zbog kućanskih poslova djeca postaju svjesna kako su sposobna samostalno obavljati stvari

Kako bi potaknula samostalnost, klinička psihologinja Ann Dewitt predlaže da dopustiš djetetu obaviti neki zadatak koji obično ti obavljaš za njega

"Nije stvar u kažnjavanju ili tome da ne želiš raditi stvari za svoje dijete. Radi se o pokazivanju povjerenja u djetetovu sposobnost, pokazivanju vrijednosti zbog djetetovog doprinosa i želje da izgradiš sposobnost i navike koje će tvom djetetu služiti doživotno", dodaje psihologinja. 

5. Kućanski poslovi izgrađuju djetetov osjećaj postignuća i motivaciju

Djeca koju se potiče da pomažu od najranije dobi odrastaju s pozitivnim stavom prema poslovima i obavezama. "Kada dijete ispuni zadatak, ima priliku osjetiti ponos, osjećaj postignuća, samostalnosti, autonomije i općenito dobro se osjećati u vezi samog sebe", objašnjava profesorica King-Santos.

Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta

Najviše od svega, uči ih vrijednostima pomaganja drugima i zahvalnosti. "Uključivanje djece na bilo koji način uči ih što znači voditi kućanstvo i imati obitelj", govori mama i blogerica Mellani Mag-atas, čije kćeri pomažu u svakom poslu na neki način. "Petogodišnja Gianna i sedmogodišnja Ysobel pomažu mi pri pranju rublja na način da stavljaju rublje u perilicu, a ja obavim ostatak. To im pomaže u izgradnji zahvalnosti te zaista cijene ono što mi, roditelji, činimo za njih."

zanimljiv pristup Metoda Maya: Kako najmlađe uključiti u kućanske poslove

Posjeti missMAMA