Dodaci prehrani za mušku i žensku plodnost

Thinkstock
Za podizanje fertiliteta kod žena i muškaraca preporučuje se uzimanje vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina i ekstrakata biljaka koji stimuliraju ovulaciju i poboljšavaju kvalitetu sperme za oplodnju
Vidi originalni članak

Za podizanje fertiliteta kako žene tako i muškarca postoje brojni dodaci prehrani koji svi (na različite načine) imaju isti cilj - postizanje trudnoće. S jedne strane radi se o sredstvima za stimuliranje ovulacije, a s druge o poboljšanju kvalitete sperme za oplodnju. Radi se vitaminima, mineralima (ili njihovoj kombinaciji), o omega-3 masnim kiselinama i o ekstraktima biljaka koje imaju stimulativno djelovanje na luteinizirajući hormon (LH), tj. na balansiranje estrogena i progesterona. Poželjno je uzimanje folne kiseline (folata) u količini od 400 mcg/dnevno.

Omega-3 masne kiseline u koncentriranom obliku imaju blagotvorni utjecaj na menstruacijski ciklus u žene i fertilitet u cijelosti. Osim toga uzimanje omega-3 za vrijeme trudnoće štiti plod žene od porođajnih defekata te doprinosi razvoju mozga, očiju i nervnog sustava bebe. Kod muškarca redovno konzumiranje omega-3 povoljno djeluje na pokretljivost sperme, ali i na opće raspoloženje.

Od biljnih dodataka tu su ekstrakt sibirskog ginsenga koji djeluje blago stimulativno, ekstrakt crvene djetelineehinaceje itd. Oko dnevne doze omega-3 dobro se konzultirati s ordinirajućim liječnikom radi moguće interakcije s aspirinom i potencijalne opasnosti krvarenja.

Balansirana prehrana i tjelesna aktivnost

Opći pristup u poboljšanju fertiliteta i muškaraca i žena znači pažljivo balansiranu prehranu u kojoj dominiraju plodovi mora (srdele, losos, školjkaši) zatim sjeme sezama i laneno sjeme, orašasti plodovi, jaja, tofu. Svakodnevno bi trebalo konzumirati zeleno lisnato povrće, bobičasto voće, citrusno i egzotično voće (avokado, mango).

K tomu treba dodati svakodnevnu tjelesnu aktivnost izvan kuće bez obzira je li to ubrzano hodanje, trčanje, bicikliranje i slično. Tko ima mogućnosti dobra je i umjerena teretana koja stimulira cijeli organizam, plivanje itd.

Posjeti missMAMA