Svjetlo u tami: Beba rođena u skloništu dok su Kijevom odjekivale detonacije

Facebook
Dok su Kijevom odjekivale jake detonacije, u podzemnoj je rođena djevojčica Mia
Vidi originalni članak

Dok su bombe i projektili padali na ukrajinsku prijestolnicu Kijev, mlada žena rodila je djevojčicu u podzemnom skloništu. Fotografija novorođene djevojčice dijeli se društvenim mrežama kao poruka nade u ratom razorenoj zemlji.

Svjetlo u tami

Rusija nažalost nastavlja napadati Ukrajinu, a građani koriste stanice podzemne željeznice kao improvizirana skloništa. 23-godišnja trudnica je u jednom od skloništa počela doživljavati trudove i u izvanrednim okolnostima, uz pomoć ukrajinske policije, rodila bebu

Nakon što je malena rođena, snimljena je i dirljiva fotografija. Na Facebooku ju je objavila Hannah Hopko, ukrajinska političarka. "Mia je rođena ove noći u veoma stresnom okruženju - bombardiranju Kijeva. Njena majka je sretna nakon ovog izazovnog poroda i odmah odlazi u sklonište. Dok Putin ubija Ukrajince, apeliramo na majke u Rusiji i Bjelorusiji da prosvjeduju protiv ruskog rata u Ukrajini. Branimo živote i čovječanstvo", napisala je.

Slika koja prikazuje novorođenče umotano u deku koja spava na majčinim grudima u podzemnoj željeznici ubrzo je postala viralna. Prema Daily Mailu, dijete je rođeno u petak oko 20.30, dok se majka skrivala od napada u skloništu, a vani je bjesnila pucnjava. U izvješću se dodaje da je ukrajinska policija čula vriskove majke i požurila u pomoć. Jedan policajac, Mykola Shlapak, rekao je da su trudnici pomogli pri porodu djevojčice i pozvali hitnu pomoć koja ih je potom odvezla u bolnicu.”

Međutim, nije samo priča o Mijinom rođenju postala viralna. Ivan Korol, na čijem Facebooku piše da radi za Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine, rekao je da je njegova supruga rodila njihovo dijete usred ruskog napada. “Sinoć, uz zavijanje sirena, žena mi je rodila kćer! Djevojčica se pojavila kao zvijezda u mraku u tako teškom trenutku. Vikusya, ti si nevjerojatna!” napisao je novopečeni tata.

Proteklih dana pojavile su se i mnoge druge teške vijesti iz Ukrajine. Jedinica intenzivnog liječenja za novorođenčad morala se hitno evakuirati, sa svom medicinskom opremom i tek rođenim bebama u improvizirano sklonište u trenutku kada su pokrenuti zračni napadi. Viralni video prikazuje tek rođene bebe koje hrabri liječnici i medicinske sestre odvode u podrum zgrade u Dnjepru.
 
I dok su priče o malim bebama i hrabrim majkama postale viralna, slomljeni čitatelji i gledatelji diljem svijeta pozvali su svjetske čelnike da "natjeraju Putina da prestane". Ljudi diljem svijeta pružaju podršku majkama i očevima diljem Ukrajine te pišu da ne mogu ni zamisliti kroz što sve moraju proći dok pokušavaju osigurati sigurnost svoje djece. 

Posjeti missMAMA