Dok beba amnionskom tekućinom vježba probavni sustav, tvoj bi mogao biti sve usporeniji

Ömürden Cengiz /Unsplash
Čestitamo, sada si točno na polovici trudnoće! Prošlo je 20 tjedana od tvoje zadnje menstruacije i oko 18 tjedana od trenutka začeća.
Vidi originalni članak

Trudnički trbuščić sada već svi vide, a ti ćeš možda patiti od nadutosti ili zatvora pa je potrebno više pažnje posvetiti pravilnoj prehrani i unosu dovoljno vlakana.

Beba - mali čovjek sve više liči na tebe

Tvoja je beba od trtice do vrha glave dugačka oko 17 centimetara i teška oko 300 grama.

Do 20. tjedna trudnoće dužina se mjerila samo od tjemena do trtice, jer su bebine noge bile stisnute uz trup i teško bi ih bilo izmjeriti. Od sada je moguće izmjeriti i cijelu dužinu pa možemo reći da je od vrha glave do pete beba dugačka oko 25 centimetara, otprilike kao jedna banana.

Tvoja beba je sada veličine banane. Možda ima tanke obrve i raste joj malo kose na glavi. 

  • Bebina dužina: 22 do 25 cm
  • Bebina težina: od 280 do 350 grama

Iako je još uvijek vrlo malo i osjetljivo, tvoje bi dijete već sada moglo preživjeti prijevremeni porođaj. Ovih dana sve više guta amnionsku tekućinu, što je dobra vježba za probavni sustav. U njemu se stvara mekonij, crni, ljepljivi nusprodukt probave, koji će izaći kao prva bebina stolica. Neke bebe ipak izbace mekonij iz crijeva već u maminom trbuhu ili prilikom porođaja. I kako joj kosa, nokti i obrve nastavljaju rasti, tvoja beba sve više liči na tebe.

Mama

Sada već vjerojatno i drugi primjećuju tvoje trudnički trbuščić. Ako već nisi, u sljedećem razdoblju mogla bi osjetiti oštre bolove u trbuhu, kukovima ili na preponama. Nema razloga za brigu, uzrok boli je rastezanje kružnih ligamenata unutar zdjelice uslijed rasta maternice.

Kako hormon progesteron opušta sve mišiće u tvojem tijelu, opušta se i crijevni trakt pa bi  probava mogla biti sporija, što bi pak moglo dovesti do nadutosti, podrigivanja i zatvora. Oko polovice trudnica ima zatvor, a ako je to i tvoj problem, pij puno tekućine i jedi hranu bogatu vlaknima. S druge strane, mogla bi izbjegavati grah, kupus, mliječne proizvode i druge namirnice koje uzrokuju plinove. Laksative je najbolje izbjegavati.

Jedna od trudničkih tegoba koja te možda očekuje su i hemeroidi, a određene kreme sprječavaju iritaciju, kongestiju perianalnog dijela te ublažavaju bol, peckanje i svrbež.

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima. Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda.

U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.

Posjeti missMAMA