Kasni mi mjesečnica. Imam li upalu mokraćnog mjehura ili sam trudna?

Thinkstock
Ginekologinja odgovara čitateljici kojoj kasni menstruacija postoji li mogućnost da je trudna
Vidi originalni članak

Imala sam spolni odnos kada mi je bio prvi plodni dan, također i dan nakon zadnjeg plodnog dana. Uz sve nakon toga imala sam jaku upalu mokraćnog mjehura i pila sam antibiotik Efox. Mjesečnica mi kasni već 7-8 dana, imam učestalo mokrenje i osjećam neke bolove u trbuhu, ali ne kao inače prije mjesečnice. Prije bi me jako boljeli jajnici i znala sam po tome da ću sutradan ili u toku toga dana dobiti, a sada grčevi prelaze s jednog na drugi jajnik i prestane, iscjedak mi je žućkast. Znam da je mogućnost da sam trudna jako velika, ali postoji li ikakva mogućnost da je za to kašnjenje ipak kriva ta upala mokraćnog mjehura, a ne trudnoća?

Uzroci izostanka menstruacije mogu biti i drugi, a ne samo trudnoća. Upala, koja može biti stres za organizam, u nekim slučajevima može dovesti do kašnjenja menstruacije, a isto tako i uzimanje lijekova u ovom slučaju antibiotika. Bolovi koje navodite mogu biti uzrokovani i neizliječenom upalom mokraćnih putova, osobito ako prije terapije nije učinjena mikrobiološka analiza mokraće i antibiogram. Što se tiče žućkastog iscjetka može se raditi i o upali rodnice gljivicama kao posljedica narušene vaginalne flore zbog uzimanja antibiotika.

U slučaju i daljnjeg izostanka menstruacije bilo bi dobro napraviti vađenje krvi radi određivanja humanog korionskog gonadotropina, te u slučaju pozitivnog nalaza učini i ginekološki pregled.

Prepoznajte znakove ovulacije

Posjeti missMAMA