Kada se najranije na ultrazvuku vidi plod?

Thinkstock
Čitateljicu zanima što je embrionalni odjek te kada se najranije na ultrazvuku u trudnoći vidi
Vidi originalni članak

Možete li mi reći što je embrionalni odjek te kada se najranije može vidjeti vaginalnim ultrazvukom? Meni je ginekolog vidio GV, ZV i EO s 5 tjedana i 2 dana. Inače imam kraće cikluse, svakih 23 do 25 dana pa je možda EO bio vidljiv tako rano?

Embrionalni odjek je odjek ploda koji se UZV-om dobro vidi oko 5 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije u 28-dnevnom ciklusu. Embrij, pa tako i njegov odjek vidi se u tzv. gestacijskoj vreći, koja je u urednoj trudnoći smještena u zadebljanom endometriju tijela maternice. Dužina embrionalnog odjeka kod amenoreje od pet tjedana je oko 5 mm te se u urednoj trudnoći već kod tek vidljivog ploda mogu vidjeti i kucaji srca.

U velikom broju trudnoća u gestacijskoj vreći uz embrionalni odjek vidimo i žumanjčanu vreću, a istraživanja su pokazala da su takve trudnoće uspješnije. U skraćenom ciklusu, npr. ciklusu koji traje 25 dana do ovulacije dolazi ranije, pa tako i do oplodnje. U takvom slučaju gestacijska vreća kao i embrionalni odjek vide se i nekoliko dana ranije, tj. između četiri i pet tjedana amenoreje.

Posjeti missMAMA