Drhtavica nakon poroda češća je nego što misliš. Zašto se događa?

Shutterstock ;Drhtavica nakon poroda
Studija koja je proučavala 50 zdravih žena tijekom i nakon poroda, otkrila je da je 44 % njih prijavilo drhtanje tijekom porođaja ili unutar 30 minuta od poroda.
Vidi originalni članak

Iako bi se nakon poroda trebala osjećati "olakšano" i ushićeno, nemoj se iznenaditi ako ti se tijelo nekontrolirano trese, nakon što porod završi. Bez obzira jesi li rodila vaginalno ili carskim rezom, sasvim je normalno da se tijelo trese, čak i sat vremena nakon poroda placente.  

Drhtavica je češća nego što misliš

Drhtavica nakon poroda vrlo je česta, no o njoj se vrlo malo govori, vjerojatno stoga što obično prolazi prilično brzo te za mnoge žene može biti iznenađenje. Studija koja je proučavala 50 zdravih žena tijekom i nakon poroda, otkrila je da je 44 % njih prijavilo drhtanje tijekom porođaja ili unutar 30 minuta od poroda.

Zašto se postporođajna drhtavica javlja i koliko je uobičajena?

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava kako su simptomi drhtavice i trešnje tijela nakon poroda uobičajeni i vrlo česti kod većine žena. Naime, nakon velikog fizičkog i psihičkog stresa, tijelo se fiziološki opušta tako da se aktiviraju duboki mišići koji podrhtavaju te se na taj način taj 'nagomilani stres' otpušta iz organizma, dovodeći osobu u mirnije stanje.

"S obzirom da je porod jedan stresni događaj koji može izrazito iscrpiti organizam, treba rodiljama objasniti da se ne trebaju brinuti zbog drhtavice, već ju samo trebaju propustiti kroz sebe te će se na taj način tijelo opustiti", dodaje dr. Podobnik Brlečić.

Torba za rodilište Torba za rodilište: Detaljan popis stvari koje trebaš ponijeti u bolnicu

Nije opasna!

Drhtavica nakon porođaja nije opasna, ali može biti neugodna i pomalo čudna, pogotovo ako ti zubi cvokoću dok pokušavaš razgovarati s bebom. Ako osjetiš drhtavicu, svakako obavijesti primalje, jer ti one mogu pomoći, primjerice ponuditi tople pokrivače kako bi ti olakšali drhtanje. Neke se mame brinu da će držanje djeteta dok se tresu našteti bebi, no vibracije tijela neće naštetiti djetetu - već će zaista umiriti novorođenče!

Još uvijek možeš maziti bebu

Ono na što moraš paziti je sigurnost bebe, odnosno sigurno držanje bebe, zato zamoli svoje najmilije da stoje s obje strane kreveta, a ako u bolnici imaju ograde za krevet, zamoli ih da se postave, tako da nema šanse da se beba otkotrlja niz krevet. Drhtanje bi trebalo popustiti unutar jednog sata, ali u rijetkim slučajevima može se nastaviti i nakon toga. Svakako porazgovaraj o svim problemima sa svojim njegovateljima i prijavi bilo kakvo drhtanje koje se nastavlja kroz dulje vrijeme,  jer to može biti pokazatelj bolesti ili infekcije.

Babinje Život nakon poroda: 'Četvrto tromjesečje zaista postoji!'

Posjeti missMAMA