Imam CIN1 i HPV, a želim dijete

Thinkstock
Ginekolog dr.sc. Erden Radončić savjetuje čitateljicu koja već 2,5 godine ne može zatrudnjeti
Vidi originalni članak

Imam 20 godina i već dvije i pol godine radimo na bebi, ali se ne ništa ne događa. Inače imam policistične jajnike, a menstrualni ciklusi većinom su oko 29 do 35 dana. Najkraći ciklus je bio 29, ali se jednom dogodio i najduži od 61 dan! Pila sam dva ciklusa klomifen tableta. U prvom ciklusu nije došlo do začeća, a drugi ciklus nismo imali odnose u dane kada je trebala biti ovulacija, zbog toga što sam zbog lošeg papa testa (cin1 i HPV) bila na struganju, ne znam kako bih to nazvala. Nisam smjela imati odnose tjedan dana, a baš taj tjedan je bila ovulacija. Primijetila sam je zbog cervikalne sluzi koja je bila prozirna i rastezljiva.

Zanima me, kako doći do željene trudnoće? Znači li menstruacija svaki mjesec i ovulaciju ili? Koje su vaše preporuke i savjeti? Prije godinu i pol isto se na papa testu pokazala upala (miješana flora i Gardnerella vaginalis), a sada cin1 i HPV. Koliko je dobro, zdravo provjeravati položaj cerviksa? Ipak to prstima provjeravamo, pa me zanima može li škoditi na zdravlje rodnice i papa test?

Kada se radi o kroničnim hiperandrogenim oligo-anovulacijama (PCO ili PCOS) najveći je problem upravo pogoditi plodne dane. Ne znači svaki ciklus da ćete imati ovulaciju, iako ako pažljivo pratite vlastite signale, postojanje sluzi i bolova prije očekivane menstruacije najčešće znači da je ovulacije bilo.

Mislim da najprije ipak trebate raščistiti pitanje CIN-a kako ste naveli, pa da se onda posvetite zanošenju. Nerijetko problem nije samo ovulacija, pa u svrhu obrade svakako treba prvo potvrditi uredan spermiogram, tim prije što se trudite već 2,5 godine.

Daljnji postupak ovisit će upravo o tim nalazima kao i hormonskoj obradi kod vas, a kako bi se pokušalo pronaći postoji li neki određen razlog anovulacija, što se u oko 40-50% slučajeva može i lijekovima ispraviti.

Posjeti missMAMA