Tri najveća straha u trudnoći

Thinkstock
Kako se nositi s tri najveća straha budućih majki: strahom od pobačaja u prvom tromjesečju te kasnije strahom od poroda i brigom za bebino zdravlje, savjetuje doula Petra Brzović iz Hrvatske udruge doula
Vidi originalni članak

Strahovi u trudnoći se često javljaju, ne samo kod novih mama, koje ne znaju što očekivati pa ih je strah novog i nepoznatog, već i kod mama koje čekaju drugu ili treću bebu. Te mame, iako imaju iskustvo prve trudnoće i poroda, ipak često strepe kako će sve proći te kako će uskladiti obitelj i život s još jednim djetetom. Dakle, ako ste trudni i ako vas je strah – za početak ne morate brinuti da ste jedini. 

Već od početka, čim žena sazna da je trudna pojavljuje se cijeli spektar emocija kao što su uzbuđenje, ushićenost i sreća - emocije koje su očekivane, no uz njih se često javljaju i nevjerica, strah pa čak i ekstremna tjeskoba

Hoće li se trudnoća zadržati?

U ranom stadiju trudnoće, tijekom prvih nekoliko tjedana, glavni strah je hoće li se trudnoća zadržati. Taj strah ne čudi s obzirom da je u prvim tjednima mogućnost pobačaja visoka. Većina trudnoća koje završe pobačajem u prvim tjednima, najčešće završe oko termina sljedećih menstruacija.

Uzrok pobačaja uglavnom ostaje nepoznat i vjerovatno je uzrokovan poremećajem kromosoma. Većina spontanih pobačaja ostaje neobjašnjena te je vrlo malo toga što žena može učiniti da to spriječi. Briga i strah ne mogu ništa promjeniti jer je u ovom stadiju sve u rukama prirode. Nakon dvanaestog tjedna mogućnost pobačaja je mala, pa, osim u slučaju visokorizične trudnoće, žene mogu odahnuti.

Strah od poroda

Međutim, tada se najčešće pojavljuju novi strahovi i brige kao što su strah od poroda, briga hoće li beba biti zdrava, briga jeste li vi ili vaš partner spremni za odgovornost i način života koje sa sobom nosi roditeljstvo te financijske brige oko skrbi za bebu.

Strah od poroda jedan je od najjačih strahova tijekom trudnoće. Ono što znatno pomaže je adekvatna psihofizička priprema za porod. Nakon dvanaestog tjedna preporuča se pridružiti grupi joge za trudnice, koja osim što pomaže ženama fizički se osnažiti za porod, znatno pomaže mentalno se pripremiti da bi porod zaista prošao bez straha te s potpunom prisutnošću u iskustvu poroda. Naime, adekvatna priprema na susret s porođajnom boli može transformirati porod iz zastrašujućeg i traumatskog iskustva u osnažujuće i transformirajuće iskustvo za ženu.

Studije su pokazale da prenatalna joga:

  • Poboljšava san
  • Smanjuje stres i anksioznost
  • Povećava snagu, fleksibilnost i izdržljivost mišića potrebnih za porod
  • Smanjuje bolove u leđima, mučnine, sindrom upale karpalnog kanala, glavobolje i nedostatak daha
  • Smanjuje rizik prijevremenog poroda, visokog tlaka u trudnoći i zastoja rasta bebe u maternici

Ako niste u mogućnosti vježbati jogu za trudnice – ono što možete učiniti je da svakodnevno zamišljate svoj idealan porod – od trenutka kad krenu trudovi. Informirajte se o fazama poroda i koje su karakteristike svake od njih. Tako ćete lakše znati prepoznati kada što činiti.

