Kako prehrana utječe na plodnost?

Shutterstock
Iako možda ne mislite tako, hrana ima značajan utjecaj na plodnost. Način prehrane žene prije i tijekom trudnoće utječe na plodnost te tijek i ishod trudnoće
Vidi originalni članak

Danas znamo da su brojni utjecaji koji uvjetuju začeće i rođenje zdravog djetetaHrana i plodnost povezani su jer je za zdravu trudnoću potreban zdrav organizam, to jest zdrave jajne stanice i spermatozoidi

Nezdrava hrana već godinama je prepoznata kao jedan od razloga neplodnosti. Bili pretili ili pothranjeni, to utječe na reproduktivni ciklus. Ovulacija je neredovita, ako ju uopće i imate. Pothranjenost smanjuje plodnost jer smanjen udio masnog tkiva također može utjecati na ovulaciju.

Jajnici i masne stanice reguliraju estrogen, koji isto utječe na ovulaciju. Kod smanjene tjelesne težine, moguće je da ga tijelo ne proizvodi dovoljno, a kod povećane ga proizvodi previše. 

Male promjene daju odlične rezultate

Umjesto proteina životinjskog porijekla iz govedine, svinjetine i piletine, ubacite u svoj jelovnik biljne proteine poput orašastih plodova i grahovica.  Nemojte izbjegavati mlijeko i mliječne prerađevine. Za proces ovulacije dobro je punomasno mlijeko.Za građu fertilnih stanica potrebni su biološki vrijedni proteini, kao oni iz mlijeka. Osim toga potreban je i kalcij kojeg ima također u mlijeku, jogurtu i sirevima.

Voće i povrće, ne samo da su puni vitamina i minerala već i antioksidansa koji imaju ključnu ulogu u plodnosti obaju spolova. Stoga, slobodno jedite losos, srdele, haringe i šarane.

Zdravom prehranom polažete dobre temelje zdravoj trudnoći i skladištite dragocjene hranjive tvari potrebne vama i nerođenom djetetu.

Vitaminsko mineralni dodatak prehrani s omega 3 osiguraj već danas

Posjeti missMAMA