Obiteljsko nasljeđe određuje najbolje vrijeme za trudnoću

Thinkstock
Saznajte koje je, s ginekološkog gledišta, najpovoljnije razdoblje za prvu trudnoću te kada je žensko tijelo spremno za sljedeću
Vidi originalni članak

Idealno biološko razdoblje za ostvarenje roditeljstva su dvadesete godine, jer je tada dovoljno ginekoloških godina u životu žene iza nje, što je dovelo do sazrijevanja ginekoloških organa i stabilizacije endokrinološke osovine hipotalamus – hipofiza - jajnik.

Žene se rađaju sa svojom ovarijskom rezervom, odnosno s točno određenim brojem jajnih stanica, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica, odnosno ovarijska rezerva. Odmicanjem reprodukcijske dobi morate imati na umu da nije svaki ciklus "ovulacijski" i da se broj "ovulacijskih" ciklusa značajno smanjuje nakon 35. godine života.

Također bitnu ulogu igra i žensko obiteljsko nasljeđe. Ako je vaša majka ili baka ranije ušla u menopauzu, morate imati na umu da takvo obiteljsko nasljeđe nije povoljno za odgađanje majčinstva. Hormonske promjene prije samog ulaska u menopauzu počinju se zbivati i više godina ranije (čak pet do deset godina) i je to razdoblje obilježeno smanjenom mogućnošću zanošenja. Upravo ove činjenice morate imati da umu kada donosite odluku o tome želite li i kada imati dijete.

Za drugu trudnoću najbitnija je emocionalna spremnost

Za odluku o drugoj trudnoći najvažniji je osjećaj žene o njezinim mogućnostima da ponovno ostvari trudnoću. Definitivno je oslanjanje na vlastiti instinkt izuzetno bitno. Završetkom babinja tijelo postupno, kroz mjesec do dva, dolazi u svoje prijašnje stanje, s tim da je tijek babinja izuzetno individualan. Vrijeme tjelesnog oporavka ovisi o načinu i tijeku poroda, veličini ploda, je li se radilo o višeplodnoj trudnoći ili ne, o tijeku same trudnoće i općoj kondiciji majke.

Već nekoliko mjeseci nakon poroda, žena može biti fizički spremna za drugu trudnoću, ovisno o svojoj općoj kondiciji, no emocionalna spremnost za ulazak u drugu trudnoću je dodatni, neizmjerno bitan čimbenik.

Naravno svi napuci koji vrijede za ulazak u prvu vrijede i za ulazak u drugu trudnoću. Između ostalog to su preporuke za unošenje folne kiseline, magnezija, cinka, selena i omega 3 masnih kiselina šest do osam tjedna prije planiranog zanošenja.

Posjeti missMAMA