Vizualizacija savršenog poroda

Kada krenu trudovi možete leći u kupku, otuširati se toplom vodom, šetati ili se udobno smjestiti i pratiti trudove. Ono što vam se čini najprihvatljivije – zamišljajte da činite dok se mentalno pripremate za porod. Zatim, kad zamišljate porod, imajte na umu da ženino tijelo kad rađa proizvodi koktel hormona (od kojih su najzastupljeniji oksitocin, prolaktin, beta-endorfin, adrenalin i noradrenalin) koji pomažu prirodan proces poroda, otvaranje i ublažavanje boli. Također, vizualizirajte da od trenutka kad dođete u rodilište za vas skrbe krasni lječnici i primalje, da ste i vi i vaša beba sigurni. 

Naše misli su izrazito moćne – ako ste fokusirani na dobro, kreirat ćete dobro. Što češće zamišljajte svoj porod, kako sve teče u najboljem redu. U trudnoći smo posebno intuitivne – iskoristite to kako biste vježbali meditaciju kojom ćete naučiti umiriti vaš um i disanje. Ako imate mogućnost prijavite se na trudnički tečaj u rodilištu u kojem želite roditi kako biste vidjeli rađaonu prije poroda. To će vam pomoći da lakše vizualizirate vaš porod. 

Podrška bliske osobe

Svakako je dobro da pri porodu uz vas bude suprug (ako i vi i on to želite), neka druga bliska osoba (koju želite uz sebe na porodu) ili doula. Oni vam mogu znatno pomoći da bude mirni, usredotočeni i podržani tijekom poroda. Pružajući vam podršku olakšavaju i posao medicinskom osoblju kako bi se što učinkovitije mogli posvetiti vama i vašoj bebi.

Osim toga angažiranje doule umiruje ženu jer zna da uz nju tijekom trudnoće, poroda i nakon poroda stoji iskusna žena koju može kontaktirati kad god je u nedoumici ili nemirna te potražiti savjet od nje. Doule su educirane da pružaju emotivnu, fizičku i informativnu podršku tokom trudnoće, poroda i nakon njega.

Pročitajte iskustvo mame koja je treće dijete rodila uz podršku doule!

Strah od pucanja međice ili epiziotomije možete ublažiti razumijevanjem fiziologije poroda. Masaža međice može pomoći u sprečavanju pucanja međice i potrebe za epiziotomijom, a ujedno, izvodeći masažu međice osvještavate što se događa s vašom međicom tokom poroda. 

Briga za bebino zdravlje

Briga oko zdravlja bebe i je li sve u redu s bebom također može zaokupiti ženu u ovom stadiju trudnoće. To je apsolutno normalno, no nije baš korisno, osim ako znate da uistinu postoji nešto zbog čega biste mogli biti zabrinuti. Današnja dijagnostika je toliko dobra pa ukoliko vaš liječnik nije zabrinut ne biste trebali ni vi brinuti.

Pred kraj trudnoće često se javlja strah da nećemo stići sve što (mislimo da) trebamo prije rođenja bebe. Javlja se instinkt svijanja gnijezda pa se mnoge žene dodatno iscrpljuju spremanjem, kupovinom i čišćenjem. Iako je to sasvim prirodan instinkt razmislite o tome da veći dio posla prepustite drugima dok vi nadgledate ili organizirate ono što treba učiniti. Budite svjesni da su neke stvari ipak nepotrebne pa dva put razmislite treba li ustinu napraviti sve što vam u tim danima padne na pamet. Radije se pripremajte za porod slušajući glazbu koja vas opušta, čitajući, odlazeći u šetnju ili uživanjem u ugodnim kupkama.

Također, budite svjesni da postoje mnoge stvari koje su izvan vaše kontrole, no adekvatnom pripremom za porod možete učiniti sve što je u vašoj moći da budete sposobni prilagođavati se promjenama koje svaki dan trudnoće, ali i svaka minuta poroda može donijeti. Imajte povjerenja u sebe, žensku snagu i mudrost koja je već u vama te da ćete imati najbolju moguću podršku od svih osoba koje sudjeluju u vašem porodu.

Posjeti missMAMA