Stručnjaci upozoravaju na opasnosti jedenja posteljice

Thinkstock
Ovaj trend postaje sve popularniji, a liječnici upozoravaju kako to može biti vrlo opasno
Vidi originalni članak

Prema izvješću iz američkog Portlanda, zaprimljeno je dojenče s opasnom respiratornom infekcijom uzrokovanom streptokokom. Nakon pomne analize, liječnici su zaključili kako je infekcija povezana s time što je majka pojela svoju posteljicu te bakteriju prenijela djetetu, piše Daily Beast.

Sve više žena odlučuje se progutati posteljicu nakon poroda. Jedu je sirovu, kuhanu, umiješanu u napitak ili sušenu i stavljenu u kapsule, kako bi spriječile ili smanjile negativne posljedice poroda.

Na internetu se mogu čak naći i brojni recepti i kulinarske upute za pripremu posteljice na različite načine. Čin jedenja posteljice nakon porođaja zove se placentofagija.

placentofagija Zašto Kim Kardashian jede svoju posteljicu i nije jedina?

Radi se o postupku u kojem majka pojede posteljicu, tekućinu i tkivo koji se porode neposredno nakon poroda djeteta. Posteljica je organ koji se stvara u trudnoći odmah nakon začeća i omogućuje djetetu razvoj i život u maternici.

Trend koji je počeo u SAD-u te se sve više širi u Europu, pa i u Hrvatsku, kao razloge za jedenje posteljice navode dobrobiti placentofagije kod životinjskih sisavaca. Kod većine sisavaca, majka pregrize pupkovinu i pojede posteljicu što dodatno utječe na smanjenje krvarenja nakon porođaja, a i na neki način u divljini tako "skriva dokaze" kako bi zaštitila svoje mlade.

Novi trend: Placentofagija Jedenje posteljice: pomaže li zdravlju majke?

Službena medicina ne priznaje nikakve dobrobiti od te prakse kod ljudi, već zapravo savjetuju da to ne radite zbog stvarne opasnosti infekcije, osobito ako se konzumira sirova ili svježa.

Posjeti missMAMA