Zašto Kim Kardashian jede svoju posteljicu i nije jedina?

VPRF/Press Association/PIXSELL
'Rezultati su odlični, puna sam energije i nisam imala nikakvih znakova depresije! Svaki put kad uzmem pilulu, osjetim nalet energije i osjećam se zaista dobro i zdravo', opisala je Kim Kardashian West kako na nju djeluju pilule napravljene od njezine posteljice
Vidi originalni članak

Svoje drugo dijete, dječaka pod imenom Saint, Kim Kardashian West rodila je 5. prosinca, a kako bi ubrzala oporavak odlučila je pojesti svoju posteljicu, kao što je ranije napravila i njezina starija sestra Kourtney. Na svom blogu, Kim je objavila ovaj detalj svoje postporođajne prehrane i objasnila kako zapravo pije pilule napravljene od osušene i samljevene posteljice.

"Još dok sam bila trudna s North, čula sam puno priča o majkama koje nisu pojele svoju posteljicu i onda su patile od postporođajne depresije, a kad su koristile ovakve pilule nakon rođenja drugog djeteta, nisu imale depersiju!", objasnila je zbog čega je dala šansu ovoj kontroverznoj metodi.

Pozvala je i druge mame da o tome razmisle. "Rezultati su odlični, puna sam energije i nisam imala nikakvih znakova depresije! Svaki put kad uzmem pilulu, osjetim nalet energije i osjećam se zaista dobro i zdravo. Preporučujem to svima koji se dvoume", napisala je Kim Kardashian West.

Uobičajeno kod sisavaca

Čin jedenja posteljice nakon porođaja zove se placentofagija, a neke mlade majke vjeruju da tako mogu spriječiti ili smanjiti negativne posljedice poroda poput poslijeporođajne depresije ili nedostatka mlijeka, odnosno da "ljekovito posteljično tkivo" povoljno djeluje na njihovo buduće zdravlje u cijelosti. Postoje dokazane dobrobiti placentofagije kod životinjskih sisavaca, no nije dokazana korist placentofagije kod ljudske vrste.

Jedna od poznatih mama koje su pojele svoju posteljicu je i Mayim Bialik, zvijezda serije Teorija velikog praska.

"Ljudi su jedini sisavci koji su odabrali da neće jesti svoju posteljicu, dok je svi drugi sisavci jedu zbog proteina i željeza koji su ključni da bi se majčino tijelo oporavilo nakon porođaja. Kraj priče", objasnila je glumica i neuroznanstvenica, koja se zbog ovoga našla na meti kritičara, kao i zbog svojih drugih roditeljskih izbora, poput zajedničkog spavanja i dojenja trogodišnjeg djeteta.

Pročitajte što stručnjaci kažu o jedenju posteljice!

Posjeti missMAMA