Imamo li šanse za potpomognutu oplodnju?

Thinkstock
Čitateljicu koja ima policistične jajnike i Hashimoto zanima kakve su joj šanse za potpomognutu oplodnju, a s obzirom na rezultat spermiograma kod partnera, odgovara joj Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije
Vidi originalni članak

Imam Hashimoto (hormoni sad uredni), policistične jajnike i mali septum na maternici (riješit ću ga sljedeći mjesec), suprug ima pet posto progresivno pokretnih spermija. Ja imam 27, a suprug 29 godina. Zanima nas kakve su nam šanse za medicinski potpomognutu oplodnju?

Sve što ste naveli su relativne prepreke spontanom ostvarivanju trudnoće. Vi biste trebali redovno uzimati preporučenu terapiju i kirurški riješiti pregradu maternice. Nedostaju mi ostali podaci u spermiogramu supruga, ali po ovome što navodite trenutno je dosta loš rezultat.

Preporučujem da suprug uzima vitaminske preparate koji mogu donekle poboljšati pokretljivost spermija (selen, cink, Vitamin E, D, Tribestan) te za tri mjeseca ponovi spermiogram i napravi obradu kod urologa. Ukoliko ne dođe do poboljšanja, svakako će biti potrebna ICSI metoda potpomognute oplodnje, ali vjerujem da će kroz neko vrijeme rezultirati trudnoćom. Teško je govoriti o konkretnim šansama, ali s obzirom na to da ste počeli liječenje u mlađoj dobi, trebate vjerovati u uspjeh.

Posjeti missMAMA