Trudna sam s blizancima, a jedan plod se ne razvija

Thinkstock
Trudnica, koja nosi blizance, brine jer se jedan plod u osmom tjednu trudnoće ne razvija pravilno. Pročitajte odgovor ginekologinje
Vidi originalni članak

U osmom tjednu trudnoće moja doktorica utvrdila je da nosim blizance. Jedan plod je u redu i razvija se po propisima, a drugi ne, odnosno plod koji nije u redu manji je i nalazi se uz jako malu gestacijsku vrećicu. Doktorica je rekla da su šanse da plod, koji nije u redu, opstane 50 posto, ali da nekada bude u redu pa se svi iznenade. Je li to prerano da bi se bilo što moglo zaključiti? 

osam tjedana trudnoće već je vrijeme da bude jasno razvija li se plod (a time i trudnoća) pravilno. Nekada se, međutim, radi ili o odgođenoj koncepciji ili o nekom drugom problemu kada je potrebna još jedna kontrola (obično u kraćem vremenu) da bi se ustanovilo razvija li se trudnoća pravilno. Na tom pregledu trebali bi dobiti odgovor na pitanje razvijaju li se oba ploda u pravom, željenom smjeru.

Moguće je da se ugodno iznenadite, ali ipak smatram da su, nažalost, veće šanse za nepovoljan ishod za jedan plod. Ipak, nezahvalno je svako predviđanje buduće situacije. Nadam se da ćete na pregledu saznati dobre vijesti.

Posjeti missMAMA