Kalendar trudnoće: Vaš pratitelj kroz sva tri tromjesečja

Pepco
Naš kalendar trudnoće pomoći će vam da upoznate točan tijek trudnoće i pripremite se za porođaj, kao i da kompletirate opremu za bebe!
Vidi originalni članak

Razdoblje trudnoće je vrijeme puno izazova, koje je ispunjeno i svakodnevnim pitanjima i redovitim posjetima liječniku. Kako biste lakše planirali pojedinačne aktivnosti, preglede i kupnju za bebu, vrijedi pogledati kalendar trudnoće. Naći ćete najvažnije informacije o promjenama koje se događaju u svakom tromjesečju.

Najvažniji datumi u kalendaru trudnoće

Datum posljednje menstruacije, koja se dogodila prije potvrde trudnoće, ključan je za izračunavanje datuma poroda. Od tog dana izračunava se trajanje trudnoće, koja obično traje 280 dana. Važno je zapamtiti da je procijenjeni datum porođaja na ovoj osnovi samo približan i da se stvarni porođaj može dogoditi ranije ili može kasniti.

Kalendar trudnoće

1. tromjesečje trudnoće

To su prva tri mjeseca trudnoće, koja se računaju od prvog dana posljednje menstruacije. Implantacija embrija stoga se odvija tek oko četvrtog tjedna. Početni tjedni trudnoće obično nisu popraćeni nikakvim simptomima. Implantacija embrija može uzrokovati lagano krvarenje. U kasnijim tjednima prvog tromjesečja, kako se embrij razvija, pojavljuju se rani znakovi trudnoće:

  • osjetljivost dojki,
  • odsustvo menstruacije,
  • mučnina i povraćanje,
  • češća potreba za mokrenjem,
  • umor i promjene raspoloženja.

Ako sumnjate na trudnoću, potrebno je dogovoriti posjetu kod liječnika koji će provesti temeljit pregled kako bi to potvrdio. Usput, tražit će i niz dodatnih testova krvi i urina kako bi procijenilo cjelokupno zdravlje buduće majke.

U tako ranoj fazi trudnoće nije potrebno kompletiranje opreme za bebu. Spol djeteta još nije poznat, pa bi bilo teško odlučiti se za određenu odjeću ili igračke za bebe. Bolje je odgoditi kupnju za sljedećih nekoliko tjedana. Na kraju prvog tromjesečja trudnoće fetus je veličine samo nekoliko centimetara i teži oko 20 grama. U ovoj fazi preporučuju se prenatalni testovi.

Ako želite kupiti odjeću, dodatke za bebe i igračke, a ne želite potrošiti mnogo novca posjetite trgovinu Pepco. Naći ćete mnogo dječje odjeće, deka, duda, boca, bočica za vodu za bebe, jastučića za dojenje, kompleta za pohranu majčinog mlijeka, zvečki i mnogih drugih predmeta koji će vam dobro doći prilikom njege novog člana obitelji.

2. tromjesečje trudnoće

Obuhvaća sljedeća tri mjeseca trudnoće, tijekom kojih dolazi do daljnjih promjena u organizmu buduće mame i djeteta. U ovoj fazi trudnoće mnoge žene iskuse oticanje, ali postupno se smanjuju mučnine. Dijete u razvoju sve više se kreće i počinje reagirati na različite podražaje iz vanjskog svijeta. U petom mjesecu trudnoće već je moguće odrediti spol fetusa. Na kraju drugog tromjesečja trudnoće fetus može težiti manje od kilograma i mjeriti više od 35 centimetara. U drugom tromjesečju trudnoće potrebno je obaviti daljnje opće i ultrazvučne preglede.

Posljednji tjedni drugog tromjesečja trudnoće pravo su vrijeme za razmišljanje o opremi za bebu, kao i o pripremi sobe za dijete. Još uvijek ima dovoljno vremena do predviđenog datuma poroda za manji remont, naručivanje namještaja i kompletiranje svih potrebnih predmeta za bebu. Iako lako možete kupiti stvari ove vrste i neposredno prije poroda, nije vrijedno odgađati sve do posljednjeg trenutka. Kraj trudnoće može biti povezan s lošijim raspoloženjem, a to ne pridonosi slobodnoj kupnji. Također je vrijedno početi nabavku opreme unaprijed kako bi se troškovi rasporedili tijekom vremena – ako se dodatno odlučite za kupnju u Pepcu, gdje su cijene vrlo atraktivne, to neće biti tako primjetno za vaš novčanik.

3. tromjesečje trudnoće

Dakle, posljednja tri mjeseca trudnoće. Mnoge žene u ovoj fazi razvijaju nove poteškoće povezane s razvojem, rastom i sve težim plodom:

  • žgaravica,
  • nedostatak zraka,
  • oticanje gležnjeva,
  • problemi sa spavanjem,
  • potreba za učestalim mokrenjem.

U osmom mjesecu trudnoće provode se daljnje pretrage urina i krvi – uključujući otkrivanje ili isključivanje opasnih zaraznih bolesti. U devetom mjesecu težina djeteta će doseći oko 3-4 kilograma, a žensko tijelo će se početi pripremati za porođaj. Blizak porođaj nagovještavaju simptomi kao što su: češće lažne kontrakcije, intenzivan vaginalni iscjedak, nelagoda u donjem dijelu trbuha.

Ovo je posljednji trenutak za kupnju svih stvari koje nedostaju, a koje će biti potrebne u bolnici i kod kuće za njegu novorođenčeta. Pozivamo buduće mame da otkriju naš jedinstveni asortiman dječje odjeće i dodataka u Pepco trgovinama! Naći ćete sve što je potrebno za vašeg mališana – od mekane i sigurne odjeće do funkcionalnih dodataka koji će vam olakšati svakodnevnu njegu. Naši proizvodi pažljivo su odabrani kako bi osigurali udobnost i sigurnost vašeg djeteta, a istodobno vam omogućili održavanje stila i elegancije. Posjetite nas i uvjerite se kako je jednostavno i ugodno pripremiti se za ovo posebno vrijeme!

Posjeti missMAMA